Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Cimera Unió Europea-Israel: La cooperació no pot servir de base per a l’apartheid

© SAID KHATIB/AFP/Getty Images

El 3 d'octubre, alts funcionaris de la Unió Europea (UE) es reuniran amb el primer ministre israelià, Yair Lapid, en la primera reunió d'alt nivell del Consell d'Associació UE-Israel que se celebra en més de deu anys. Abans de la reunió, Eve Geddie, directora de l'Oficina d’Amnistia Internacional davant les Institucions Europees, ha afirmat:

“Israel està cometent el crim d'apartheid contra la població palestina. Es tracta d'un crim de lesa humanitat que exigeix que la UE faci rendir comptes als dirigents d'Israel i garanteixi que no secunda de cap manera el sistema d'apartheid. Tota cooperació ha de centrar-se en el desmantellament del cruel sistema d'opressió i dominació d'Israel.

Les autoritats israelianes estan sotmetent a la població palestina a confiscacions de terres, homicidis il·legítims, trasllats forçosos i severes restriccions en matèria de circulació, mentre que neguen la seva humanitat i igualtat pel que fa a la nacionalitat i la condició jurídica. La UE no pot tenir compromisos comuns de drets humans amb un Estat que perpetra l'apartheid i que en els últims mesos ha tancat les oficines de reconegudes organitzacions de la societat civil palestines, ha intensificat la demolició d'habitatges a la Cisjordània ocupada i ha dut a terme atacs aparentment il·legals en la Franja de Gaza.

Les converses entre la Unió Europea i Israel han estat en suspens durant l'últim decenni en el context de les preocupacions de la UE pel menyspreu del dret internacional per part d'Israel i per la seva política d'assentaments il·legals, que es manté inalterable. En defensar només de paraula dels drets humans alhora que dona prioritat a les relacions polítiques i al subministrament d'energia, la Unió Europea corre el risc d'afermar encara més la impunitat per crims de dret internacional i pel cruel sistema opressió i dominació d'Israel contra la població palestina, i d'afeblir la seva credibilitat a l'hora de fer rendir comptes a altres governs que cometen abusos contra els drets humans en tot el planeta. Els i les dirigents de la UE han de reconèixer que la realitat a Israel i els Territoris Palestins Ocupats és l'apartheid i prendre mesures concretes per a abordar-la”.

Informació complementària

Abans del Consell d'Associació de la Unió Europea i Israel, Amnistia Internacional ha exposat els seus principals motius de preocupació i recomanacions als i les dirigents de la UE en una carta enviada a l'Alt Representant de la UE i als ministres/as d'Afers exteriors dels estats membres.

Fa escassos dies han transcendit senyals preocupants que els representants de la UE suavitzaran el llenguatge en relació amb motius de preocupació fonamentals en matèria de drets humans en la seva declaració del Consell d'Associació.