Actuem pels drets humans a tot el món

Catalunya: les autoritats han de desescalar la tensió i garantir el dret de reunió pacífica

Manifestació a Barcelona. 16 d'octubre de 2019. REUTERS/Albert Gea

Davant les mobilitzacions i manifestacions que estan tenint lloc a Barcelona i a la resta de Catalunya després de la publicació de la sentència del Tribunal Suprem en relació a 12 líders polítics i activistes catalans, Amnistia Internacional fa una crida urgent a totes les autoritats a prendre totes les mesures necessàries per facilitar el dret de reunió pacífica i permetre a totes les persones expressar lliurement la seva opinió al respecte d’una manera segura.  

«La naturalesa de les mobilitzacions ha estat eminentment pacífica, i encara que s'han produït alguns actes de violència que han posat algunes persones en risc, les forces de seguretat han d'actuar amb moderació. Les autoritats han de fer tot el possible per no contribuir a l'escalada de tensió al carrer i respondre en tot moment de manera proporcionada davant de possibles brots de violència», ha declarat Esteban Beltrán, director d'Amnistia Internacional Espanya. «Som conscients dels reptes a què s’han d’enfrontar les forces de seguretat, però l'ús excessiu de la força i la utilització inadequada de material antidisturbis per part de membres de la policia mai no pot estar justificat».

Un equip d'Amnistia Internacional ha estat sobre terreny monitorejant la situació des que van començar les protestes públiques el 14 d'octubre i ha pogut documentar diversos casos d'ús excessiu de la força.

Ús excessiu de la força i ús inadequat de material antidisturbis

Amnistia Internacional ha observat diversos casos d'ús excessiu de la força, incloent un ús inadequat i injustificat de bastons i equips de defensa contra persones que no suposaven cap risc, incloent periodistes i persones que ja havien estat immobilitzades pels agents de seguretat i que malgrat això seguien sent colpejades en el cap i parts superiors del cos.

Segons informació proporcionada pel Departament de Salut de la Generalitat, 394 persones han estat ateses pels serveis d'emergència, incloent 139 membres de les forces de seguretat.

«En aquests moments amb tanta gent protestant al carrer, la prioritat de les autoritats ha de ser reduir la tensió i permetre que qualsevol persona que vulgui expressar la seva opinió de forma pacífica pugui fer-ho de forma segura», ha declarat Marie Struthers, directora d'Amnistia Internacional a Europa.

L'organització ha documentat casos en què pilotes de goma o de foam han estat disparades a molt poca distància per dispersar multituds, o bé que han utilitzades en llocs semitancats, com el pàrquing o els voltants de l'aeroport de Barcelona.

Com a conseqüència d’això, dues persones van resultar ferides de gravetat el 14 d'octubre a l'aeroport del Prat. Segons informació proporcionada per l'hospital on van ser atesos, un noi de 22 anys va perdre l'ull per l'impacte d'un artefacte comparable a una pilota de goma o de foam. El segon hauria rebut un impacte en els testicles, havent de ser intervingut quirúrgicament.

«És molt preocupant la manera com està sent utilitzant el material antidisturbis en el marc d'aquestes protestes. És fonamental que totes les forces de seguretat mostrin una inclinació total als principis de necessitat i proporcionalitat en l'ús de la força per respondre als actes de violència de forma apropiada, i facilitar així que els qui es condueixen de forma pacífica puguin continuar la protesta», ha declarat Marie Struthers.

Segons els estàndards internacionals sobre ús de la força, les pilotes de goma o de foam mai no han d'utilitzar-se contra manifestants pacífics o en situacions on també puguin resultar ferides altres persones alienes a les protestes. A causa de l'alt risc de lesions greus, aquests projectils no han d'utilitzar-se per dispersar multituds sinó únicament per frenar a qui es condueixi amb violència quan sigui factible efectuar trets perfectament dirigits contra persones concretes que estiguin tenint un comportament violent. La utilització d'aquests projectils contra una multitud o de forma indiscriminada o indirecta, és a dir produint rebot, ha d'estar prohibit.

Amnistia Internacional també ha constatat sobre terreny la utilització d'una pràctica policial col·loquialment coneguda com a «carrusel», consistent a fer avançar els furgons policials cap a una concentració de persones, amb l'objectiu d'aconseguir que aquestes es dispersin. L'organització considera que aquestes maniobres revesteixen un elevat nivell de perillositat que poden afectar persones no involucrades en la manifestació i persones que es troben protestant de forma pacífica.

«Les autoritats han d'assegurar-se que la decisió de dispersar una manifestació sigui l'últim recurs quan tots els altres mitjans menys restrictius han demostrat ser ineficaços. Qualsevol ordre de dispersió ha de ser explicada clarament donant temps suficient a la gent per retirar-se voluntàriament, i la força utilitzada ha de ser sempre proporcional a la resistència oposada. Si l'ús de la força és necessari, les forces de seguretat han d'evitar causar lesions a les persones que només es resisteixen passivament», ha recordat Adriana Ribas, coordinadora d'Amnistia Internacional Catalunya.