Actuem pels drets humans a tot el món

Catalunya: la prolongació de la presó provisional a Jordi Sànchez és “excessiva i desproporcionada”

Jordi Sànchez
Després de la decisió d'un jutge del Tribunal Suprem de no posar en llibertat  Jordi Sánchez, expresident de l'organització independentista Assemblea Nacional Catalana (ANC), Gauri Van Gulik, directora d'Amnistia Internacional per a Europa, ha manifestat:

«La prolongació de la presó provisional de Jordi Sànchez constitueix una restricció excessiva i desproporcionada del seu dret a la llibertat d'expressió i de reunió pacífica».

«En comptes d'aprofitar l'oportunitat per posar fi a la seva detenció, el Tribunal Suprem ha agreujat aquesta injustícia. Jordi Sànchez ha de ser posat en llibertat immediatament. En opinió d'Amnistia Internacional, la resolució d'avui no aporta elements nous que justifiquin la prolongació de la presó provisional de Sànchez. A més, els càrrecs de sedició i rebel·lió que pesen contra Sànchez i Cuixart, segons la informació de què disposa Amnistia Internacional, són injustificats i, per tant, han de retirar-se».

«Encara que convocar protestes per obstruir operacions policials legítimes pot ser, si es demostra la seva comissió, un delicte sancionable contra l'ordre públic, no constitueix un delicte greu com la sedició o la rebel·lió, castigats amb penes de fins a 10 i 30 anys».

Informació complementaria

Amnistia Internacional no qüestiona la sentència del 7 de setembre del Tribunal Constitucional que va suspendre, com a mesura cautelar, la llei del referèndum català. No obstant això, com a ciutadans particulars i presidents d'organitzacions de la societat civil en el moment dels fets que s'estan investigant, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart tenien dret a expressar opinions contràries a les decisions del Tribunal, així com a organitzar reunions pacífiques en suport al referèndum i a la independència de Catalunya.

Encara que el dret internacional dels drets humans permet als Estats imposar algunes restriccions a l'exercici del dret a la llibertat d'expressió amb determinats finalitats legítimes, com protegir l'ordre públic o la seguretat nacional, demana que les autoritats demostrin que aquestes restriccions són necessàries i proporcionades a l'objectiu perseguit. La presentació de càrrecs penals greus contra els qui organitzen aquest tipus de reunions és una mesura excessiva i desproporcionada.