Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Brasil: el Tribunal Suprem legalitza les unions de fet entre persones del mateix sexe

L'activista LGBT Toni Reis assegura que la lluita pels drets no ha acabat.
L'activista LGBT Toni Reis assegura que la lluita pels drets no ha acabat. © Particular

Amnistia Internacional ha manifestat avui que la decisió del Tribunal Suprem de Brasil d'atorgar a les parelles homosexuals els mateixos drets que a les heterosexuals constitueix una mesura històrica per als drets de lesbianes, gais, bisexuals i persones transgènere al país.


El dijous deu jutges van fallar per unanimitat que els membres d'unions entre persones del mateix sexe tenen els mateixos drets que els matrimonis heterosexuals.

“Es tracta d'un moment històric per a les parelles homosexuals de Brasil", ha manifestat Guadalupe Marengo, directora adjunta del Programa per a l’Amèrica d'Amnistia Internacional.

“Celebrem aquest avanç i esperem que aquesta històrica decisió doni lloc al fet que es protegeixin plenament els drets de lesbianes, gais, bisexuals i persones transgènere a Brasil.”

La fallada del Tribunal Suprem reconeix el dret de les parelles homosexuals a rebre una pensió, heretar i adoptar.

S'ha produït com a resultat de la campanya continuada duta a terme pel moviment LGBT de Brasil.

“Aquesta fallada representa una important victòria per a la comunitat gai i lesbiana —així com per a la democràcia— a Brasil”, ha assegurat avui a Amnistia Internacional Toni Reis, director de l'Associació Brasilera de Lesbianes, Gais, Bisexuals i Persones Transgènere (ABGLT).

“Abans que es dictés aquesta fallada, les unions entre persones del mateix sexe només es podien formalitzar per mitjà d'un contracte mercantil, com si els dos membres de la parella fossin socis d'una empresa.”

No obstant això, Reis afirma que la fallada no implica que la lluita hagi acabat.

“El Congrés Federal està retardant deliberadament aquesta qüestió i no ha votat ni un sol projecte de llei per promoure la igualtat de drets per a la nostra comunitat. Necessitem educar a les persones perquè tinguin més respecte per la diversitat humana", ha assenyalat Reis.

En els últims anys s'han produït algunes millores a l’Amèrica Llatina pel que es refereix a la protecció dels drets de lesbianes, gais, bisexuals i persones transgènere.

L’Argentina, que va legalitzar el matrimoni homosexual en 2010, és el país de la regió que més ha avançat en aquest terreny. En 2009, la Ciutat de Mèxic es va convertir en la primera ciutat llatinoamericana a aprovar el matrimoni homosexual.

L’Uruguai va legalitzar les unions de fet entre persones del mateix sexe en tot el país en 2008, seguit de Colòmbia en 2009.

“Esperem que la decisió adoptada per Brasil influeixi en altres països llatinoamericans”, ha manifestat Guadalupe Marengo.