Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Brasil: 18 mesos després, les autoritats han de resoldre l'assassinat de Marielle Franco

Sis mesos després que les autoritats de Rio de Janeiro detinguessin dos homes acusats de matar a Marielle Franco i el seu conductor, Anderson Gomes, i es comprometessin a prosseguir amb les investigacions en reunions amb Amnistia Internacional i la família de Marielle, encara no han fet cap progrés digne d'esment en la identificació de qui va ordenar-ne el crim i els seus motius.

A la vista de la manca de progressos en la investigació, Amnistia Internacional ha enviat sengles cartes al governador de l'estat de Rio de Janeiro, Wilson Witzel, i al fiscal general de l'estat, Dr. José Eduardo Gussem, en les quals reitera les seves crides perquè resolguin els crims i proporcionin informació actualitzada sobre les indagacions policials en curs i altres mesures d'investigació.

"El dia que ens vam conèixer personalment, el 13 de març, el governador va prometre invertir energia i recursos per resoldre els assassinats de Marielle Franco i Anderson Gomes. El fiscal general de l'estat va contreure el mateix compromís, però no sembla que s'hagi fet gaires des d'aleshoress per descobrir qui va matar Marielle i per què, o per garantir que totes les persones implicades responen davant la justícia. Això posa en dubte el compromís adquirit per les autoritats d'actuar amb rapidesa", ha afirmat Jurema Werneck, directora executiva d'Amnistia Internacional Brasil.

"Reiterem per tant les nostres crides a les autoritats perquè actuïn, i reafirmem el nostre compromís amb el cas. No descansarem fins que se sàpiga la veritat, fins que tots els responsables d'aquest crim, inclosos els seus autors materials i els seus instigadors, hagin respost davant de la justícia en un judici just, i l'estat ofereixi protecció i suport psicològic a les famílies de Marielle i Anderson".

Marielle Franco era una dona bisexual negra que vivia en una favela. Valenta defensora dels drets humans, va treballar sense descans per defensar la dignitat de les persones, especialment la de les més marginades. Durant més de 10 anys, va actuar com a activista política i com a coordinadora de la Comissió de Drets Humans de l'Assemblea Legislativa de Rio de Janeiro, on va ajudar desenes de víctimes, inclosos agents de policia i les seves famílies. Va ser també relatora de la comissió supervisora de la intervenció federal mitjançant l'exèrcit a Rio de Janeiro el 2018.

El 14 de setembre es compleixen 18 mesos de la mort de Marielle i el seu conductor. La detenció de dues persones sospitoses de ser els autors materials va suposar un pas important per garantir el dret a la veritat i la justícia per a les víctimes. No obstant això, els qui van instigar i van organitzar el crim no han estat identificats.

A principis de l'any, Amnistia Internacional va formular 23 preguntes sobre el cas que continuen sense resoldre. Algunes d'elles han tingut resposta després, com la pregunta relativa a l'ús en la investigació del telèfon mòbil que portava el conductor de l'automòbil dels qui van disparar. No obstant això, altres preguntes clau continuen sense resposta, com les conclusions de les investigacions dutes a terme per la Policia Federal, el camí que va seguir l'automòbil que es va utilitzar en el crim i, en particular: qui va ordenar matar Marielle, i per què?

"No hem d'oblidar mai que el Brasil continua sent un dels països més perillosos del món per als defensors i defensores dels drets humans. Amb la resolució de l'assassinat de Marielle, l'estat podria demostrar que no tolerarà cap atac contra defensors i defensores dels drets humans. Les autoritats han d'enviar un missatge clar que garantiran la protecció de totes les persones que lluiten per allò en el que creuen: la garantia dels drets humans per a tothom", ha afirmat Jurema Werneck.

Informació complementària

Amnistia Internacional porta fent una campanya global des de març de 2018 per demanar justícia per Marielle. En la seva primera petició, en la qual preguntava qui va matar a Marielle, va aconseguir 800.000 signatures a tot el món. El document es va presentar al governador de Rio de Janeiro i al president de Brasil, Jair Bolsonaro, al març de 2019, un any després dels assassinats.

A l'abril, després de la detenció dels presumptes autors materials del crim, va tornar a actuar per pressionar les autoritats perquè prossegueixin les investigacions fins que es faci justícia, prèvia identificació de tots els implicats i el seu judici amb les degudes garanties. Aquesta segona petició ja ha aconseguit més de 80.000 signatures només a Brasil i 28.000 a Espanya.

L'any passat, el cas de Marielle Franco va ser un dels 10 inclosos en la campanya global d'Amnistia Internacional PersonesXPersones, que anima gent de tot el món a enviar cartes en favor de defensors i defensores dels drets humans i les seves famílies. En una onada de solidaritat, el cas de Marielle va inspirar unes 30.000 cartes a tot el món.