Actuem pels drets humans a tot el món

Bòsnia i Hercegovina: Les condemnes per crims de guerra, un moment històric per a la justícia internacional

Franko Simatović i Jovica Stanišić © ONU

En resposta a la decisió de la Sala d'Apel·lacions del Mecanisme Residual Internacional dels Tribunals Penals de l'ONU de confirmar les sentències condemnatòries dels ex agents de la seguretat de l'Estat de Sèrbia, Jovica Stanišić i Franko Simatović, i augmentar les seves penes de presó de 12 a 15 anys cadascuna, Jelena Sesar, investigadora d'Amnistia Internacional sobre Europa, ha declarat:

“La decisió d'avui és un moment històric que posa fi al procés més llarg de la història dels judicis per crims de guerra. No deixa dubte sobre la implicació de la policia i els serveis de seguretat de Sèrbia en les atrocitats comeses durant la guerra a Bòsnia i Hercegovina, un fet que les autoritats sèrbies continuen negant avui dia”.

“La sentència confirma la resolució original, segons la qual els agents serbis eren culpables de crims de dret internacional i havien contribuït a l'empresa criminal conjunta destinada a expulsar per la força i de manera permanent a la població no sèrbia de grans zones de Bòsnia i Hercegovina.”

En comptes de glorificar a criminals de guerra convictes, els líders de la regió han de treballar més per portar davant la justícia a tots els responsables de crims de guerra i proporcionar a les víctimes justícia, veritat i reparació

Jelena Sesar, Amnistia Internacional

“Encara que aquesta sentència pot aportar una certa reparació a les víctimes, és important recordar que milers de casos de crims de guerra a Bòsnia i Hercegovina segueixen sense resoldre, i molts dels sospitosos de ser penalment responsables d'atrocitats continuen en llibertat. En lloc de glorificar a criminals de guerra convictes, els líders de la regió han de treballar més per a portar davant la justícia a tots els responsables de crims de guerra i per a proporcionar a les víctimes justícia, veritat i reparació.”

Informació complementària

Jovica Stanišić i Franko Simatović van apel·lar contra la resolució judicial de 2021 que els declarava culpables de complicitat en la comissió d'assassinat, crims de guerra i crims de lesa humanitat a la localitat bosniana de Bosanski Šamac. El tribunal, en aquells dies, els va absoldre de responsabilitat en les atrocitats comeses en cinc municipis més de Bòsnia i Hercegovina i Croàcia.

La sentència dictada avui, no obstant això, declara a Stanišić i Simatović culpables dels crims comesos a Bijeljina, Zvornik, Doboj, Trnovo, Bosanski Šamac i Sanski Most.

El tribunal ha confirmat que el servei de seguretat de l'Estat serbi va pagar a unitats paramilitars que actuaven a Bòsnia i Hercegovina durant tota la guerra i que Stanišić i Simatović van ser responsables d'aquests pagaments, així com de suport operatiu i formació.

La sentència d'avui és definitiva i d'obligat compliment. Amb aquesta sentència conclou el treball del Tribunal Internacional de l'ONU i el seu successor, el Mecanisme Residual Internacional dels Tribunals Penals, sobre Bòsnia i Hercegovina.