Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Bòsnia i Hercegovina: La sentència contra Mladić, dia històric per a la justícia internacional

©getty

Davant la decisió de la Sala d'Apel·lacions del Mecanisme Residual Internacional dels Tribunals Penals de confirmar la sentència original i la condemna a cadena perpètua dictades contra Ratko Mladić, comandant de l'Exèrcit dels Serbis de Bòsnia, per genocidi, crims de lesa humanitat i crims de guerra, Muižnieks, director d'Amnistia Internacional per a Europa, ha manifestat:

"La decisió d'avui és un moment històric que conclou dècades de recerca de justícia per a les desenes de milers de víctimes del conflicte armat de Bòsnia i Hercegovina".

"Ratko Mladić ha estat declarat culpable de genocidi, crims de lesa humanitat i crims de guerra, els crims més greus previstos en el dret internacional comeses en sòl europeu des de la Segona Guerra Mundial, i aquesta sentència transmet a tothom el poderós missatge que la impunitat no pot tolerar-se i no serà tolerada".

"Encara que aquesta sentència contribuirà al fet que, en certa mesura, passin pàgina les víctimes supervivents i els seus familiars, les cicatrius físiques i psicològiques romandran. És important recordar que segueixen sense resoldre's milers de casos de desaparició forçada i que a molts milers de víctimes i les seves famílies se'ls segueix negant l'accés a la justícia, la veritat i a una reparació".

"El Tribunal Penal Internacional per a la Ex Iugoslàvia ha contribuït a fer cert grau de justícia para milers de víctimes del conflicte armat i ha demostrat el que és possible quan la comunitat internacional s'uneix. Ara és vital que els tribunals nacionals prenguin el testimoni i augmentin els seus esforços per portar davant la justícia en judicis justos a totes les persones amb presumpta responsabilitat penal".

Informació complementària

El Tribunal Penal Internacional per a la Exiugoslàvia va condemnar a Ratko Mladić a cadena perpètua al novembre de 2017 i va reconèixer la seva responsabilitat penal individual com a comandant de l'Exèrcit dels Serbis de Bòsnia i la seva participació en activitats delictives conjuntes, com la submissió al terror de la població de Sarajevo i l'eliminació de persones musulmanes bosnianes a Srebrenica.

La Sala d'Apel·lacions ha confirmat la sentència original dictada pel Tribunal Penal Internacional per a la Exiugoslàvia, que va declarar a Mladić culpable de 10 d'11 càrrecs, inclosos els de genocidi i persecució per motius ètnics i religiosos de croats i musulmans bosnians, així com els de extermini, assassinat, expulsió i altres actes inhumans. També va ser declarat culpable d'assassinat, terror, atacs il·legítims contra civils i presa d'ostatges. Mladić va ser absolt del càrrec de genocidi en sis municipis de Bòsnia i Hercegovina el 1992.

La Sala d'Apel·lacions va desestimar els recursos presentats per Mladić i la Fiscalia.