Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Bangladesh: els nens i nenes rohingyes aconsegueixen accés a l'educació

© Sujan / UNICEF

El govern de Bangladesh ha anunciat que oferirà oportunitats d'escolarització i formació professional als nens i nenes rohingyes refugiats, dos anys i mig després que es veiessin obligats a fugir de crims de lesa humanitat.

Advertint del cost de crear una "generació perduda", Amnistia Internacional i altres organitzacions de drets humans fan campanya pel gairebé mig milió de nens i nenes rohingyes dels camps de refugiats de Bangladesh perquè se'ls permeti gaudir del seu dret a educació de qualitat.

"Es tracta d'un compromís important i molt positiu del govern de Bangladesh, que permet als nens i les nenes l'accés a l'escolarització i perseguir els seus somnis per al futur. Han perdut ja dos cursos acadèmics i no estan en condicions de perdre més temps sense classe", ha assenyalat Saad Hammadi, responsable de campanyes d'Amnistia Internacional per a l'Àsia meridional.

"És important que l'accés a educació apropiada, acreditada i de qualitat es faci extensiu a tots els nens i nenes de la zona de Cox's Bazar, inclosos els de la població refugiada rohingya i els de la comunitat d'acolliment. La comunitat internacional té un paper clau que exercir referent a això garantint que el govern de Bangladesh disposa dels recursos necessaris per aconseguir el seu objectiu".

Fins ara el govern de Banglades es resistia a les crides en favor de concedir als nens i nenes rohingyes l'accés a l'educació i limitava les oportunitats d'aprenentatge a uns quants centres educatius provisionals que oferien classes d'ensenyament primari bàsic amb esbarjo pels camps de refugiats del districte de Cox's Bazar. Alguns nens i nenes que van aconseguir tenir accés a centres d'ensenyament secundari van ser expulsats per ordre del govern.

Enmig de la por a ser retornats a Myanmar o resituats en la cenagosa illa deshabitada de Bashan Char, aquests menors tenien un futur incert. Molts eren a punt d'acabar els seus estudis quan l'exèrcit de Myanmar va atacar els seus pobles, obligant-los a fugir a Bangladesh i viure en una situació d'incertesa.

El ministre d'Afers exteriors de Bangladesh, Masud bin Momen, ha dit avui a la premsa: "El govern ha cregut necessari mantenir viva l'esperança dels nens i nenes rohingyes en el futur fent-los extensives l'educació i la formació professional".

Segons els plans del govern, els nens i nenes rohingyes rebran ensenyament escolar fins als 14 anys aplicant el pla d'estudis de Myanmar, i els més grans de 14 rebran formació professional. Les escoles necessitaran professorat degudament format, que sàpiga utilitzar el pla d'estudis de Myanmar i ensenyar en birmà.

S'engegarà un projecte pilot d'UNICEF i el govern de Bangladesh en el qual participaran 10.000 nens. El sistema es farà extensiu després a altres nens i nenes, inclosos els de la comunitat d'acolliment, a qui s'ensenyarà per separat amb el pla d'estudis de Bangladesh.

La Convenció sobre els Drets de la Infància, tractat vinculant que Bangladesh ha ratificat, deixa clar que l'educació pot i ha de garantir el desenvolupament de la personalitat, les aptituds i la capacitat mental i física del nen o nena fins al màxim de les seves possibilitats, alhora se'ls inculca el respecte als drets humans i se'ls prepara per assumir una vida responsable en una societat lliure.

"No es poden subestimar els avantatges d'educar nens i nenes, que es propaguen per les comunitats i la societat en general. Poden parlar per ells mateixos, reivindicar els seus drets, tirar endavant i treure altres persones d'una situació difícil. En canvi, els costos de negar-los l'educació poden ser molt grans, com el fet de quedar exposats a patir pobresa i explotació. Acollim amb satisfacció aquest significatiu avenç i esperem que el govern compleixi els seus compromisos", ha afirmat Saad Hammadi.

Campanya d'Amnistia Internacional pel dret a l'educació

  • L'any passat, el Dia Mundial dels Refugiats, Amnistia Internacional va organitzar un camp d'art per als nens nenes dels camps de refugiats de Cox's Bazar. Treballant amb un grup d'artistes bengalesos, van passar dos dies fent dibuixos que representaven les seves aspiracions per al futur; volien dedicar-se a la docència, la medicina, el pilotatge o la infermeria. En col·laboració amb UNICEF, les creacions artístiques es van exposar a Dacca i es van portar després a Washington DC., Londres i altres grans ciutats del món.
  • A l'agost de 2019, Amnistia Internacional va publicar un document, "I don't know what my future will be: Rohingya refugees in Bangladesh", en el qual detallava les condicions de vida en els camps, especialment per als nens i nenes que no havien vist un aula des que van arribar als camps en 2017.
  • Amnistia Internacional va organitzar també una petició mundial instant el primer ministre Sheikh Hasina a garantir que els nens i nenes dels camps de refugiats i de la comunitat d'acolliment reben educació de qualitat.
  • Dues de les estrelles de YouTube més conegudes de Bangladesh van fer un vídeo de hip-hop en col·laboració amb Amnistia Internacional, fent-se ressò de la crida de la petició.