Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Atacs mortals de colons israelians amb suport de l'Estat subratllen la necessitat urgent de desmantellar l'apartheid

© Nedal Eshtayah/Anadolu via Getty Images

L'augment alarmant de la violència dels colons israelians contra la població palestina a la Cisjordània ocupada en els últims dies posa en relleu la necessitat urgent de desmantellar els assentaments il·legals i de posar fi a l'ocupació per Israel dels Territoris Palestins Ocupats (TPO) i al seu prolongat sistema d'apartheid”, ha declarat Amnistia Internacional.

Entre el 12 i el 16 d'abril, centenars de colons israelians van llançar una onada d'atacs violents mortals contra pobles palestins de Cisjordània, entre els quals Al Mughayyir, Duma, Deir Dibwan, Beitin i Aqraba. En aquests atacs, en els quals els colons van incendiar habitatges, arbres i vehicles, els colons o les forces israelianes van matar almenys quatre persones palestines, entre elles el jove Omar Hamed, de 17 anys, prop de Ramallah, i dos homes —Abdulrahman Bani Fadel Mohammed Bani Jami’— abatuts a tirs prop de Nablús. En l'acte de violència més recent, un paramèdic palestí va morir per trets al poble d'Al Sawiya, al sud de Nablús, el 20 d'abril.

Vídeos verificats pel Laboratori de Proves del Programa de Resposta a les Crisis d'Amnistia Internacional mostren que les forces israelianes presents no van intervenir durant els atacs de colons a Deir Dibwan, a l'est de Ramallah. Testimonis recaptats per l'organització indiquen així mateix que membres de l'exèrcit israelià es van sumar als atacs o se'n van querdar al marge, sense impedir els actes de violència, a Aqraba, al sud-est de Nablús, i Kufr Malik, al nord-est de Ramallah.

“El terrible augment de la violència dels colons contra la població palestina dels últims dies és part d'una campanya de decennis amb suport de l'Estat per a desposseir, desplaçar i oprimir aquesta població a la Cisjordània ocupada, inclosa Jerusalem Est, sota el sistema israelià d'apartheid. Les forces israelianes tenen un historial de propiciar la violència dels colons i és indignant que, una vegada més, aquestes forces es quedessin al marge i, en alguns casos, participessin en aquests brutals atacs”, ha declarat Heba Morayef, directora regional d'Amnistia Internacional per a Orient Mitjà i el Nord d'Àfrica.

Establir assentaments israelians en els Territoris Palestins Ocupats és una violació flagrant del dret internacional humanitari i constitueix un crim de guerra. La violència és part integrant de l'establiment i l'expansió d'aquests assentaments i del manteniment de l'apartheid. Ja és hora que el món el reconegui i pressioni aes autoritats israelianes perquè respectin el dret internacional suspenent immediatament l'expansió dels assentaments i eliminant tots els assentaments existents”.

En els últims sis mesos, la violència dels colons ha augmentat de manera dràstica, però l'augment més recent d'atacs es va produir després de la desaparició d'un nen israelià de 14 anys, Binyamin Ahimeir, de l'assentament il·legal de Mal’achei Hashalom, al nord-est de Ramallah, que va aparèixer mort l'endemà.

Violència dels colons recolzada per l'Estat

Incidents gravats en vídeo ocorreguts a Deir Dibwan el 13 d'abril i verificats per Amnistia Internacional mostren a uns soldats israelians que romanen al marge mentre uns colons israelians destrueixen propietats palestines. Imatges de càmeres de videovigilància de l'ONG israeliana Yesh Din mostren dues persones que entren en un garatge i calen foc a un cotxe, mentre dos soldats israelians es queden al marge. Els soldats també s'abstenen d'intervenir i miren quan els colons israelians incendien una barricada bloquejant així la carretera principal que condueix al poble. Un altre vídeo mostra civils palestins llançant pedres contra els militars mentre se senten sons probablement de trets.

En un altre incident, uns colons van obrir foc contra dos joves —Abd al Rahman Bani Fadel i Mohammed Bani Jami’— i els van matar al poble de Khirbet Twayyil, prop de Aqraba, al sud de Nabulus, segons l'alcalde de Aqraba, Salah Bani Jaber. En una declaració publicada a xarxes socials, les forces israelianes van afirmar que una investigació preliminar indicava que les seves forces no havien estat responsables de les morts. Imatges de vídeo verificades confirmen que l'exèrcit israelià estava en el lloc durant l'incident i mostren grups de persones palestines fugint mentre se senten sons probablement de trets.

L'alcalde va afirmar a Amnistia Internacional que havia vist membres de l'exèrcit israelià quedar-se al marge durant l'atac:

“No només l'exèrcit hi era; és que no va fer res: avui no hauríem de dir que els colons ataquen protegits per l'exèrcit, sinó que l'exèrcit està sota la protecció dels colons.”

Va afegir que la relació entre l'exèrcit governamental israelià i els colons és “complementària” i que les autoritats israelianes continuen amb pràctiques sistemàtiques com la confiscació de terres, la demolició d'habitatges i la prohibició d'accés a terres de cultiu.

Muntaser al Maliki, resident de Kufr Malik, un altre dels pobles atacats, va dir que havia vist a israelians vestits amb l'uniforme de l'exèrcit participant en els atacs el 14 d'abril. Va explicar a Amnistia Internacional:

“El que està passant ara mateix és l'esborrament d'éssers humans, arbres i pedres, i de tot el que és palestí, per colons amb el suport de l'exèrcit. Aquests atacs són sistemàtics i compten amb el suport i la protecció de l'exèrcit. També hi havia colons vestits amb uniformes de l'exèrcit entre els atacants. La situació és francament desastrosa [...] La solució és arrencar i desmantellar tots els assentaments”, va dir.

Imatges facilitades per un resident local de Kufr Malik i verificades per Amnistia Internacional mostren soldats israelians donant puntades i després detenint un civil agenollat al terra. Els soldats van acompanyats d'un home que sembla un colon israelià.

Segons els mitjans de comunicació, durant un atac perpetrat per colons a Al Mughayyir, prop de l'assentament il·legal de Malament’achei Hashalom, van resultar ferides 25 persones per munició real i van ser incendiats cases i vehicles Els enfrontaments van causar la mort d'un home, Jihad Afif Sedqui Abu Aliah.

Imatges publicades a xarxes socials el 12 d'abril i verificades per Amnistia Internacional mostren uns colons israelians envoltant una propietat al poble i enfrontant-se a palestins que estaven amagats al sostre.

Els atacs de colons contra la població palestina a Cisjordània, inclosa Jerusalem Est, ja eren sistemàtics, però han augmentat des de l'atac del 7 d'octubre. Segons B’Tselem, des d'aquesta data, la violència dels colons ja ha desplaçat gairebé 20 comunitats.

Molts dels pobles atacats en els últims dies —inclosos Al Mughayyir, Kufr Malik i Khirbet Abu Falah— acullen comunitats beduïnes palestines desplaçades recentment a qui la violència dels colons havien expulsat de les seves comunitats en el nord-est de Ramallah.

Una palestina desplaçada d'Al Muarrajat va explicar a Amnistia Internacional que aquests atacs s'han intensificat en els últims cinc anys.

Aquesta violència no és nova per a la nostra comunitat. Sofrim els seus atacs [dels colons] a Al Muarrajat des de 2018 i es van intensificar aterridorament des del 7 d'octubre [...] A tot arreu on ens traslladem, venen i ens tornen a desplaçar. La gent ve a visitar-nos i ens diu que estiguem ferms, però com podem fer-ho quan estan en perill la nostra vida i mitjans de subsistència i la vida dels nostres fills i filles? Aquesta és una política sistemàtica que permet que els colons ataquin els residents i ho cremin tot, i ningú fa res per aturar-los”.

Al febrer, el govern dels Estats Units va imposar sancions a quatre colons israelians violents acusats d'estar implicats en atacs a Cisjordània. el Regne Unit i França van seguir el seu exemple. L'administració Biden va imposar un altre seguit de sancions el 19 d'abril.

“Els atacs més recents són un dur recordatori que imposar sancions a colons violents individuals no aborda les causes fonamentals de la violència, com l'expansió incessant d'assentaments i l'ocupació i el sistema d'apartheid d'Israel”, va concloure Heba Morayef.

“No abordar aquestes causes fonamentals ni exigir responsabilitats a Israel per les seves violacions del dret internacional és permetre que continuï la desposessió i l'opressió de la població palestina”.