Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Aràbia Saudita: un aniversari vergonyós recorda que diverses defensores de drets humans porten dos anys a la presó

Esteban Beltrán, davant de l'ambaixada de l'Aràbia Saudita a Madrid, maig 2020. Fotografia: Álvaro Minguito
  • El director d'Amnistia Internacional Espanya es desplaça a l'Ambaixada saudita a Madrid per portar 50.000 signatures que demanen la llibertat de les activistes

Amnistia Internacional insta el rei Salman bin Abdulaziz de l'Aràbia Saudita a posar en llibertat a destacades defensores de drets de les dones, dos anys després de la seva detenció.

El 15 de maig de 2018, diverses destacades activistes dels drets humans de les dones saudites van ser arrestades. Portaven anys defensant pacíficament el dret de les dones del regne a conduir automòbils, així com reformes de caràcter més ampli relacionades amb el sistema de tutela masculina.

Coincidint amb aquest aniversari vergonyós, el director d'Amnistia Internacional a Espanya, Esteban Beltrán, ha portat a l'Ambaixada d'Aràbia Saudita a Madrid 50.000 signatures recollides en els últims mesos per exigir la posada en llibertat, de manera immediata i incondicional de les activistes detingudes, entre les quals es troba Loujain al-Hathoul.

"Malgrat els anuncis recents d'aperturisme realitzats per les autoritats, l'Ambaixada s'ha negat a rebre les signatures. Això no és cap senyal de millora. No obstant això, ens anima al fet que seguim fent pressió perquè la situació canviï", ha declarat Beltrán, que s'ha desplaçat a l'Ambaixada d'Aràbia Saudita a Madrid, complint totes les recomanacions de seguretat que marquen les autoritats sanitàries durant l'estat d'alarma, per portar en mà les 50.000 signatures recollides per l'organització fins avui.

"Exigim la posada en llibertat immediatament i sense condicions de totes les activistes saudites detingudes; a més, han de retirar-se tots els càrrecs formulats contra elles i contra la resta d'activistes perseguides a l'Aràbia Saudita", ha conclòs Beltrán des de la mateixa porta de l'Ambaixada.

En els dies i setmanes següents al 15 de maig de 2018, altres activistes pacífiques van ser detingudes en el marc de la campanya de repressió i difamació de les autoritats saudites.

"És descoratjador que ja hagin passat dos anys i aquestes dones valentes continuïn entre reixes, sobretot quan durant aquest temps les dones saudites han gaudit d'alguns dels drets recentment adquirits pels quals van lluitar tant", ha afirmat Lynn Maalouf, directora d'investigació d'Amnistia Internacional sobre el Pròxim Orient.

"A la presó, moltes han sofert angoixa mental i física, incloses tortura, abusos sexuals i reclusió en règim d'aïllament. Nombroses activistes, encara que posades en llibertat, continuen processades per càrrecs relacionats amb el seu activisme pacífic".

"És hora que els dirigents de l'Aràbia Saudita deixin d'utilitzar el poder judicial com a espasa de Dàmocles que penja sobre els caps de les activistes. L'impuls "reformista" de l'Aràbia Saudita no pot considerar-se creïble mentre se segueixi actuant contra aquestes dones i unes altres persones activistes pacífiques per la seva feina".

Amnistia Internacional insta l'Aràbia Saudita a posar en llibertat de forma immediata i incondicional a tots els presos i preses de consciència i defensors i defensores dels drets humans reclosos únicament en relació amb l'exercici pacífic de la seva llibertat d'expressió, associació i reunió.

La massificació de diverses presons de l'Aràbia Saudita augmenta considerablement el risc de propagació de la COVID-19 i posa en risc addicional a aquestes dones, alguna de les quals ha tingut problemes de salut. Amnistia Internacional ha expressat en ocasions anteriors la seva preocupació per l'absència de mesures per part de les autoritats per facilitar atenció mèdica adequada a les presons del país.

Informació complementària

En l'actualitat, tretxe activistes dels drets de les dones continuen processades a causa del seu activisme pels drets humans. De les tretze, cinc continuen privades de llibertat: Loujain al-Hathloul, Samar Badawi, Nassima al-Sada, Nouf Abdulaziz i Maya'a a el-Zahrani.

Encara que les altres vuit activistes estan en llibertat provisional, totes continuen processades i moltes segueixen en perill de ser condemnades a presó en aplicació de la legislació contra el delicte informàtic per la seva activitats de drets humans.

Aquestes vuit són: Iman al-Nafjan, Aziza al-Yousef, Amal al-Harbi, Dra. Ruqayyah al-Mharib, Shadan al-Anezi, Dra. Abir Namankni, Dra. Hatoon al-Fassi, i una activista el nom de la qual es desconeix.

Almenys 10 activistes han sofert diverses violacions dels drets humans a la presó, com a tortura, abusos sexuals i altres maltractaments. Els tres primers mesos en detenció, les dones van estar sotmeses a incomunicació sense accés a familiars ni a representació lletrada. Vàries han estat sotmeses també a períodes perllongats de reclusió en règim d'aïllament.