Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Aràbia Saudita: Possibles condemnes de fins a cinc anys de presó per entonar un càntic en un partit de futbol

Fotografia d'àrbitres i jugadors de futbol sortint al terreny de joc abans de jugar un partit de la FIFA Series 2024 el 22 de març de 2024 a Jidda...
©Mohammed Almana - FIFA/FIFA via Getty Images

Les autoritats de l’Aràbia Saudita han d’alliberar de manera immediata les 12 persones assistents a un partit de futbol detingudes pel simple fet de recitar un càntic folklòric en commemoració del naixement de l’imam Alí –figura venerada per la població musulmana xiïta– a  l’estadi al gener del 2024 i publicar un vídeo d’aquest fet a les xarxes socials, ha declarat Amnistia Internacional la vigília del judici que es celebrarà el 28 de març.

En cas de ser declarades culpables, aquestes persones pertanyents a l’associació de seguidors del club de futbol Al Safa podrien enfrontar-se a penes de fins a cinc anys de presó. Les seves causes es troben entre els més de 150 interrogatoris i citacions produïdes durant la primera setmana de febrer, pocs dies després del partit, on agents de seguretat van obligar les persones citades als interrogatoris a firmar documents on confessaven “haver recitat expressions sectàries”. Segons activistes entrevistats per Amnistia Internacional, si s’hi negaven, corrien el risc de ser detingudes.

En un moment en què les autoritats saudites destinen milers de milions arentar-se la cara mitjançat els esports i a blanquejar la seva imatge a tot el món, la detenció d’aquestes persones aficionades al futbol és l’exemple més recent de la repressió massiva que exerceix el país sobre la llibertat d’expressió. En aquest cas, una minoria religiosa exercia el seu dret a expressar les seves creences a través del folklore”, ha declarat Heba Morayef, directora d’Amnistia Internacional a Orient Mitjà i al Nord d’Àfrica.

“Les autoritats saudites han d’alliberar de manera immediata les 12 persones detingudes i retirar-ne els càrrecs infundats. L’Aràbia Saudita és actualment l’únic país candidat a organitzar la Copa Mundial de 2034 i aquest fet posa de manifest els greus riscos a què s’enfronta l’afició futbolística, que pot veure’s criminalitzada mitjançant legislació penal ambigua i abusiva simplement per exercir el seu dret a la llibertat d’expressió. L’afició futbolística de tot el món ha d’observar atentament el desenllaç d’aquesta causa”.

En una declaració conjunta emesa avui, Amnistia Internacional i 8 organitzacions de la societat civil condemnen la detenció i l’enjudiciament de les 12 persones aficionades al futbol.

Segons els documents judicials revisats per Amnistia Internacional, les autoritats saudites acusen a aquestes persones d’acord amb la llei de delictes informàtics del país, la qual prohibeix la “producció, preparació, transmissió o emmagatzemant de material que afecti a l’ordre públic, els valors religiosos, la moral pública i la intimitat, a través de la xarxa d’informació o equips informàtics”.

A més dels càrrecs a què s’enfronten aquestes 12 persones, la Federació de Futbol de l’Aràbia Saudita va anunciar mesures disciplinàries contra el club de futbol Al Safa, al·legant que els seus seguidors havien violat la normativa en “recitar expressions i càntics que infringien les disposicions de la normativa disciplinaria i ètica”. El club va ser sancionat amb 200.000 rials saudites (uns 50.000 euros) i està obligat a jugar els propers cinc partits a casa sense la presència de l‘afició.

“Les autoritats saudites han de permetre que la gent s’expressi lliurement, sense por a la repressió i les represàlies. Amb el pretext de combatre el terrorisme, les autoritats han detingut a desenes de persones que actualment decauen a les presons saudites pel simple fet d’haver expressat el seu suport als drets de les dones a les xarxes socials”, ha declarat Heba Morayef.

Informació complementària

La comunitat musulmana xiïta de l’Aràbia Saudita, que constitueix aproximadament el 15% de la població del país, és també la seva minoria religiosa més nombrosa. Les autoritats encausen i condemnen sistemàticament els membres de la minoria xiïta que protesten per exigir igualtat de drets. Amb l’objectiu d’acabar amb la dissidència, els tribunals imposen dures penes de presó i condemnes a mort com arma política contra la població xiïta.

En el seu darrer informe, Amnistia Internacional ha analitzat el projecte del codi penal filtrat del país, el qual no garanteix la llibertat de religió ni de consciència i, contràriament, penalitza diversos actes protegits pel dret internacional, per exemple, aquells que considera de blasfèmia i apostasia.

Amnistia Internacional ha documentat la manera en què les autoritats saudites utilitzen reiteradament la llei de delictes informàtics, entre altres, per reprimir els drets a la llibertat d’expressió i de pensament, consciència i religió. Això demostra que les autoritats recorren habitualment a una legislació abusiva i redactada de manera imprecisa, citant com a prova d’amenaces a la seguretat nacional – amb l’objectiu de legitimar les seves violacions de drets humans – tuïts en els que s’expressen opinions sobre diverses qüestions socials i es donen suport als drets de les dones o altres formes d’expressió i associació protegides.