Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Aràbia Saudita: Nova campanya posa de manifest l'ús de la prohibició punitiva de viatjar contra activistes i les seves famílies

Les autoritats de l'Aràbia Saudita estan utilitzant la prohibició arbitrària de viatjar com a instrument per castigar i controlar activistes, escriptors i escriptores i periodistes, tancant-los al país, o, quan en viuen, impedint que les seves famílies viatgin a l'estranger, ha manifestat avui Amnistia Internacional en ocasió del llançament d'una nova campanya.

La campanya #LetThemFly documenta els casos de 30 defensors i defensores dels drets humans de l'Aràbia Saudita que van ser condemnats a presó després de judicis manifestament injustos i sotmesos a la prohibició de viatjar immediatament després de complir la pena de presó. A més, documenta els casos de 39 familiars d'activistes que també es van trobar sotmesos a la prohibició de viatjar "sense ordre oficial ni cap altra forma de notificació", la qual cosa en la pràctica suposa la separació forçosa de famílies.

"L'ús arbitrari de la prohibició de viatjar per part de les autoritats saudites contra activistes i defensors i defensores dels drets humans reflecteix un fosc panorama al país, on se segueixen silenciant implacablement les veus dissidents mentre que els dirigents parlen de reforma progressiva", ha manifestat Lynn Maalouf, directora adjunta d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient i el Nord d'Àfrica.

"Els i les activistes que es van atrevir a expressar qualsevol forma de crítica o opinió que no fos del gust de les autoritats del país són ara víctimes de prohibicions de viatjar il·legítimes i punitives que restringeixen la seva llibertat de circulació de manera efectiva i afecten decisions vitals importants. Les autoritats saudites han d'aixecar la prohibició arbitrària de viatjar en tots els casos, deixar d'utilitzar aquesta pràctica de revenja i començar a respectar els drets de llibertat d'expressió i circulació".

Vides restringides cruelment

Amnistia Internacional va parlar amb vuit activistes saudites a qui les autoritats els havien imposat a ells mateixos o a membres de les seves famílies residents a l'Aràbia Saudita la prohibició arbitrària de viatjar. Els qui vivien a l'estranger van dir que tenien dificultats emocionals, perquè no podien veure als seus familiars ni visitar el seu país d'origen. Temien ser detinguts i reclosos arbitràriament si tornaven a l'Aràbia Saudita.

L'11 de març de 2022, Raif Badawi, bloguero i activista saudita, va quedar en llibertat després de complir una pena de 10 anys de presó. Però tret que s'aixequi la prohibició de viatjar que se li va imposar, no podrà reunir-se amb la seva esposa i els seus fills durant 10 anys més. La seva condemna es va dictar després d'un judici sense garanties, i es va basar en càrrecs derivats únicament del fet que havia creat un fòrum de debat a Internet, fet pel qual se li va acusar d'insultar l'islam. Raif Badawi també va ser condemnat a una pena de '1.000 fuetades, les 50 primeres de les quals li van ser administrades en una plaça pública de Jedah el 9 de gener de 2015, violant la tortura i altres maltractaments.

Abdulrahman al Sadhan, que treballava amb la xarxa humanitària de la Mitja Lluna Roja Internacional a Riad, va ser detingut el 12 de març de 2018 i posteriorment reclòs en règim d'incomunicació i sotmès a desaparició forçada durant dos anys per administrar un compte satíric a Twitter. El 5 d'abril de 2020 va ser condemnat a 20 anys de presó i a 20 anys més sense poder viatjar únicament per exercir el seu dret a la llibertat d'expressió. Actualment continua reclòs i privat d'atenció de la salut adequada i de contacte regular amb la seva família.

"Estan destrossant famílies"

La germana d'Abdulrahman al Sadhan, Areej Al Sadhan, que viu als Estats Units, va explicar a Amnistia Internacional que la prohibició de viatjar priva la gent de l'oportunitat de viure una vida normal, ja que interfereix amb la vida social i professional. Va afegir que la separació forçosa de la família té un enorme cost psicològic i emocional.

Estan destrossan famílias. És injust, il·legal i inhumà

Areej Al Sadhan

"Estan destrossant famílies. És injust, il·legal i inhumà", ha afirmat Areej Al Sadhan. "La prohibició de viatjar converteix l'Aràbia Saudita en una presó, el lloc de càstig, un lloc que restringeix la llibertat personal i aliena del seu país d'origen ciutadans i ciutadanes saudites".

Informació complementària

L'Aràbia Saudita porta anys emprant la prohibició de viatjar per eliminar les veus crítiques i dissidents tant dins com fora del país.

En la purga de l'hotel Ritz Carlton de novembre de 2017, les autoritats van imposar la prohibició de viatjar a aproximadament 300 persones entre les quals hi havia membres de la família real saudita.

A l'octubre de 2021, Iniciativa per la Llibertat, una organització de drets humans amb seu a Estats Units que fa campanya per la posada en llibertat dels presos reclosos indegudament al Pròxim Orient i el Nord d'Àfrica, va publicar un informe en el qual documentava els casos d'almenys 89 "persones dels Estats Units" (persones de nacionalitat nord-americana o que resideixen legalment de forma permanent al país) que havien estat detingudes o a qui s'havia imposat la prohibició de viatjar a l'Aràbia Saudita.