Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Aràbia Saudita: L'alliberament de la defensora dels drets de les dones Loujain al Hathloul arriba molt tard

En resposta a la notícia que la defensora dels drets humans saudita Loujain al Hathloul ha estat excarcerada avui, Lynn Maalouf, directora adjunta d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient i el Nord d'Àfrica, ha declarat:

"L'alliberament de Loujain al Hathloul després d'un terrible suplici -que s'ha allargat gairebé tres anys- en una presó de l'Aràbia Saudita suposa un enorme alleujament, però arriba amb molt retard".

"No hi ha res que pugui compensar el cruel tracte que ha sofert, ni la injustícia del seu empresonament. Durant el temps que va passar a la presó va ser torturada i sotmesa a assetjament sexual, va estar reclosa en règim d'aïllament i va veure com li negaven durant mesos l'accés a la seva família. Les autoritats saudites han de garantir que els responsables de la seva tortura i altres maltractaments compareixen davant la justícia. També han de garantir que Loujain al Hathloul no és sotmesa a més mesures punitives, com la prohibició de viatjar".

"Loujain al Hathloul mai no hauria d'haver-se vist obligada a passar ni un segon entre reixes. Ha estat castigada com a venjança per defensar valerosament els drets de les dones a l'Aràbia Saudita, i per exercir el seu dret a la llibertat d'expressió".

Informació complementària

El 28 de desembre de 2020, Loujain al Hathloul va ser condemnada a cinc anys i vuit mesos de presó -amb suspensió parcial de dos anys i deu mesos- pel Tribunal Penal Especialitzat. Havia estat acusada de "espiar per a interessos estrangers" i "conspirar contra el seu país" per promoure els drets de les dones i demanar la fi del sistema de tutela masculina de l'Aràbia Saudita.

Amnistia Internacional demana a les autoritats saudites que posin en llibertat immediata i incondicional totes les persones que defensen els drets humans i a tots els presos i preses de consciència que estan a la presó exclusivament per exigir reformes i defensar drets fonamentals. Entre les persones empresonades es troben Mohammed al Bajadi, membre fundador de l'Associació Saudita de Drets Civils i Polítics i destacat defensor dels drets humans, i Salman al Awda, clergue reformista que s'enfronta a una condemna a mort per expressar la seva opinió en una piulada.