Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Aràbia Saudita: la sentència Khashoggi, que condemna a mort cinc persones, una operació d'encobriment

Chris McGrath/Getty Images

Davant la condemna per un tribunal saudita de cinc persones a la pena de mort i de tres persones més a presó per l'assassinat del periodista Jamal Khashoggi, Lynn Maalouf, directora d'investigació d'Amnistia Internacional sobre el Pròxim Orient, ha declarat:

"Aquesta sentència és una operació d'encobriment que no fa justícia a Jamal Khashoggi i els seus éssers estimats ni revela la veritat. El judici s'ha celebrat a porta tancada, sense públic ni observadors independents, i no es disposa d'informació sobre com es va dur a terme la investigació".

La sentència no aborda la implicació de las autoritats saudites en aquest crim devastador ni tampoc aclareix on són les despulles de Jamal Khashoggi

Lynn Maalouf, Amnistia Internacional

"Els tribunals saudites neguen sistemàticament l'accés de les persones processades a un advocat i imposen la pena de mort en judicis manifestament injustos. Donada la mancade transparència de les autoritats saudites, i davant la inexistència d'un poder judicial independent, l'única forma de fer justícia Jamal Khashoggi és mitjançant una investigació internacional, independent i imparcial".

Informació complementària

L'agencia saudita de notícies ha publicat avui les conclusions de la fiscalia sobre l'assassinat de Jamal Khashoggi comès el 8 d'octubre de 2018. Es van jutjar 31 persones, 11 de les quals van ser acusades formalment, de les quals avui han estat declarades culpables 8. D'aquestes, 5 han estat condemnades a mort i 3, a penes de presó. El judici es va celebrar en el Tribunal Penal de Riad, que va imposar les condemnes. La sentència ha estat recorreguda.

Un informe fet públic al juny de 2019 per la relatora especial sobre execucions extrajudicials, sumàries o arbitràries, Agnes Callamard, va concloure que Jamal Khashoggi havia estat víctima de "una execució extrajudicial de la qual l'Estat d'Aràbia Saudita és responsable en virtut del dret dels drets humans". L'Aràbia Saudita no va col·laborar amb la relatora especial Callamard durant la seva investigació.