Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Aràbia Saudita: la sentència de Loujain al-Hathloul, parcialment suspesa, continua sent cruel

© Pierre Crom

En resposta a la condemna de la defensora dels drets humans Loujain al-Hathloul a cinc anys i vuit mesos de presó després d'un judici injust davant el Tribunal Penal Especialitzat (SCC), la directora regional d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient i Àfrica del Nord, Heba Morayef, ha manifestat:

"Loujain al-Hathloul és una valenta defensora dels drets humans l'activisme pacífic de la qual, juntament amb altres valentes activistes saudites ha impulsat un canvi social transcendental a l'Aràbia Saudita. Aquesta sentència, encara que parcialment suspesa, encara mostra la crueltat de les autoritats saudites cap a una de les dones més valentes que es va atrevir a parlar sobre els seus somnis d'una Aràbia Saudita millor".

Amb aquest judici, l'Aràbia Saudita mostra que la seva retòrica sobre la reforma dels drets humans està completament buida

Heba Morayef, Amnistia Internacional

"Amb aquest judici ple d'irregularitats i la repressió continuada contra activistes i defensores dels drets humans, l'Aràbia Saudita ha demostrat que la seva retòrica sobre la reforma dels drets humans està completament buida".

"Loujain al-Hathloul porta més de 900 dies detinguda, durant els quals ha sofert tortura, assetjament sexual i altres formes de maltractaments, va estar reclosa en règim d'aïllament i se li va negar el contacte amb la seva família. Estem summament preocupats pel seu benestar i seguretat i reiterem les nostres crides per al seu alliberament immediat i incondicional. Mentrestant, Loujain ha de tenir accés a la seva família i a un metge de la seva elecció".

"Demanem també l'alliberament immediat i incondicional de totes les defensores dels drets humans i dones activistes saudites que encara es troben detingudes, incloses Samar Badawi, Nassima al-Sada, Nouf Abdulaziz i Maia'a a el-Zahrani, i que es retirin els càrrecs contra les 13 activistes detingudes per promoure els drets de la dona".

Antecedents

El 2018, l'Aràbia Saudita va arrestar arbitràriament 13 activistes pels drets de les dones per exercir el seu dret a la llibertat d'expressió, associació i reunió, incloses Loujain al-Hathloul, Samar Badawi, Nassima al-Sada, Nouf Abdulaziz i Maya'a a el-Zahrani.

El 28 de desembre, Loujain al-Hathloul va ser condemnada a cinc anys i vuit mesos de presó, després que el seu cas fos traslladat al Tribunal Penal Especialitzat d'Aràbia Saudita al novembre. Va ser acusada de "espiar per a interessos estrangers" i "conspirar contra el seu país" en promoure els drets de la dona i demanar la fi del sistema de tutela masculina a l'Aràbia Saudita. Amnistia Internacional ha documentat com els judicis duts a terme davant el Tribunal Penal Especialitzat són intrínsecament injustos, en flagrant violació del dret internacional sobre el que ha de ser un judici just.

La Cort ha suspès 2 anys i 10 mesos de la condemna de Loujain al-Hathloul, que va començar al maig de 2018, per la qual cosa només li quedarien tres mesos per complir-la.