Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Aràbia Saudita: la reforma de la pena de mort per a menors no és suficient. Cal decretar-ne l'abolició total

© Amnesty International

Després de l'anunci de l'Aràbia Saudita del seu pla de posar fi a l'ús de la pena de mort contra persones menors de 18 anys en el moment del delicte en casos no relacionats amb la llei antiterrorista, Amnistia Internacional ha demanat al país l'abolició total d'aquesta pena.

"Encara que això representaria un pas significatiu per a l'Aràbia Saudita si s'implementés, l'ús continu de la pena de mort al país va assolir  l'any passat un màxim esgarrifós,  amb 184 execucions", ha declarat Heba Morayef, directora regional per al Pròxim Orient i el Nord d'Àfrica d'Amnistia Internacional.

"La pena de mort és el màxim exponent de càstig cruel, inhumà i degradant; cap país hauria de seguir recorrent-hi i l'historial de l'Aràbia Saudita és especialment negatiu en aquest sentit. L'Aràbia Saudita ha de declarar ja una moratòria oficial de les execucions com a primer pas per abolir totalment la pena de mort".

"Tampoc hauria d'oblidar-se que desenes d'homes i dones, activistes pacífics de drets humans, segueixen empresonats després de ser declarats culpables en judicis manifestament injustos només per fer campanya en favor de la igualtat i la justícia en un entorn enormement repressiu".

Les autoritats saudites van anunciar ahir que el país no seguirà utilitzant la pena de mort contra persones menors de 18 anys en el moment del delicte. La pena capital serà substituïda per una pena màxima de 10 anys de presó.

Segons la informació obtinguda per Amnistia Internacional, el Reial decret exclou els delictes tipificats en la llei antiterrorista. No queda clar a quina pena seran condemnades les persones menors si són jutjades en aplicació d'aquesta llei. Amnistia Internacional ha documentat l'abús que fan les autoritats saudites de la llei antiterrorista, que conté definicions excessivament generals i imprecises de "terrorisme" i "delicte terrorista", i inclou diverses disposicions que penalitzen l'expressió pacífica d'opinions.

L'Aràbia Saudita es burla des de fa anys del dret internacional, que prohibeix l'ús de la pena de mort contra persones menors de 18 anys al moment del delicte. Amnistia Internacional porta temps fent campanya en favor de l'anul·lació de les condemnes a mort imposades a Ali al Nimr, Abdullah al Zaher i Dawood al Marhoon, tres joves de la minoria xiïta d'Aràbia Saudita detinguts quan eren menors de 18 anys i que corren risc imminent de ser executats després d'haver estat sotmesos a judicis manifestament injusts davant el Tribunal Penal Especialitzat.

Les autoritats no han publicat encara el Reial decret que conté l'anunci i segueixen sense estar clares les seves normes d'aplicació. Pel que coneix Amnistia Internacional, les famílies de les persones condemnades a mort no han rebut encara cap informació sobre els casos dels seus éssers estimats.

La setmana passada, el Tribunal Suprem de l''Aràbia Saudita va ordenar a tots els tribunals que posessin fi a les penes de flagel·lació opcionals i les substituïssin per altres de privació de llibertat i/o multes. No queda clar encara si això s'aplica a les penes de flagel·lació preceptives per a altres delictes en virtut de la llei islàmica, com el consum d'alcohol i els delictes sexuals.

La Llei de Menors

El recent anunci segueix a la Llei de Menors, promulgada el 2018, que va prohibir als jutges la imposició de la pena de mort opcional a menors de 15 anys. No obstant això, no excloïa la possibilitat de condemnar a mort menors declarats culpables dels delictes hadd (castigats amb dures penes fixes per la llei islàmica) ni per als delictes en els quals es podia aplicar el principi de qesas (represàlia), pel qual la llei islàmica permet castigar l'assassinat i les lesions físiques amb una pena equivalent, és a dir, la mort per a l'assassinat i la mateixa lesió per a les lesions físiques. Per tant, aquesta llei incomplia les obligacions contretes per l'Aràbia Saudita en virtut de la Convenció sobre els Drets del Nen.

L'anunci, que representa un pas endavant respecte de la Llei de Menors, ha d'anar seguit d'unes normes d'aplicació clares que no excloguin a cap menor de la reforma.

Informació complementària

En el seu Informe anual sobre la pena de mort, Amnistia Internacional va revelar que l'Aràbia Saudita havia executat un nombre sense precedents de persones el 2019, tot i que va haver-hi una reducció general de les execucions a tot el món. Les autoritats saudites van executar l'any passat 184 persones, el nombre més alt registrat per Amnistia Internacional segons les xifres del Ministeri de l'Interior des de l'any 2000.