Actuem pels drets humans a tot el món

Aràbia Saudita ha d'aturar l'execució imminent de dos bahrainians condemnats en un judici ple d'irregularitats

Particular

"El rei de l'Aràbia Saudita, Salman bin Abdul Aziz, ha d'aturar l'execució imminent de Jaafar Sultan i Sadeq Thamer, dos homes bahrainians que van ser condemnats a mort per terrorisme i càrrecs relacionats amb unes protestes en un judici manifestament injust", ha declarat avui Amnistia Internacional.

En la seva anàlisi anual de la pena de mort corresponent a 2021, publicada avui, Amnistia Internacional conclou que a l'Aràbia Saudita es van dur a terme més del doble d'execucions que l'any anterior i que aquest pic continuava al març, quan van ser executades 81 persones en un sol dia.

"Aquests dos homes corren risc imminent d'execució ara que les seves condemnes estan pendents de ratificació pel rei. Tots dos van ser condemnats després d'un judici plagat d'irregularitats basat en confessions obtingudes mitjançant tortura. El rei Salman ha d'aturar immediatament l'execució de Jaafar Sultan i Sadeq Thamer, anul·lar les seves condemnes a mort i garantir que se'ls jutja de nou segons el dret internacional", va manifestar Lynn Maalouf, directora adjunta d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient i Nord d'Àfrica.

"En confirmar aquestes condemnes a mort, el sistema judicial de l'Aràbia Saudita ha mostrat, una vegada més, un esgarrifós menyspreu dels drets humans. Si el rei ratifica les seves condemnes, la seva execució constituirà una privació arbitrària del dret a la vida".

"Les autoritats saudites han d'ordenar una investigació immediata, imparcial i independent sobre les declaracions que van fer els jutjats davant el tribunal que havien estat sotmesos a tortura i maltractaments. A més, han d'establir una suspensió oficial de les execucions amb vistes a abolir totalment la pena capital a l'Aràbia Saudita".

Informació complementària

Jaafar Sultan i Sadeq Thamer van ser detinguts el 8 de maig de 2015 i reclosos en règim d'incomunicació i d'aïllament durant tres mesos i mig. Només se'ls va permetre contactar amb la seva família 115 dies després, però les autoritats penitenciàries no els van permetre revelar les condicions en què estaven reclosos.

El Tribunal Penal Especialitzat els va condemnar a mort a l'octubre de 2021 en un judici manifestament injust en el qual van ser jutjats per càrrecs de terrorisme en relació amb la introducció il·legal a l'Aràbia Saudita de materials explosius i la seva participació en protestes contra el govern a Bahrain. El Tribunal d'Apel·lació va confirmar les condemnes a l'abril de 2022 i podrien ser executats a l'Aràbia Saudita quan el rei hagi ratificat les condemnes. Donada la inexistència d'informació transparent sobre els processos judicials a l'Aràbia Saudita, sobretot en els casos de pena de mort, les famílies només coneixen la sort dels seus éssers estimats en els mitjans de comunicació una vegada que s'ha dut a terme l'execució.

Jaafar i Sadeq no van tenir accés a representació lletrada durant la seva detenció preventiva ni els interrogatoris. Segons la documentació judicial, van declarar al tribunal que havien estat torturats i que les seves suposades confessions es van obtenir sota coacció.

Amnistia Internacional s'oposa a la pena de mort en tots els casos sense excepció, amb independència de la naturalesa del delicte, les característiques de la persona condemnada o el sistema d'execució utilitzat per l'Estat. La pena de mort és una violació del dret a la vida i l'exponent màxim de pena cruel, inhumana i degradant.

Suma't a l'Acció Urgent d'Amnistia Internacional per demanar al rei Salman que aturi aquestes execucions.