Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Aràbia Saudita: el Women20 ha d’exigir l'alliberament de les dones activistes empresonades

© Pierre Crom

Els dies 20, 21 i 22 d'octubre, Aràbia Saudita acull la cimera Women20 (W20) que, segons la seva web, "aplegarà expertes, representants i líders de diverses disciplines per compartir, innovar, accelerar i inspirar solucions dinàmiques amb la finalitat d'aconseguir que les dones avancin cap a un futur més equitatiu". Coneixent el seu inici, Amnistia Internacional adreça aquesta carta oberta a totes les persones i organitzacions que assistiran a la cimera.

Volem expressar els greus motius de preocupació d'Amnistia Internacional en relació a l'actual detenció de defensores dels drets humans a l'Aràbia Saudita, i per instar a aquells que participin en la W20 a emprendre accions amb l'objectiu de donar suport a aquestes dones valentes davant la cambra i durant la seva celebració.

En el últims anys, el govern de l'Aràbia Saudita està intentant millorar la seva imatge i, en el marc de la visió econòmica per 2030 que utilitza com a emblema, ha invertit milions de dòlars en una campanya de relacions públiques amb la finalitat d'instar Estats i empreses estrangeres a invertir en el país. Durant aquest període, el govern saudita ha començat nombroses mesures relacionades amb els drets de la dona, com atorgar-los el dret a obtenir un passaport, la qual cosa faria possible que poguessin viatjar sense permís d'un tutor home.

No obstant això, les dones i nenes continuen patint discriminació sistemàtica en la legislació i en la pràctica en altres àmbits, com el matrimoni, el divorci, l'herència i la capacitat de passar la seva nacionalitat als seus fills o filles. Les dones i les nenes segueixen sense gaudir de protecció adequada davant la violència sexual i altres formes de violència, i les autoritats les segueixen detenint i acusant per desobeir als seus tutors homes.

Així doncs, tot i el compromès adquirit per Aràbia Saudita com l'Estat del G20 d'implementar els Objectius de Desenvolupament Sostenible, incloent-hi l'objectiu 5 (aconseguir la igualtat entre els gèneres i l'empoderament de totes les dones i nenes) i de complir els compromisos concrets del G20 de posar final a tota forma de discriminació contra les dones i nenes i a la violència de gènere, l'Aràbia Saudita, segueix violant els drets fonamentals de les dones i silenciant les veus que demanen igualtat.

De fet, després de les iniciatives i reformes a les quals tanta publicitat ha donat, el govern està portant a terme una brutal campanya de repressió, intolerància i violacions dels drets humans contra persones entre les que figuren destacades dones i activistes. Tot i que les autoritats saudites es vanten d'haver dut a terme reformes respecte als drets de les dones -com revocar, el juny de 2018, les disposicions que els prohibien conduir automòbils-, des de maig de 2018 s'han detingut arbitràriament diverses activistes que lideraven la demanda de canvi i que ara s'enfronten a judici.

Aquestes dones havien fet campanya, algunes durant decennis, pel dret a conduir, per la fi del repressiu sistema de tutela, així com pels drets polítics i civils per a totes les persones a l'Aràbia Saudita. Durant els tres primers mesos de detenció, algunes d'elles van patir tortura, abusos sexuals i altres formes de maltractament estant recloses en règim d'aïllament, sense accés a les seves famílies ni a assistència lletrada. S'ha deixat temporalment en llibertat provisional algunes d'aquestes defensores dels drets de les dones, si bé els seus judicis continuen pendents i podrien ser condemnades a presó. En canvi, Loujain al-Hathloul, Nassima al-Sada, Samar Badawi, Nouf Abdulaziz i Maya'a al-Zahrani continuen empresonades pel simple fet d'exigir igualtat al país.

Aquestes valentes activistes han d'estar posades en llibertat d'immediat i sense condicions, perquè puguin continuar amb el seu treball pacífic de drets humans en favor d'un futur millor per al país i la seva ciutadania.

"Aquells que participen en el W20 tenen la responsabilitat de posar-se de part de les defensores saudites que lluiten pels drets de les dones"

Aquest any, en què l'Aràbia Saudita encapçala el G20, brinda una oportunitat única als països participats, d'utilitzar la seva presència, tant en el G20, com en tots els esdeveniments paral·lels, per demanar tant en privat com públicament a les autoritats saudites que alliberin a les activistes empresonades i emprenguin reformes significatives en l'esfera dels drets de les dones i dels drets humans sense els quals les afirmacions d'"avanços" o "canvi positiu" resulten mancats de contingut i valor per a la ciutadania de l'Aràbia Saudita i, en particular, per a les dones. Aquesta participació no ha de servir per a millorar la reputació internacional de l'Aràbia Saudita mentre continuï havent-hi activistes pacífiques empresonades al país.

Així, Amnistia Internacional els insta a utilitzar la seva influència en les reunions, tant del G20 com en esdeveniments paral·lels com el W20 per què, tant en privat com públicament:

  • Demanin a les autoritats de l'Aràbia Saudita que, de manera immediata i incondicional, posin en llibertat totes les defensores dels drets de les dones detingudes (Loujain al-Hathloul, Nassima al-Sada, Samar Badawi, Nouf Abdulaziz i Maya'a al-Zahrani);
  • Demanin a les autoritats de l'Aràbia Saudita que retirin tots els càrrecs contra les activistes jutjades per promoure els drets de les dones.

Amnistia Internacional està convençuda que aquells qui participen, tant en el G20, com en esdeveniments paral·lels com el W20, tenen l'oportunitat i la responsabilitat de posar-se de part de les defensores saudites dels drets de les dones, que es troben detingudes, i fomentar la implementació de reformes significatives en l'esfera dels drets humans. És una oportunitat única que les organitzacions i activistes a favor dels drets de les dones contribueixin al fet que es produeixi un canvi positiu a l'Aràbia Saudita. Ha d'aprofitar-se bé per impulsar un futur millor per la seva ciutadania.