Actuem pels drets humans a tot el món

Aràbia Saudita: Cal garantir la visió de la societat civil per avançar en drets humans

© FAYEZ NURELDINE/AFP via Getty Images

Les organitzacions de la societat civil, els i les activistes i dissidents saudites haurien de poder parlar lliurement, sense por de patir represàlies, de la seva visió i la seva agenda per a un futur en què es respectin els drets humans al país, han declarat avui Human Rights Watch i Amnistia Internacional. Totes dues organitzacions se solidaritzen amb el poble saudita que exigeix un futur per al seu país en el qual es doni prioritat al respecte dels drets humans.

L'11 de maig de 2023, els defensors i defensores dels drets humans i activistes que van publicar el full de ruta “Visió popular de reforma a l'Aràbia Saudita” van celebrar un acte públic en què van demanar que es respectin els drets humans i l'Estat de dret a l'Aràbia Saudita. Amb freqüència, les autoritats de l'Aràbia Saudita prenen represàlies contra les persones crítiques amb el govern i els defensors i defensores dels drets humans exiliats que alcen la veu contra les violacions d'aquests drets al país.

“Assumint un gran risc personal, valents ciutadans i ciutadanes saudites han plantejat una visió de reforma que dona prioritat al respecte dels drets humans”, ha dit Joey Shea, investigadora sobre l'Aràbia Saudita de Human Rights Watch. “El govern saudita hauria d'escoltar aquestes peticions.”

Al novembre de 2020, destacats defensors i defensores dels drets humans, activistes i intel·lectuals van publicar per primera vegada la “Visió popular de reforma a l'Aràbia Saudita”, un document que articula una visió popular de reforma a l'Aràbia Saudita que situa els drets humans i la justícia social com a punts de referència més importants per a la reforma.” Aquesta visió estableix 13 principis fonamentals per a una Aràbia Saudita que respecti els drets, i que inclouen, entre altres, l'alliberament de totes les persones preses per motius polítics, el respecte del dret a la llibertat d'expressió i d'associació, la protecció dels drets de les dones, i la fi de la discriminació religiosa.

El príncep hereu i primer ministre saudita Mohammed bin Salman ha estat al capdavant d'una de les campanyes de repressió dels drets humans més grans de la història del país. Human Rights Watch i Amnistia Internacional han documentat un seguit de terribles abusos contra els drets humans a l'Aràbia Saudita, com ara la repressió generalitzada de la societat civil independent; detencions arbitràries de dissidents pacífics, intel·lectuals, defensors i defensores dels drets humans, i activistes, i condemnes de persones corrents a desenes d'anys de presó per fer publicacions a les xarxes socials.

També hi ha altres motius de preocupació entre els quals figuren les pràctiques abusives en els centres de detenció, com ara la tortura i altres maltractaments; les execucions massives de persones preses després de judicis injustos, i els atacs aeris il·legals que han causat la mort o ferides a milers de civils al Iemen.

Amnistia Internacional expressa la seva solidaritat amb els i les activistes saudites que defensen els drets humans al seu país i a l'estranger”, ha afirmat Heba Morayef, directora d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient i el Nord d'Àfrica. “Les autoritats de l'Aràbia Saudita han de reconèixer el paper clau de la societat civil en la presa de decisions pública i en la promoció i la protecció dels drets humans. Han de permetre la participació activa dels defensors i defensores dels drets humans, activistes, dissidents i ONG en les decisions sobre les reformes relatives als drets humans al país.”