Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Aràbia Saudita: amb les activistes empresonades, la cimera B20 del "empoderament" és una farsa

Acte a Bèlgica per demanar la llibertat d'activistes saudites: Free Loujain, Free Samar and Free Nassima. © Amnistia Internacional

Amb l'empoderament de les dones encapçalant l'agenda de la Cimera del B20 que se celebra avui a l'Aràbia Saudita com a amfitriona, Amnistia Internacional recorda als líders del món empresarial que moltes de les activistes dels drets de les dones més valentes del país són a la presó per atrevir-se a exigir reformes.

Loujain al Hathloul, Nassima al Sada, Samar Badawi, Mayaa al Zahrani i Nouf Abdulaziz van encapçalar campanyes pels drets de les dones com les que van reclamar el dret a conduir i la fi del repressiu sistema de tutela masculina. Però mentre l'Aràbia Saudita enalteix reformes recents com la relaxació de les restriccions socials i la suavització del sistema de tutela per mirar d'aconseguir l'aprovació dels rics i poderosos del B20, les activistes dels drets de les dones segueixen empresonades.

"Des de que va assumir la presidència del G20, l'Aràbia Saudita ha fet una gran inversió per renovar la seva imatge, llançant consignes sobre la igualtat de les dones i insistint en el fet que està preparant un canvi. No obstant això, les autèntiques artífexs del canvi de l'Aràbia Saudita estan entre reixes", va declarar Lynn Maalouf, directora regional adjunta d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient i el Nord d'Àfrica.

"Els líders el B20 no han de deixar-se enganyar per aquesta desvergonyida hipocresia; els demanem que demostrin que els drets humans els importen tant com les oportunitats de negoci. Qualsevol empresa que operi amb l'Aràbia Saudita té la responsabilitat de garantir que no contribueix amb les seves activitats al fet que es comentin violacions de drets humans".

El B20 és el fòrum oficial on els líders i lideresses empresarials presenten recomanacions sobre polítiques al G20 abans de la cimera principal de novembre. Enguanyparticiparan representants d'empreses importants com HSBC, Mastercard, PwC, Mckinsey, CISCO, ENI, Siemens, Accenture i BBVA.

Una cínica campanya de relacions públiques

L'Aràbia Saudita ha divulgat la dada que enguany el 33% de les delegacions del B20 estan constituïdes per dones, el percentatge més gran avui en dia. El lloc web del B20 diu que "dones en empreses" serà el "tema distintiu" de la presidència de l'Aràbia Saudita.

Aquests esdeveniments són la culminació d'una enèrgica campanya de relacions públiques liderada pel príncep hereu Mohammed bin Salman, que ha promès igualtat d'oportunitats com a part de l'estratègia de la Visió 2030 de l'Aràbia Saudita.

Després de l'anunci del pla Visió 2030, es va concedir a les dones el dret a conduir, el juny de 2018. Això va suposar un gran pas cap a la igualtat d'oportunitats de treball, en donar a les dones de l'Aràbia Saudita un mínim de llibertat i d’independència. Però a penes unes setmanes abans que s'anunciés aquest canvi, les autoritats van llançar una campanya de repressió contra defensors i defensores dels drets humans en la qual van detenir a gran part dels qui havien propugnat el dret a conduir.

"Si la cambra del B20 fos tan progressiva com diu, les activistes que tant van fer per aconseguir més drets per les dones tindrien un lloc a la taula".

En l'actualitat, 13 defensores dels drets de les dones continuen processades pel seu activisme pels drets humans. Moltes d'elles s'enfronten a càrrecs de contractar amb mitjans de comunicació estrangers o organitzacions internacionals, incloent-hi a Amnistia Internacional. Algunes d'elles també han sigut acusades de "promoure els drets de les dones" i "demanar la fi del sistema de tutela masculina". De les 13, cinc continuen privades de llibertat: Loujain al Hathloul, Samar Badawi, Nassima al Sada, Nouf Abdulaziz i Mayaa al Zahrani.

Les autoritats saudites segueixen silenciant sistemàticament la dissidència i esclafant la llibertat d'expressió, utilitzant el Tribunal Penal Especialitzat per atacar economistes, ensenyants, clergues, escriptors i escriptores, activistes i altres persones que reclamen el canvi. Els qui defensen els drets humans s'enfronten a detencions, judicis injustos i tortures.

Amnistia Internacional demana els líders i lideresses empresarials que assisteixen al B20 que no tanquin els ulls davant d'aquestes violacions de drets. Totes les empreses tenen la responsabilitat de garantir que no contribueixen a perjudicar els drets humans. S'espera que exerceixin la diligència apropiada per identificar, prevenir i mitigar els riscos que les seves activitats de la cadena de subministrament i relacions empresarials poden representar per aquests drets.

Amnistia Internacional ha escrit a les empreses que participen en la cimera del B20 per exposar la seva enorme preocupació pels riscos que les operacions empresarials amb l'Aràbia Saudita comporten pels drets humans, i per recordar-los les seves responsabilitats en relació amb aquests drets.

"Alhora, instem les delegacions del B20 al fet que pensin com les seves marques podrien estar legitimant violacions de drets humans i donant suport a l'ofensiva de seducció de l'Aràbia Saudita", va concloure Lynn Maalouf.

"Si la cimera del B20 de l'Aràbia Saudita fos tan progressista com diuen, les activistes que tant van fer per aconseguir més drets per les dones tindrien un lloc a la taula".