Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Andorra ha de retirar el càrrec de difamació contra una activista que s'enfronta a judici per defensar els drets de les dones

© Associacio Stop Violencies.
  • 'No deixaré d'alçar la veu pels drets de les dones', proclama la defensora Vanessa Mendoza Cortés.

Ha de retirar-se el càrrec de difamació contra una activista que s'enfronta a una possible multa després de defensar en un fòrum de les Nacions Unides el dret a l'avortament i els drets de les dones. Així ho ha manifestat Amnistia Internacional la vigília de la participació de l'organització en un esdeveniment sobre drets sexuals i reproductius que tindrà lloc a Andorra.

El 2020, la fiscalia va presentar tres càrrecs de difamació criminal contra Vanessa Mendoza Cortés després que el govern d'Andorra presentés una denúncia arran que Vanessa parlés sobre el dret a l'avortament i la situació de les dones i les nenes al país en una reunió d'un comitè especialitzat de les Nacions Unides. El 2021, el fiscal va retirar dos dels càrrecs que implicaven penes de presó, però Vanessa continua enfrontant-se a una possible multa de fins a 30.000 euros i a tenir antecedents penals en cas de ser declarada culpable. Andorra és un dels pocs països del món en els quals l'avortament encara està prohibit en tots els casos.

"La denúncia inicial, el processament i l'acusació formal posterior de Vanessa Mendoza Cortés després de la seva participació legítima en un òrgan expert de l'ONU és ras i curt un intent vergonyós i deliberat d'impedir-li manifestar les seves opinions i castigar-la per parlar sobre l'avortament i els drets de les dones", ha manifestat Monica Costa, encarregada de campanyes sènior d'Amnistia Internacional.

Informació complementària

Vanessa Mendoza Cortés és psicòloga i presidenta de l'organització de defensa dels drets de les dones Stop Violències. El 2019 va parlar sobre la situació de les dones i les nenes al país, inclòs el dret a l'avortament, en un examen sobre Andorra realitzat pel Comitè de les Nacions Unides per a l'Eliminació de la Discriminació contra la Dona. El mes d'octubre passat, un jutge va dictar acta d'acusació formal contra ella per presumptes "delictes contra el prestigi de les institucions". Encara no s'ha fixat la data del judici.

Andorra i Malta són els dos únics països d'Europa que prohibeixen totalment l'avortament. A conseqüència d'aquesta prohibició, les persones que necessiten avortar es veuen obligades a viatjar a l'estranger, principalment a França o Espanya, per a rebre l'atenció mèdica a què tenen dret. Els qui no poden viatjar a causa dels costos o de la seva incerta condició jurídica corren un major risc de sofrir violacions de drets humans.

Divendres 16 de desembre, Amnistia Internacional participarà en un esdeveniment sobre drets sexuals i reproductius a Andorra organitzat per Stop Violències. L'esdeveniment començarà a les 18.30 (CET). Abans de l'esdeveniment, a les 12.30 (CET), hi haurà una conferència de premsa a la Sala d'Actes del Centre Cultural de la Llacuna, Andorra la Vella.