Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Andorra ha de retirar càrrecs de difamació contra activista que va denunciar situació de les dones a l'ONU

Tots els càrrecs presentats contra la defensora de drets humans que s'enfronta a quatre anys de presó per parlar dels drets humans de les dones -inclòs el dret a un avortament sense riscos- davant d'un fòrum de persones expertes de l'ONU han de ser retirats; així ho ha afirmat Amnistia Internacional amb motiu de la compareixença de la defensora davant una jutgessa demà dimecres a Andorra.

El govern d'Andorra va presentar càrrecs de difamació contra Vanessa Mendoza Cortés després que parlés sobre els drets de les dones i les nenes al país davant el Comitè de l'ONU per a l'Eliminació de la Discriminació contra la Dona el 2019. Andorra és un dels pocs països del món en els quals l'avortament encara està prohibit en tots els casos.

"Processar una respectada defensora dels drets humans per la seva feina legítima i participació en una reunió d'un organisme especialitzat de l'ONU és un acte d'intimidació indignant, i un intent d'emmordassar la llibertat d'expressió", ha manifestat Monica Costa, responsable de campanyes d'Amnistia Internacional.

"En comptes de ser penalitzada per la seva defensa dels drets de dones i nenes, Vanessa Mendoza Cortesa hauria de rebre ajuda per fer la seva feina".

Vanessa Mendoza Cortès, psicòloga i presidenta de l'Associació Stop Violències, organització de drets de les dones, va aprofitar la seva intervenció davant el fòrum de persones expertes de l'ONU per demanar la despenalització de l'avortament a Andorra i més rotecció dels drets reproductius de dones i nenes.

El govern d'Andorra va presentar una denúncia penal per acusació falsa al·legant que el seu "prestigi i bon nom" havien quedat en dubte. Vanessa Mendoza Cortès va ser acusada formalment el 2020, i per a això la fiscalia es va basar en l'informe que havia presentat davant l'organisme de l'ONU.

Els càrrecs en contra seva comporten dures penes, inclosa una de fins a quatre anys de presó, i multes de fins a 30.000 euros.

"En comptes d'utilitzar sancions penals per impedir que Vanessa Mendoza Cortéz expressi pública i lliurement les seves opinions, les autoritats andorranes han de retirar tots els càrrecs contra ella", ha dit Monica Costa.

"Demanem a les autoritats d'Andorra que posin tot la seva obstinació a complir amb la seva obligació de protegir els drets reproductius de les dones i les nenes, i no pas criminalitzar els qui parlen públicament en la seva defensa".

Informació complementària

El govern d'Andorra va presentar una denúncia penal per acusació falsa contra Vanessa Mendoza Cortés, al·legant que el seu prestigi i bon nom havien quedat en dubte. L'Estat es va basar en disposicions del Codi Penal que haurien de reformar-se. La difamació no ha de ser delicte ni utilitzar-se per protegir de l'escrutini i la crítica a governs, institucions de l'Estat o valors abstractes. Andorra ha de modificar aquests articles i no aplicar-los fins a la seva reforma.

La compareixença prevista pel 17 de febrer forma part de les actuacions preliminars contra Vanessa Mendoza Cortés.

Més informació:Declaració Pública d'Amnistia Internacional (16.02.2020)