Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Andorra: L'absolució de l'activista que va expressar preocupació per la prohibició total de l'avortament en una reunió de l'ONU és "una victòria important"

Vanessa Mendoza Cortés, a la sortida del seu judici el 4 de desembre de 2023 a Andorra La Vella. Foto: Dani Vilaró / Amnistia Internacional Catalunya.

“L'absolució de l'activista pel dret a l'avortament Vanessa Mendoza Cortés dels càrrecs de difamació és una victòria important, encara que mai no hauria d'haver estat acusada”, ha declarat Amnistia Internacional després de la decisió judicial avui.

En una declaració pública conjunta amb el Centre de Drets Reproductius, Women's Link Worldwide i Front Line Defenders, les organitzacions aplaudeixen la decisió d'avui que absol Vanessa Mendoza Cortés i recorden a les autoritats andorranes que Vanessa Mendoza no ha de ser objecte de nous actes d'intimidació ni de represàlies per exercir el seu important i legítim treball de drets humans.

“L'absolució d'avui defensa el dret a la llibertat d'expressió de Vanessa Mendoza Cortés i referma la legitimitat dels esforços de totes les persones que defensen els drets de les dones i els drets sexuals i reproductius. No obstant això, Vanessa Mendoza Cortés ha pagat un alt preu per defensar els drets humans. Ha suportat un procés judicial injust i prolongat que s'ha allargat més de quatre anys, la qual cosa ha afectat el se treball clau i la de l'organització a la qual representa”.

“Demanem a les autoritats d'Andorra que reconeguin públicament la legitimitat del treball de drets humans que duu a terme Vanessa Mendoza Cortés. Les autoritats han de prendre mesures concretes per a garantir que tant ella com altres activistes poden defensar els drets humans de les dones i les nenes a Andorra, inclòs el dret a un avortament segur i legal, sense intimidació ni por a represàlies”.

“Andorra ha de complir les seves obligacions de despenalitzar l'avortament i facilitar l'accés a un avortament segur i legal al país”.

Informació complementària

Vanessa Mendoza Cortés, presidenta de l'organització de drets de les dones Stop Violències, va ser acusada de difamació criminal després de manifestar la seva preocupació per la prohibició total de l'avortament a Andorra durant una reunió del Comitè de les Nacions Unides per a l'Eliminació de la Discriminació contra la Dona (CEDAW) per examinar l'historial del país sobre els drets de les dones celebrada el 2019.

El 2020, després d'una denúncia del govern, la fiscalia va presentar tres càrrecs de difamació criminal contra Vanessa, però, arran de la indignació internacional, van ser retirats dos dels càrrecs que implicaven penes de presó. Al desembre de 2023, Vanessa Mendoza Cortés va ser a judici acusada de “desprestigi a les institucions”.

L'acusació es va basar en les disposicions del Codi Penal andorrà que castiguen la difamació d'institucions estatals i els caps de l'Estat. Segons les normes internacionals de drets humans, les autoritats governamentals i públiques han de ser legítimament sotmeses a escrutini o crítica pública. Les lleis que protegeixen enfront dels atacs a la reputació no han d'estar concebudes per a protegir valors abstractes o institucions estatals.

L'injust processament de Vanessa Mendoza Cortés i els esforços concertats per a deslegitimar el seu treball de promoció dels drets sexuals i reproductius segueixen un patró global d'intimidació, atacs i estigmatització dels qui defensen el dret a l'avortament.

Podeu llegir la declaració completa de les organitzacions aquí.