Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Amnistia llança campanya perquè runners "donin" quilòmetres i exigeixin justícia per a Julián Carrillo

El defensor de drets humans assassinat, Julián Carrillo © Amnesty International/Marianne Bertrand

Amnistia Internacional ha llançat la campanya #CorroXJulián, una iniciativa para "recaptar" quilòmetres amb la qual pretén cridar l'atenció i exigir justícia per a Julián Carrillo, defensor indígena assassinat el passat 24 d'octubre de 2018 per haver denunciat públicament la tala i la mineria per part de terratinents a les seves terres ancestrals, així com la violència per part de grups criminals armats contra la seva comunitat, Coloradas de la Virgen, Chihuahua, Mèxic.

Amnistia Internacional ha creat una web on els i les runners, o les persones que facin recorreguts caminant, poden inscriure's i anotar els quilòmetres que han fet per sumar-los a aquesta mostra de solidaritat amb Julián, líder rarámuri.

El poble rarámuri és conegut per córrer llargues distàncies portant com a calçat uns huaraches o sandàlies planes, i per això Amnistia Internacional ha creat aquest comptador global que té per objectiu cobrir els 10.000 quilòmetres, que és la distància que separa Madrid de Chihuahua. Amb totes les fotos de les persones que se sumin a la campanya, Amnistia Internacional elaborarà un dossier que enviarà a autoritats de l'estat de Chihuahua amb còpia a mitjans de comunicació locals instant-los al fet que es faci justícia per a Julián.

Quan es compleixen set mesos de l'assassinat del líder rarámuri, i malgrat que dues persones han estat detingudes, segueix sense conèixer-se els veritables autors intel·lectuals de l'acte.

"L'assassinat de Julián va ser una tragèdia anunciada. Les amenaces sofertes i fins a l'incendi de la casa seva com a conseqüència de la seva defensa de la terra són, malauradament, només uns exemples del perill que corria la seva vida. Cinc persones més de la seva família, inclòs el seu fill, també van ser assassinades, així com molts altres líders indígenes de la regió", assegura Olatz Cacho, responsable del treball sobre Mèxic en Amnistia Internacional Espanya.

Segons l'organització Front Line Defenders, 321 defensors i defensores van ser assassinats en 2018 a tot el món, la gran majoria per participar en activitats relacionades amb afers indígenes i de defensa mediambiental. Mèxic va representar el 15% d'aquestes persones, esdevenint el segon país en nombre d'assassinats.

Amnistia Internacional exigeix que es dugui a terme una investigació independent i exhaustiva per processar totes les persones implicades en l'assassinat de Julián Carrillo. A més, recorda a les autoritats mexicanes que és necessari que s'adoptin i implementin mesures de protecció per a les Coloradas de la Virgen, a Chihuahua, de manera que les persones defensores de drets humans puguin defensar les seves terres ancestrals sense por a sofrir represàlies.