Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Amnistia Internacional se suma a grups pro drets civils per demanar a Biden que retiri els càrrecs a Assange

Julian Assange © GEOFF CADDICK/AFP via Getty Images

Conscient que demà s'acaba el termini perquè els Estats Units presentin el seu recurs contra la decisió del Regne Unit de no extradir Julian Assange, Amnistia Internacional Estats Units s'ha sumat a una carta adreçada al Departament de Justícia perquè el president Biden retiri els càrrecs contra el fundador de Wikileaks. La carta diu:

Les organitzacions de defensa de la llibertat de premsa, les llibertats civils i els drets humans sotasignats escrivim avui aquesta carta per expressar la nostra profunda preocupació pels procediments d'extradició i penals oberts contra Julian Assange, el fundador de Wikileaks, segons la Llei d'Espionatge i la Llei d'Abús i Frau Informàtic.

Encara que les nostres organitzacions tenen perspectives diferents sobre el Sr. Assange i la seva organització, coincidim en l'opinió que el processament iniciat pel govern planteja una greu amenaça per a la llibertat de premsa dins i fora dels Estats Units. Els instem a retirar el recurs contra la decisió de la jutgessa Vanessa Baraitser, del Tribunal de Primera Instància de Westminster, de rebutjar la sol·licitud d'extradició presentada per l'administració Trump.

Els instem també a retirar l'acta d'acusació subjacent. El processament del Sr. Assange amenaça la llibertat de premsa, perquè gran part del que es descriu en l'acta d'acusació són activitats habituals en l'exercici del periodisme i que han de realitzar-se per fer el treball que la societat necessita que el periodisme faci. En l'exercici periodístic de les grans publicacions de notícies es parla habitualment amb fonts, es demanen aclariments i més documentació i es reben i publiquen documents que el govern considera secrets. En la nostra opinió, aquest cas estableix un precedent que podria criminalitzar aquestes pràctiques periodístiques ordinàries. A més, alguns dels càrrecs formulats en l'acta d'acusació giren a l'entorn de la decisió del Sr. Assange de publicar informació classificada.

Les agències de notícies publiquen freqüent i necessàriament informació classificada per informar a la societat d'afers de gran importància pública. Comprenem la sincera preocupació del govern dels Estats Units per protegir els seus interessos legítims en matèria de seguretat nacional, però els procediments contra Julian Assange posen en perill el periodisme, que és essencial per a la democràcia.

L'administració Trump es va posicionar en contra de la institució d'una premsa lliure i sense restriccions de nombroses maneres. Una de les més alarmants va ser l'ús indegut de les seves facultats de processament. Veiem amb gran preocupació que el precedent que estableixi el processament d'Assange pugui aprofitar-se -potser per una administració futura- en contra d'editors i periodistes de tot tipus.

Les grans agències de notícies comparteixen aquesta preocupació, i és per això que l'anunci dels càrrecs contra Assange al maig de 2019 va despertar la condemna clamorosa i gairebé universal de pràcticament tots els grans mitjans informatius nord-americans, tot i que molts d'ells havien criticat Assange anteriorment.

Tenim entès que també compartien aquesta preocupació alts càrrecs de l'administració Obama. L'exportaveu del Departament de Justícia Matthew Miller va explicar al Washington Post el 2013: "El problema que el Departament ha tingut sempre investigant Julian Assange és que no hi ha forma de processar-lo per publicar informació sense aplicar la mateixa teoria als periodistes".

Segons informes, van ser les conseqüències que podia tenir per a la llibertat de premsa el processament del Sr. Assange el que va portar al Departament de Justícia del fiscal general Eric Holder a no dictar acta d'acusació contra ell després de considerar la possibilitat de fer-ho. La veritat és que, lamentablement, la llibertat de premsa està amenaçada a tot el món. Ara més que mai, és essencial que protegim un premsa sòlida i discrepant -el que el jutge Murray Gurfein va descriure en el cas dels Papers del Pentàgon amb la memorable expressió de "un premsa rondinaire, una premsa obstinada, una premsa ubiqua" dins i fora dels Estats Units. A aquest efecte en ment, l'instem respectuosament a renunciar a recórrer contra la sentència de la jutgessa Baraitser i a retirar l'acta d'acusació contra el Sr. Assange.

Firmat

Access Now, American Civil Liberties Union, Amnesty International USA, Center for Constitutional Rights, Committee to Protect Journalists, Defending Rights and Dissent, Demand Progress, Electronic Frontier Foundation, Fight for the Future, First Amendment Coalition, Free Press, Freedom of the Press Foundation, Human Rights Watch, Index on Censorship, Knight First Amendment Institute at Columbia University, National Coalition Against Censorship, Open The Government Partnership for Civil Justice Fund, PEN, America Project on Government Oversight, Reporters Without Borders, Roots Action, The Press Freedom Defense Fund of First Look Institute, Whistleblower & Source Protection Program (WHISPeR) at ExposeFacts.