Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Amnistia Internacional reclama al Govern espanyol que impulsi una política migratòria europea “que salvi vides” en l'inici de la presidència de la UE

© Michele Spatari/NurPhoto via Getty Images.
  • L'organització de drets humans assenyala sis prioritats en què l Govern espanyol pot avançar “des del primer dia” de la presidència espanyola del Consell de la UE.

La invasió de Rússia a Ucraïna, l'augment de les tensions geopolítiques, l'empitjorament de la crisi climàtica, els nous desafiaments per a la protecció del sistema internacional de drets humans i per als qui els defensen, la reculada en l'Estat de Dret, el creixent moviment antigènere dins de la Unió Europea, i la inacceptable xifra de persones mortes i desaparegudes mentre s'ha abandonat una política europea comuna de rescat i alguns governs criminalitzen persones i ONG que rescaten gent al mar. Aquest és l'escenari en el qual comença la Presidència Espanyola del Consell de la Unió Europea (UE) l'1 de juliol.

Amnistia Internacional s'ha adreçat per carta al President del Govern espanyol, Pedro Sánchez, com a representant de la Presidència Espanyola, demanant-li que en aquests sis mesos es prioritzin sis aspectes importants per a contribuir a la protecció dels drets humans.

1. Impulsar polítiques d'asil i migració eficaces centrades a aconseguir que hi hagi una política europea de rescat al mar, la solidaritat amb persones refugiades, els drets humans i el repartiment de responsabilitats entre diferents països en la protecció de persones refugiades. Per a això els vaixells dels estats membre han de coordinar-se per al rescat de persones al mar, mantenir un sistema de protecció internacional obert i accessible per als qui busquen refugi a la UE, basat en la responsabilitat compartida dels estats, impulsar el compromís per a assegurar la recepció i acolliment adequat, així com la rendició de comptes pels abusos i les violacions de drets humans contra persones migrants, refugiades o sol·licitants d'asil. Especialment han de posar-se fi a les devolucions il·legals a les fronteres europees.

2. Situar els drets humans en el centre de la política exterior de la UE amb tercers països i regions, inclosos l'Amèrica Llatina, Ucraïna, la Xina, Israel i els Territoris Palestins Ocupats, el Sudan, Turquia, Tunísia i la Unió dels Emirats Àrabs. En matèria de comerç, seguretat energètica, digital i altres desafiaments globals, cal intensificar la col·laboració en defensa del sistema internacional de drets humans i la seva universalitat, i enfortir el suport als i les defensores de drets humans.

3. Garantir avenços concrets en la protecció i promoció dels drets humans i l'Estat de Dret a la UE, entre altres, assegurant que es combat la violència de gènere contra les dones de la forma més enèrgica possible, i garantint que s'acorda una Directiva sòlida contra la violència de gènere que protegeixi a totes les supervivents per igual i que penalitzi la violació, garantint una definició basada en el consentiment. Assegurar també que es protegeix l'espai de la societat civil i els defensors i defensores dels drets humans a tot el territori de la UE.

4. Avançar en el reglament sobre tecnologia perquè contingui sòlides proteccions dels drets humans enfront de possibles danys causats per sistemes d'intel·ligència artificial (IA), que persegueixi posar fi a la vigilància selectiva il·legal i garanteixi una major regulació de la indústria de cibervigilància.

5. Impulsar una directiva sobre empreses i sostenibilitat sòlida i eficaç que proporcioni accés a la justícia a les víctimes dels danys causats per empreses en les seves operacions a l'exterior.

6. Promoure mesures valentes i respectuoses amb els drets humans a la COP28, entre les quals: garantir l'eliminació gradual, àgil i equitativa dels combustibles fòssils, establir un fons monetari per a la mitigació i adaptació al canvi climàtic en països en desenvolupament, així com la reparació dels danys causats en aquests països.

“No hi ha temps que perdre. Malgrat l'avançament electoral, amb la presidència espanyola de la UE el govern de Pedro Sánchez té l'oportunitat d'impulsar des de demà mateix la protecció dels drets humans”, ha reclamat Esteban Beltrán, director d'Amnistia Internacional Espanya.

*Consulta el resum de la carta enviada per Amnistia Internacional en l'enllaç següent (PDF).