Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Amnistia Internacional i Metges sense Fronteres envien una carta a les autoritats per exigir el reforç al personal sanitari

Amnistia Internacional i Metges Sense Fronteres han enviat a les autoritats espanyoles aquesta carta:

És AQUÍ, i és ARA: necessitem que es reforci la protecció al personal sanitari

Des d'Amnistia Internacional (AI) i Metges Sense Fronteres (MSF) ens adrecem a les autoritats sanitàries a Espanya per mostrar algunes de les nostres preocupacions en el marc de la crisi de la COVID-19, que ha deixat en el nostre país, segons dades oficials a vuit d'abril, 14.555 persones mortes, 146.690 positives i 48.021 altes.

Les organitzacions reconeixem la gravetat del context en la pandèmia global en la qual ens trobem i valorem com a positives les mesures adoptades per les autoritats, tant en l'àmbit estatal com en l'autonòmic. Entre aquestes, d'una banda, pel que fa a les mesures estatals: l'increment de la inversió en el Sistema Públic de Salut, l'augment de la contractació de recursos humans per fer front a aquesta crisi i les mesures adreçades a potenciar la investigació científica sobre la COVID-19. D'altra banda, alhora, reconeixem com apropiades les recents mesures de compra i distribució de materials de protecció entre les Comunitats Autònomes que s'han incrementat en els últims dies.

No obstant això, és insuficient.

Vint-i-quatre professionals de la salut han mort i 19.400 s'han contagiat. Són xifres, a més, que no representen la veritable magnitud del problema, ja que el nostre personal sanitari no està tenint accés de manera generalitzada i efectiva als test de detecció. A Itàlia, país que porta uns dies d'avantatge a Espanya en l'impacte del COVID-19, el nombre de persones mortes que treballen en el sector salut és de 130 (26 entre el personal d'infermeria, 94 de medicina i 6 de farmàcia).

El dret a la salut del personal sanitari no admet esquerdes per on pugui avançar el virus.

Però ara mateix existeixen aquestes esquerdes. Els professionals de la salut estan reciclant materials de protecció, destinats a ús únic, perquè no hi ha encara equips suficients, ni en nombre ni en qualitat.

Sense l'accés veritable a test ràpids generalitzats per conèixer la gravetat de la situació i sense aquesta protecció necessària per a qui es troba en primera línia davant d'aquesta pandèmia, el personal sanitari està en perill. Pot contreure el virus. Pot contagiar-lo als seus familiars o persones amb qui convisquin, algunes d'elles pertanyents a grups de risc. Pot convertir-se en vector de propagació del virus a altres professionals i als seus propis pacients.

Avui, més que mai, hem de blindar la protecció del personal sanitari. Les obligacions internacionals en matèria del dret a la salut impliquen que els Estats han de formular, aplicar i revisar periòdicament una política coherent destinada a reduir al mínim els riscos d'accidents laborals i malalties professionals, així com formular una política coherent en matèria de seguretat en l'ocupació i serveis de salut, fet que inclou les condicions laborals dels treballadors i treballadores de la salut. Les autoritats sanitàries han d'assegurar de manera efectiva equips de protecció individual adequat i de qualitat, informació sobre com utilitzar-los, capacitació i suport psicològic per facilitar la tasca del personal d'infermeria, medicina, auxiliars d'infermeria, celadores, personal de farmàcia i resta de personal implicat en la resposta davant de la COVID-19.

Tant Metges Sense Fronteres com Amnistia Internacional han estat en contacte amb persones del sector sanitari que es troben exhaustes i desesperades, exposant-se al contagi i, alhora, corrent el risc de contribuir a la propagació del virus. No frenarem la corba si el nostre personal sanitari continua emmalaltint.

Ambdues organitzacions som conscients de l'esforç del Govern per augmentar la disponibilitat de material de protecció.

No obstant això, i reconeixent el context de crisi sanitària global, és urgent que el Govern garanteixi la protecció i bioseguretat del personal sanitari, assignant una adequada dotació pressupostària a aquest efecte. Alhora, el Govern ha de respondre de manera imminent amb propostes pràctiques a l'actual escassetat i inadequació de les mesures de protecció.

Per tant, Amnistia Internacional i Metges Sense Fronteres recomanen al Govern central de manera urgent:

  • Garantir la distribució d'equips de protecció individual, en quantitat i qualitat suficient, i adaptats a cada servei (urgències, Unitats de Vigilància intensiva, centres de salut, visites domiciliàries, residències de majors, personal de farmàcia, etc.).
  • Davant l'escassetat actual de materials de protecció, adoptar instruccions pràctiques que aclareixin l'ús dels materials sobre com utilitzar, reciclar i rentar el material, en el cas de reutilització del mateix. A més, ha d'assegurar-se que s'inclou la informació sobre els riscos de reutilització de material.
  • Assegurar que tot el personal sanitari té accés a tests de detecció de manera prioritària. Les persones contagiades seran retirades del servei i únicament podran tornar a incorporar-se després d'un test de negatividad.
  • Garantir un paquet de mesures de suport psicosocial al personal sanitari que ha de comprendre des de suport als familiars en l'allotjament dels sanitaris en entorns segurs i protegits. És necessari abordar els efectes de la càrrega d'estrès acumulat, en part, encara que no només, per seguir prestant serveis sanitaris sense la protecció adequada.

AI i MSF demanen que totes les autoritats sanitàries treballin conjuntament i de manera urgent per garantir la protecció de les persones que ens protegeixen.

El personal sanitari s'ha enfrontat moltes dificultats en els últims anys com a conseqüència de les mesures d'austeritat. Avui afronten la major crisi sanitària en temps de democràcia. I segueixen, una vegada més, garantint la nostra salut i, en definitiva, la nostra vida.

Estem parlant del més important pel que hem de lluitar ara mateix, perquè la seva salut és la salut de totes i tots. És el seu dret i l'obligació de les autoritats és garantir-lo.

Blindem la seva protecció i benestar. Els ho devem. S'estan jugant la vida perquè tots i totes seguim endavant.

En aquest enllaç, declaracions dels directors de les dues organitzacions, Esteban Beltrán (AI) i Marta Cañas (MSF), així com de Marta Iscla, infermera i treballadora de MSF.