Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Amnistia Internacional demana urgència en l'aprovació de la Llei de Bebès Robats per alleujar el dolor de milers de persones que busquen familiars des de fa dècades

Acte davant d'una antiga maternitat a Madrid, un dels escenaris on es van produir robatori de bebès. © AI
  • La nova llei hauria d'ajudar a organitzar la cerca de casos de desaparicions forçades per part de l'Estat, crear un banc únic d'ADN, acompanyament a víctimes i familiars, i accés a arxius estatals i de l'Església, entre altres mesures.

“¿Els grups parlamentaris deixaran que passi una nova legislatura sense que s'aprovi la Llei de Bebès robats? ¿Incomplirà el Govern espanyol el compromís de garantir que hi haurà respostes per a dones que porten buscant els seus fills i filles durant dècades, per a persones que intenten localitzar germans o germanes, o per als qui busquen conèixer el seu origen i la seva veritable identitat? Amnistia Internacional insta que continuï el tràmit de la Llei de Bebès Robats i s'aprovi d'una vegada per sempre aquesta llei tan necessària. Per això, els grups parlamentaris només necessiten voluntat política i actuar amb urgència”, ha manifestat Daniel Canales, investigador d'Amnistia Internacional Espanya.

¿Incomplirà el Govern espanyol el compromís de garantir que hi haurà respostes a les dones que busquen els seus fills durant dècades, persones que intenten localitzar germans o germanes, o per als qui busquen conèixer el seu origen i identitat?

Daniel Canales, Amnistia Internacional

Amnistia Internacional recorda que estem davant del que podria ser una oportunitat històrica per a aclarir les violacions de drets humans comeses a Espanya durant més de 50 anys (des del final de la Guerra Civil fins a entrada la dècada dels 90). Milers de persones denuncien haver estat víctimes de desaparició forçada durant aquest període, bé per haver sofert la sostracció d'un familiar, o bé per haver estat objecte d'apropiació i substitució de la seva identitat, amb la participació, tolerància i aquiescència d'agents de l'Estat. Amnistia Internacional va documentar un centenar d'aquestes denúncies en el seu informe de març de 2021, Tiempo de verdad y justicia. Vulneraciones de derechos humanos en los casos de "bebés robados". Fins ara la resposta proporcionada per les autoritats a les víctimes d'aquests delictes no ha estat adequada ni conforme als estàndards internacionals.

Aprovar aquesta llei suposa donar compliment a les recomanacions de Nacions Unides en els últims anys. Fabián Salvioli, Relator per a la promoció de la veritat, justícia, reparació i garanties de no repetició, i el Grup de Treball de Desaparicions Forçades han expressat preocupació per la paralització de la tramitació de la llei, i van urgir-ne a l'aprovació. Una llei que, en la seva opinió, recull en bona part les recomanacions formulades pels mecanismes internacionals i, en general, les normes de dret internacional dels drets humans.

“Recentment hem lliurat al Congrés dels Diputats més de 16.000 signatures que demanen que no es tanqui aquesta legislatura sense una llei que garanteixi: la cerca i identificació de nens i nenes, les investigacions exhaustives i independents, l'assistència integral jurídica i psicosocial per a víctimes i familiars, i el reconeixement públic de l'impacte que aquest tipus de violència ha tingut específicament en les dones durant dècades”, ha assenyalat Daniel Canales.

Què ha d'incloure la llei de bebès robats?
Amnistia Internacional coincideix amb les últimes observacions finals a Espanya del Comitè contra les Desaparicions Forçades, adoptades al setembre de 2021, que perquè aquesta llei sigui eficaç i pugui donar respostes a qui continua buscant, ha de tenir un enfocament global que faciliti els processos d'investigació íntegrament i proporcioni acompanyament en totes les fases d'aquests processos. Per això, entre altres aspectes, la Llei ha de: establir un banc únic d'ADN, impulsar investigacions exhaustives i eficaces que serveixin per donar respostes sobre els fets, vetllant perquè el termini de prescripció es compti a partir del moment en què es restitueix la identitat de les víctimes, permetre l'accés a tots els arxius i documents públics i privats, així com garantir que totes les víctimes rebin reparació integral.

El febrer de 2023 es tancava el termini per a la presentació d'esmenes al Projecte de Llei Estatal de Bebès Robats, un tràmit parlamentari que havia començat al setembre de 2020. En tot aquest temps, Amnistia Internacional i la Coordinadora Estatal de Suport a la Querella Argentina Contra Crims del Franquisme (CEAQUA) han tingut reunions amb grups parlamentaris, representants de diferents ministeris amb l'objectiu d'impulsar-ne la tramitació. Tots els grups parlamentaris amb què Amnistia s'ha reunit han manifestat voluntat i consens per a treure aquesta llei endavant. L'organització està pendent d'una reunió amb el Grup parlamentari socialista, una trobada fonamental perquè la llei pugui ser modificada en línia amb els estàndards internacionals i es pugui aconseguir un acord en el Parlament espanyol.>