Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Amnistia Internacional demana mesures valentes per netejar la indústria de les bateries

Acte davant de la botiga d'Apple a Madrid, per denunciar la inacció de ll'empresa per la possibilita que hi hagi treball infantil rere del cobalt dels seus dispositius electrònics.

"Garantir unes cadenes de subministrament de bateries netes i verdes ha de ser una prioritat per a les empreses i els governs durant la recuperació postpandèmia", ha declarat avui Amnistia Internacional. L'organització ha publicat un conjunt de principis destinats a garantir que les bateries de ió-liti amb què funcionen els vehicles elèctrics i molts dispositius electrònics i que són essencials per abordar el canvi climàtic, no estiguin relacionades amb abusos contra els drets humans o danys mediambientals.

Investigacions anteriors d'Amnistia han posat de manifest que el cobalt extret per menors en la República Democràtica del Congo podria estar entrant en les cadenes de subministrament d'algunes de les principals marques d'electrònica i vehicles elèctrics del món, mentre, a l'Amèrica del Sud, les dades indiquen que l'extracció de liti posa en perill els recursos hídrics i els fràgils ecosistemes dels pobles indígenes. Mentrestant, la demanda creixent de tecnologies per a bateries "verdes" comporta nous riscos per al medi ambient, com la contaminació de les zones mineres, danys en el sòl marí i una quantitat de residus cada vegada més gran a causa d'un disseny ineficient.

"Encara que tecnologies com els vehicles elèctrics són essencials per abandonar els combustibles fòssils, la revolució de les bateries té riscos propis per als drets humans i per al planeta. Aquest és un moment crític per replantejar-se la forma en què funcionen les nostres economies i indústries: enmig del malson de la pandèmia, tenim l'oportunitat de crear un futur més just i més sostenible", ha declarat Mark Dummett, director del Programa d'Afers Globals d'Amnistia Internacional.

"Demanem a les empreses de totes les baules de la cadena de subministrament de les bateries que aportin el seu granet de sorra per garantir que estan realment propulsant el canvi. Els drets humans han d'estar al centre de les seves operacions, i podria traduir-se a fer més transparents les cadenes de subministrament, oferir reparació on hagin causat danys o garantir que es consulta amb les comunitats indígenes sobre els projectes de mineria que les afecten".

"Els governs també han de mostrar lideratge donant suport a inversions i solucions d'energia basades en una transició justa. La manca de respecte als drets humans ha de ser un factor no negociable per a qualsevol empresa implicada en la indústria de les bateries; això significa que els governs han de fer complir la legislació de protecció mediambiental, investigar les denúncies d'abusos i convertir en requisit legal la diligència deguda en matèria de drets humans".

Energia per al canvi

A Energia per al canvi: Principis per a les empreses i els governs de la cadena de valor de les bateries, Amnistia Internacional exposa els principis bàsics que governs i empreses han de respectar per evitar cometre abusos contra els drets humans i provocar danys al medi ambient, contribuir-hi o estar-hi directament relacionats.

Els principis han estat signats per diverses organitzacions de drets humans i mediambientals; l'1 de febrer es donarà a conèixer la llista completa.

Els principis s'apliquen a qualsevol activitat relacionada amb la indústria, com el sector financer, que està finançant una enorme expansió de l'energia verda i tecnologia per a bateries a través de grans fons ESG (mediambientals, socials i de governança).

Amnistia Internacional demana als fabricants que dissenyin bateries amb la màxima eficiència en l'ús dels recursos, incloses innovacions per utilitzar menys materials i minerals, i que treballin cap a un contingut 100% reciclat segur de les bateries.

L'informe també posa en relleu els perills de l'explotació minera dels fons marins i demana a empreses i governs que donin suport proactivament a una moratòria d'aquesta pràctica.

Un informe recent de Greenpeace advertia que s'està procedint a "repartir" el fons marí malgrat la seriosa preocupació que desperta l'impacte de la mineria en els ecosistemes marins. Greenpeace va trobar que l'exploració minera del fons marí, patrimoni mundial, està monopolitzat per un petit nombre de grans empreses malgrat els seriosos advertiments de la comunitat científica mediambiental.

Amnistia Internacional demana també als governs i les empreses que treballin amb qui defensa els drets mediambientals i les comunitats indígenes, garantint que se les consulta i informa degudament sobre les operacions planejades i els seus riscos potencials.

"Les empreses han de tractar els qui defensen els drets humans i el medi ambient com a aliats, no pas com a oponents", va concloure Mark Dummett.

"Posar els interessos empresarials per sobre de la protecció dels drets humans i el medi ambient ha estat normal per massa temps. El resultat és una escandalosa desigualtat global, un devastador canvi climàtic i una sèrie, aparentment sense fi, de males notícies sobre el futur. No té per què ser així: hem de garantir que les noves tecnologies posen a tot el planeta en el camí cap a un lloc millor".