Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Amnistia Internacional demana al ministre d'Afers Exteriors que Espanya no enviï cap més arma a Israel i que sigui més transparent

El ministre d'Afers Exteriors, José Manuel Albares © European Union 2023
  • A més d'una suspensió permanent, i no temporal, l'organització exigeix que facin públiques les dades d'exportacions des de juliol de 2022 fins a la data.

"Amnistia Internacional porta setmanes dient que la suspensió de transferències d'armes a Israel ha de ser integral i permanent, i no només temporal, com va anunciar el govern espanyol al desembre.

Portem 15 anys assenyalant les atrocitats, inclosos crims de guerra, comeses per Israel, que justificarien una suspensió permanent de venda d'armes.

El ministre d'Afers Exteriors, José Manuel Albares, ha afirmat que des del 7 d'octubre no es produeixen “operacions de venda d'armament a Israel”. No obstant això, segons dades oficials publicades per eldiario.es, al novembre va haver-hi enviaments d'armes corresponents a llicències autoritzades abans del 7 d'octubre, inclosa una exportació de munició sense explosiu per a proves per prop d'un milió d'euros.

Avui precisament hem fet pública una nova investigació sobre quatre atacs il·legítims per part d'Israel que haurien de ser investigats com a crims de guerra. Famílies senceres estan sent aniquilades sota la passivitat mundial. El govern espanyol ha volgut ser un exemple en aquesta crisi davant d'altres governs molt més còmplices, però ha de ser més contundent i promoure un embargament europeu d'armes a Israel i a Hamàs i altres grups armats palestins, a més de pressionar els Estats Units perquè cessi el subministrament d'armes a Israel i doni suport a la imposició d'un embargament global en el Consell de Seguretat de l'ONU”, assenyala Alberto Estévez, portaveu sobre armes a Amnistia Internacional Espanya.

Davant això, Amnistia Internacional demana al govern espanyol que:

  •  Ampliï la suspensió a les llicències autoritzades abans del 7 d'octubre de 2023.
  •  Faci públics el tipus de producte, l'ús i usuari finals de la munició exportada al novembre de 2023.
  •  Converteixi en permanent la suspensió temporal de transferències d'armes espanyoles a Israel.
  •  Publiqui les dades de les exportacions d'armes realitzades i les llicències d'exportació autoritzades a Israel des de juliol 2022 fins a la data.