Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Amèrica: els Estats van restringir l'asil i el dret de manifestació el 2019

Hondures, 2019. © Orlando Sierra / GettyImages

Mentre milions de persones es llançaven al carrer per protestar per la situació imperant de violència, desigualtat, corrupció i impunitat, o es veien obligades a fugir dels seus països a la recerca de seguretat, diversos Estats del continent americà van restringir l'any passat el dret de manifestació i el dret a sol·licitar asil, en un menyspreu flagrant de les obligacions contretes en virtut del dret tant nacional com internacional. Així ho ha manifestat Amnistia Internacional avui, en presentar el seu informe anual sobre la regió.

"L'any 2019 va portar un nou atac als drets humans a gran part d'Amèrica, amb dirigents intolerants i cada vegada més autoritaris que recorrien a tàctiques cada vegada més violentes per impedir a les persones protestar o buscar seguretat en un altre país. Però també vam veure que la joventut es va alçar i va exigir canvis a tota la regió, desfermant protestes més àmplies a escala massiva. La seva valentia davant la cruel repressió estatal ens dona esperança, i mostra que les generacions futures no es deixaran intimidar", ha afirmat Erika Guevara-Rosas, directora per a les Amèriques d'Amnistia Internacional.

"Quan el malestar social, la inestabilitat política i la destrucció mediambiental a la regió són encara més grans el 2020, la lluita pels drets humans és més urgent que mai. I que ningú s'enganyi: els dirigents polítics que prediquen l'odi i la divisió en un intent per demonitzar i minar els drets d'altres persones es trobaran en el costat equivocat de la història".

Violència desfermada i repressió estatal contra manifestants i persones defensores dels drets humans

L'any passat van sorgir moviments de protesta, amb freqüència liderats per joves, per exigir rendició de comptes i respecte pels drets humans en països com Veneçuela, Hondures, Puerto Rico, Equador, Bolívia, Haití, Xile i Colòmbia, però les autoritats van respondre per regla general amb tàctiques repressives i sovint cada vegada més militaritzades, en lloc d'establir mecanismes per promoure el diàleg i abordar els motius de preocupació dels qui es manifestaven.

La repressió a Veneçuela va ser especialment severa, i les forces de seguretat del govern de Nicolás Maduro van cometre crims de dret internacional i greus violacions de drets humans, incloses execucions extrajudicials, detencions arbitràries i ús excessiu de la força, que podrien constituir crims de lesa humanitat. A Xile, l'exèrcit i la policia també van ferir deliberadament a manifestants per descoratjar la dissidència; van matar almenys a quatre persones i van ferir de gravetat a milers més.

En total, almenys 210 persones van morir violentament en el context de protestes en el continent americà: 83 a Haití, 47 a Veneçuela, 35 a Bolívia, 31 a Xile, vuit a l'Equador i sis a Hondures.

Llatinoamèrica va tornar a ser una vegada més la regió més perillosa del món per els qui defensaven els drets humans; les persones que es dedicaven a protegir els drets a la terra, el territori i el medi ambient van estar especialment exposades a homicidis selectius, criminalització, desplaçament forçat i assetjament.

Colòmbia va seguir sent el país més letal per als defensors i defensores dels drets humans, amb almenys 106 homicidis, en la seva majoria de líders indígenes, afrodescendientes i camperols, mentre l'aferrissat conflicte armat intern seguia assotant el país.

Mèxic va ser un dels països més mortífers per als periodistes, amb almenys 10 morts violentes el 2019. El país també va patir una xifra rècord d'homicidis, però va continuar amb les fallides estratègies de seguretat que havia utilitzat en el passat: va crear una Guàrdia Nacional militaritzada i va aprovar una alarmant llei sobre l'ús de la força.

La violència per arma de foc va seguir sent un dels principals motius de preocupació als Estats Units, on hi havia massa armes i les lleis eren insuficients per seguir-los el rastre i impedir que arribessin a les mans de persones que pretenien causar dany. Una nova norma anunciada per l'administració Trump al gener de 2020 va facilitar enormement l'exportació de rifles d'assalt, armes creades amb impressores 3-D, munició i altres armes per propagar una estesa violència per arma de foc més enllà de les fronteres nord-americanes, especialment en altres països de les Amèriques. De la mateixa manera, al Brasil, el president Jair Bolsonaro va signar una sèrie de decrets i ordres executives que, entre altres preocupants conseqüències, suavitzaven la normativa sobre la possessió i el port d'armes de foc.

Els governs van adoptar decisions agressives sobre les persones migrants, refugiades i sol·licitants d'asil

El nombre d'homes, dones, nens i nenes que han fugit de la crisi de drets humans a Veneçuela en els últims anys va ser de gairebé 4,8 milions -una xifra sense precedents en el continent-, però el Perú, l'Equador i Xile van respondre imposant nous i restrictius requisits d'entrada i retornant il·lícitament persones veneçolanes necessitades de protecció internacional.

Més al nord, el govern nord-americà va fer un ús indegut del sistema de justícia per assetjar els qui defensaven els drets de les persones migrants, va detenir il·legalment menors que fugien de situacions de violència i va implementar noves mesures i polítiques per atacar i restringir de forma massiva l'accés a l'asil, incomplint les seves obligacions contretes en virtut del dret internacional.

Les persones seguien buscant als Estats Units protecció enfront de la violència persistent i generalitzada, però l'administració Trump les retornava a situacions de perill. El govern de Trump ha obligat desenes de milers de persones a esperar en perilloses condicions a Mèxic sota l'enganyosament anomenada política de "Protocols de Protecció a Migrants", també coneguda com a "Plan Permanecer en México".

Els Estats Units està introduint per força un nombre cada vegada més gran de sol·licitants d'asil en programes secrets de deportació accelerada que els priven del seu dret a assistència lletrada. També ha pressionat a països veïns perquè violin el dret a sol·licitar asil, i ha obligat a Guatemala, El Salvador i Hondures a signar una sèrie d'acords de "tercer país segur" mal plantejats i contraris als fets comprovats.

Després de les amenaces de l'administració Trump d'imposar nous aranzels comercials, el govern mexicà no només va accedir a rebre i acollir, en virtut dels Protocols de Protecció a Migrants, persones sol·licitants d'asil retornades per força, sinó que també va desplegar tropes per impedir que persones centreamericanes aconseguissin arribar a la frontera dels Estats Units amb Mèxic.

La impunitat, el medi ambient i la violència de gènere van seguir sent importants motius de preocupació

La impunitat va seguir sent la norma a la regió. El govern guatemalenc va soscavar l'accés a la justícia de les víctimes de greus violacions de drets humans tancant l'any passat la Comissió Internacional contra la Impunitat a Guatemala (CICIG), abans que el govern de la veïna Hondures anunciés al gener de 2020 la fi de la Missió de Suport contra la Corrupció i la Impunitat a Hondures (MACCIH).

La preocupació pel medi ambient va seguir augmentant a les Amèriques, mentre l'administració Trump anunciava formalment la seva intenció de retirar-se de l'acord de París i mentre greus crisis mediambientals en l'Amazònia afectaven a pobles indígenes de Brasil, Bolívia, Perú i Equador. Brasil es va veure especialment afectat, perquè les polítiques contra el medi ambient del president Bolsonaro van alimentar devastadors incendis forestals a l'Amazònía i van deixar als pobles indígenes desprotegits davant de l'extracció maderera il·legal i la cria de bestiar després de confiscacions de terres.

Després de prendre possessió del seu càrrec a principis de 2019, el president Bolsonaro va posar ràpidament en pràctica la seva retòrica més general contrària als drets humans mitjançant un seguit de mesures administratives i legislatives que amenaçaven els drets de totes les persones al país. Mentrestant, l'emblemàtic homicidi, comès el 2018, de la defensora dels drets humans, Marielle Franco, seguia sense resoldre's.

Malgrat alguns progressos i del creixement de diversos moviments en defensa dels drets de les dones a les Amèriques, la violència de gènere seguia estant molt estesa. A República Dominicana, la policia violava, colpejava i humiliava de forma habitual a les dones que es dedicaven al treball sexual, en actes que podien constituir tortura. Amb prou feines es va avançar pel que fa als drets sexuals i reproductius de les dones a la regió. A causa de la draconiana prohibició total de l'avortament al país, les autoritats d'El Salvador van seguir criminalitzant dones i nenes -especialment les procedents d'entorns desfavorits- que patien emergències obstétricas, mentre que a l'Argentina una nena menor de 15 anys donava a llum cada tres hores, la majoria després d'embarassos forçats resultants de violència sexual.

Victòries de drets humans i motius per a l'optimisme el 2020

L'any passat també va portar notícies positives. En acabar 2019, 22 països havien signat l'Acord d'Escazú, un tractat regional pioner sobre els drets mediambientals. Al febrer de 2020, l'Equador s'ha convertit en el vuitè país a ratificar l'Acord, la qual cosa significa que només fa falta que ho ratifiquin altres tres més perquè entri en vigor.

Als Estats Units, un tribunal d'Arizona va absoldre el voluntari d'ajuda humanitària Scott Warren de "donar refugi" a dos migrants al novembre després de proporcionar-los menjar, aigua i un lloc on dormir, i un jutge federal ha anul·lat al febrer de 2020 la declaració de culpabilitat de quatre voluntaris més d'ajuda humanitària per càrrecs similars.

L'absolució d'Evelyn Hernández, acusada d'homicidi agreujat després de sofrir una emergència obstétrica a El Salvador, va constituir una altra victòria per als drets humans, encara que la fiscalia va apel·lar la sentència. Les dones joves i les nenes també es van posar en primera línia dels moviments -encapçalats principalment per joves- que defensaven els drets humans, i van generar optimisme el 2020, com van demostrar les poderoses manifestacions feministes celebrades en llocs com l'Argentina, Mèxic i Xile.

"La marea verda de dones i nenes que reclamen els seus drets sexuals i reproductius i exigeixen la fi de la violència de gènere van mostrar l'imparable impuls a les Amèriques. Des de Santiago de Xile fins a Washington DC, les seves impressionants interpretacions de l'himne feminista "Un violador en tu camino" van posar la banda sonora a la solidaritat el 2019 i van fer renéixer l'optimisme pel que podem aconseguir aquest any", va dir Erika Guevara-Rosas.

"Ara que entrem en una nova dècada, no ens podem permetre que els governs de les Amèriques segueixin repetint els errors del passat. En comptes de restringir els drets pels quals s'ha lluitat, els governs han d'utilitzar-los com a base i treballar per crear una regió en la qual totes les persones puguin viure lliures i segures.