Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Algèria: La condemna d'un periodista representa l'última escalada de la repressió contra els mitjans de comunicació

©Private

Les autoritats algerianes han d'alliberar a tots els periodistes detinguts injustament, retirar tots els càrrecs per motius polítics formulats contra almenys cinc d'ells i anul·lar la sentència condemnatòria del periodista Ihsane El Kadi. Així ho ha manifestat Amnistia Internacional avui.
 
L'organització havia demanat l'alliberament del periodista Ihsane El Kadi, condemnat el 2 d'abril pel Tribunal de Sidi Mhamed d'Alger a cinc anys de presó —dues d'ells condicionals— per càrrecs infundats relacionats amb la recepció de fons amb finalitats de “propaganda política” i “per a posar en perill la seguretat de l'Estat”.
 
Poc abans de ser detingut el 24 de desembre, Ihsane El Kadi havia publicat una anàlisi sobre les pròximes eleccions presidencials que tindran lloc a Algèria en 2024 en el qual es criticava el paper que exerceix l'exèrcit algerià.

“Les autoritats prenen mesures extremes per a silenciar les veus crítiques, malgrat que la Constitució algeriana protegeix el dret a la llibertat d'expressió i de premsa”

Amna Guellali, Amnistia Internacional

“Ihsane El Kadi és tan sols el cas més recent de periodistes víctimes de les autoritats algerianes en el seu implacable atac als mitjans de comunicació independents. Les autoritats prenen mesures extremes per a silenciar les veus crítiques, a pesar que la Constitució algeriana protegeix el dret a la llibertat d'expressió i de premsa”, ha manifestat Amna Guellali, directora adjunta d'Amnistia Internacional per a Pròxim Orient i el Nord d'Àfrica.
 
“En els últims mesos, un tribunal ha condemnat a un periodista algerià in absentia per càrrecs d'espionatge, i almenys altres cinc estan enjudiciats per càrrecs infundats, en la seva major part relacionats amb la ‘difusió de notícies falses’. Les autoritats també han tancat almenys tres mitjans de comunicació després de ser acusats de retransmetre en línia sense autorització. Tots els periodistes empresonats exclusivament per exercir el seu dret a la llibertat d'expressió, com els que es troben reclosos per càrrecs falsos de difusió de ‘notícies falses’, han de ser posats en llibertat de manera immediata i incondicional.”
 
Uns agents de seguretat vestits de civil van detenir a El Kadi poc abans de la mitjanit del 24 de desembre de 2022 en el seu domicili de Zemmouri, ciutat costanera situada a 40 quilòmetres a l'est d'Alger, i aquest mateix dia el van portar emmanillat a les oficines dels mitjans de comunicació en línia Ràdio M i Maghreb Émergent, tots dos de la seva propietat. Els agents van ordenar als membres del personal que marxessin, van confiscar els ordinadors i altres materials i van precintar les portes. El Tribunal de Sidi Mhamed va suspendre dos dels cinc anys de condemna, mesura que va ser acompanyada de la imposició d'una multa de 700.000 dinars algerians (uns 5.156 dòlars estatunidencs).
 
Atac contra periodistes independents
 
Durant els últims dos anys, les autoritats algerianes han enjudiciat, detingut o reclòs a almenys altres 11 periodistes i membres del personal de mitjans de comunicació.
 
En un dels casos més extrems, que va tenir lloc l'octubre de 2022, un tribunal d'Alger va condemnar al periodista Abdou Semmara mort pels càrrecs d'espiar i “difondre notícies falses que podrien posar en perill la seguretat nacional o l'ordre públic”, en relació amb el mitjà de comunicació en línia de la seva propietat Algérie Part. El tribunal va condemnar a Semmar, que viu com a refugiat a França, in absentia i sense assistència lletrada. Després d'imposar-li la condemna, el jutge va emetre una ordre d'arrest internacional contra ell. Semmar, que no va tenir accés a l'expedient, creu que els càrrecs es deuen a una investigació que va dur a terme en 2020 sobre Sonatrach, l'empresa nacional de gas i petroli.
 
El 7 de febrer de 2023, un tribunal de Boumerdès va condemnar a Farid Herbi, periodista i fundador del mitjà de comunicació en línia Tout sud Boumerdes, a tres anys de presó i el pagament d'una multa per “difondre notícies falses que podrien posar en perill la seguretat nacional o l'ordre públic”. Herbi havia criticat la forma en què el governador manejava els projectes de desenvolupament de la província Boumerdès, en l'est d'Algèria.
 
El 8 de febrer, uns gendarmes van detenir a Mustapha Bendjamaa, redactor cap del periòdic independent algerià Le Provincial, per càrrecs relacionats amb la “recepció de fons estrangers” (basat en l'article 95 bis del Codi Penal), per uns diners que havia rebut per a ajudar a la família d'una persona detinguda, i la “publicació de documents classificats” (basat en l'article 38 de la llei sobre la protecció de la informació i els documents administratius, que disposa fins a 10 anys de presó). Aquest últim càrrec tenia el seu origen exclusivament en unes converses privades registrades en el telèfon que les autoritats li van confiscar durant la seva detenció, i està relacionat amb la informació que el periodista havia rebut sobre una persona denunciant d'irregularitats d'una empresa privada.
 
El 4 de febrer, el periodista Saad Bouakba va ser detingut i posat sota custòdia durant dos dies. Un tribunal d'Alger va dictar la seva llibertat condicional el 6 de febrer, però li va imposar la prohibició de viatjar i li va ordenar presentar-se davant el tribunal cada dues setmanes. El periodista estava detingut per publicar en Facebook crítiques contra els projectes del govern local. En una altra causa, un tribunal d'apel·lació d'Alger va absoldre el 16 de gener a Zoheir Abderkane, periodista i fundador d'una pàgina de Facebook titulada Alternews. No obstant això, la fiscalia va recórrer la decisió del tribunal, i el periodista s'enfronta encara a tres anys de presó i el pagament d'una multa.
 
Mitjans de comunicació clausurats
 
Després de tancar els dos mitjans de comunicació del Kadi el desembre de 2022, les autoritats també van presentar una demanda civil contra Interface Mitjana, l'empresa matriu d'aquests dos mitjans, per “explotar un servei de comunicació audiovisual sense autorització”. El 2 d'abril, el Tribunal de Sidi Mhamed va ordenar la dissolució d'Interface Mitjana i el pagament per part de l'empresa d'una multa de 10 milions de dinars (uns 73.862 dòlars) pels danys causats a l'òrgan de regulació audiovisual.
 
El 15 de novembre de 2022, l'agència oficial de mitjans de comunicació d'Algèria va informar que l'autoritat encarregada de la regulació dels mitjans de comunicació audiovisuals havia decidit tancar el canal de televisió Al Adjawaa TV perquè “havia observat faltes a l'ètica professional, relacionades amb la falta de respecte de les particularitats de la societat algeriana i la vulneració de la moral pública”. Segons alguns mitjans de comunicació, aquesta decisió estava relacionada amb la retransmissió per part del canal d'una escena d'una pel·lícula en la qual apareixien unes persones besant-se en roba interior.
 
“Utilitzar una legislació falsejada per a silenciar el periodisme és totalment inacceptable; els mitjans de comunicació d'Algèria han de poder exercir el dret a la llibertat d'expressió protegit pel dret internacional”, ha agregat Amna Guellali.