Actuem pels drets humans a tot el món

Alemanya / Síria: La condemna d'un agent sirià per crims de lesa humanitat, una victòria històrica

Photo by BERND LAUTER/AFP via Getty Images

En resposta a una decisió del Tribunal Superior de Coblença, Alemanya, que ha condemnat l'exagent d'intel·ligència sirià Anwar Raslan a cadena perpètua per crims de lesa humanitat, inclosos tortura, assassinat i violació de persones detingudes en la Secció 251, un tristament famós centre d'intel·ligència militar de la ciutat de Damasc, Lynn Maalouf, directora adjunta d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient i Nord d'Àfrica, ha declarat:

"La sentència d'avui és una victòria històrica que amplifica les veus de desenes de milers de supervivents de detenció il·legítima, tortura i violència sexual, així com les veus de les famílies de les víctimes que van morir a les presons i centres de detenció de Síria a conseqüència del tracte rebut de les forces de seguretat durant més d'un decenni. Especialment, també reconeix el caràcter sistemàtic de la violència sexual com a crim de lesa humanitat. Aquest resultat no s'hauria produït sense els quals es van atrevir a compartir les seves històries, els actors de la societat civil siriana, i les organitzacions de drets humans i dedicades als litigis que han perseguit tenaçment la justícia, la veritat i la reparació al llarg dels anys".

La condemna d'Anwar Raslan és un recordatori al govern sirià, i a tots els qui han comès impunement crims de lesa humanitat, que la justícia els pot atrapar

Lynn Maalouf, Amnistía Internacional

"Els Estats de tot el món han de seguir l'exemple d'Alemanya i iniciar procediments similars contra persones sospitoses de cometre crims de dret internacional. Ara que els processaments penals nacionals són inconcebibles a Síria, i que no hi ha cap via per remetre casos a la Cort Penal Internacional, la jurisdicció universal és l'únic camí per aconseguir justícia."

Informació complementària

Al febrer de 2020, les policies alemanya i francesa van detenir els agents d'intel·ligència sirians Anwar Raslan i Eyad al Gharib. En un judici que va començar l'abril de 2020, aquests agents van ser acusats de crims de lesa humanitat per la tortura de persones detingudes en la Secció 251. El 24 de febrer de 2021, Eyad al Gharib va ser condemnat a quatre anys i mig de presó pel seu paper en la tortura de manifestants detinguts.

Amnistia Internacional ha publicat diversos informes en els quals documenta les inhumanes condicions a les presons de Síria, on la desaparició forçada, la tortura i altres maltractaments han donat lloc a morts sota custòdia, i on les execucions extrajudicials després de simulacres de judici són pràctica habitual. Aquests delictes constitueixen crims de lesa humanitat; tots els Estats estan autoritzats, i en ocasions obligats, a exercir la jurisdicció universal.