Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Alemanya / Iraq: Primera sentència del món sobre el crim de genocidi contra la comunitat yazidita

Photo by Ahmed Ibrahim/Anadolu Agency/Getty Images

En el primer judici penal del món sobre genocidi comès contra la comunitat yazidita, el Tribunal Superior Regional de Frankfurt (Alemanya) ha declarat avui Taha Al J., culpable de genocidi i de crims de lesa humanitat. Aquesta és la primera vegada que un exmembre del grup armat autoanomenat Estat Islàmic és declarat culpable de genocidi.

El 3 d'agost de 2014, Estat Islàmic va llançar una ofensiva contra la regió de Sinjar, al nord de l'Iraq, i va cometre massacres a gran escala contra la població civil en les quals va perpetrar homicidis massius, violència sexual, tortura i esclavització. Més de 5.000 persones van morir i més de 400.000 van resultar desplaçades de casa seva. Fins avui, més de 2.800 dones, nens i nenes yaziditez segueixen captius d'Estat Islàmic o continuen en parador desconegut.

L'encausat Taha al J. ha estat declarat culpable de genocidi per comprar una dona yazidita i la seva filla de cinc anys com a esclaves el 2015. El Tribunal Superior Regional de Frankfurt va sostenir que Taha al J. -com a membre d'Estat Islàmic-, amb la compra de les dues dones yazidites i la seva esclavització, tenia la intenció d'eliminar la minoria religiosa yazidita. L'encausat va castigar la nena yazidita emmanillant-la a una finestra enmig d'una calor asfixiant i sense protecció del sol, i deixant-la morir davant de la seva mare. Taha al J. va ser declarat, per tant, culpable de genocidi, crims de lesa humanitat i crims de guerra.

"L'històric veredicte d'avui confirma per primera vegada en una sala judicial que els actes d'Estat Islàmic contra la comunitat religiosa yazidita en el nord de l'Iraq constitueixen un crim de genocidi. Supervivents que van intervenir en la causa van posar en relleu amb terribles detalls el caràcter sistemàtic de l'extermini de yazidites a l'Iraq", ha afirmat Meike Olszak, experta en Dret Internacional Penal d'Amnistia Internacional Alemanya.

"Set anys després de perpetrat el genocidi, ja era hora d'avançar en la lluita contra la impunitat per crims contra la comunitat yazidita i que es fes justícia per a les víctimes", ha afirmat per la seva banda Pari Ibrahim, supervivent yazidita iraquià, "però la sentència només pot ser un principi, ha d'haver-hi més actuacions judicials per esbrinar la veritat dels greus crims comesos contra la meva comunitat religiosa".

El judici va ser destacable en diversos aspectes. També és el primer judici que es basa en el principi de jurisdicció universal que jutja crims de dret internacional comeses a un altre país per un perpetrador que no és ciutadà alemany i que només va ser extradit a Alemanya en virtut d'una ordre de detenció internacional.

"El procés de Frankfurt és un pas important, però calen més judicis, i en concret sobre violència de gènere, com ara violacions massives, matrimonis forçats i altres formes de violència sexualizada", ha conclòs Alexander Schwarz, expert en Dret Internacional d'Amnistia Internacional Alemanya.

El judici contra Taha al J. a Frankfurt va començar a l'abril de 2020. El grup de coordinació alemany de Dret Penal Internacional va assistir com a observador a les actuacions davant el Tribunal Superior Regional de Frankfurt des que van començar.