Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Afganistan: Les dones demanen a la comunitat internacional que doni suport als seus drets davant la repressió dels talibans

AI

Amb motiu del llançament d'una nova campanya que destaca els assoliments de 16 dones afganeses extraordinàries, Amnistia Internacional ha instat la comunitat internacional a mantenir-se fidel al seu compromís de donar suport de manera continuada als drets de les dones.

Aquest any, en el marc de la campanya internacional 16 Dies d'Activisme contra la Violència de Gènere -que se celebra anualment, en homenatge a les dones de totes les regions del món que lluiten contra la discriminació de gènere i alcen la veu pels drets de les dones- l'organització de drets humans comparteix la història de 16 afganeses pioneres que, al llarg dels últims 20 anys, han superat enormes barreres per participar en la vida pública. Aquestes dones, d'àmbits públics tan diferents com el dret, la política, la universitat i els mitjans de comunicació, parlen de la seva trajectòria professional, els seus sentiments sobre el retorn dels dels talibans, les seves esperances i temors davant del futur i les seves recomanacions a la comunitat internacional sobre la forma de seguir donant suport als drets de les dones.

“Aquestes històries constitueixen un poderós i oportú recordatori sobre les conquestes de les dones afganeses al llarg dels últims 20 anys, malgrat l'existència d'obstacles que semblaven insuperables, i ofereixen, alhora, una descarnada panoràmica sobre la transformació de la vida de les dones i les nenes des del retorn dels talibans”, ha assenyalat Samira Hamidi, responsable de campanyes sobre Àsia meridional d'Amnistia Internacional.

“Resulta incomprensible que, just quan el país sofreix una crisi econòmica i humanitària, s'estigui eliminant de la vida pública dones com aquestes i milers més. Instem els talibans a respectar, protegir i fer realitat els drets de dones i nenes. Així mateix, demanem a la comunitat internacional que treballi directament amb dones afganeses per entendre la seva realitat, escoltar les seves recomanacions pràctiques i treballar amb elles en defensa dels seus drets.”

Des de la presa de Kabul, el passat 15 d'agost, els talibans han sotmès es dones i les nenes a fortes restriccions. A part d'aquelles que treballen en salut i d'alguns casos aïllats més, la resta de dones tenen prohibit tornar als seus llocs de treball i viatjar en públic sense estar acompanyades d'un mahram (tutor home). Des del 20 de setembre, no es permet anar a escola a les nenes de més de 12 anys (de sisè curs d'ara endavant), mentre que la rígida segregació de gènere a les universitats restringeix dràsticament la presència de dones en l'ensenyament superior.

L'empresària Sediqa Mushtaq explica a Amnistia Internacional: “quan em vaig assabentar que els talibans havien entrat a Kabul, va ser com si m'haguessin llançat al buit i m'hagués trencat en trossos. Des d'un lloc lluminós, vaig caure a les tenebres, sense cap llum a la vista.”

Quan em vaig assabentar que els talibans havien entrat a Kabul, va ser com si m'haguessin llançat al buit i m'hagués trencat en trossos

Sediqa Mushtaq (empresària afganesa)

El fet de prohibir a les dones treballar ha agreujat els problemes econòmics de moltes famílies, que abans rebien sous professionals constants, i la supressió de la dona dels llocs de govern ha soscavat enormement la capacitat de govern efectiu de l'Estat. Les dones es veuen també cada vegada més amenaçades per la violència de gènere i per la rigorosa restricció dels seus drets a la llibertat de reunió i d'expressió, que afecta fins i tot a l'elecció de la seva roba.

Fawzia Amini, exjutgessa del Tribunal Suprem d'Afganistan, declara: “els talibans han institucionalitzat la discriminació de la dona; neguen els nostres drets fonamentals [...] pretenen esborrar la dona de la societat, i convertir-nos en presoneres a les nostres pròpies cases”.

Encara que quedava molt per fer, els drets de les dones havien millorat considerablement des de la caiguda del primer règim talibà el 2001. Ja eren 3,3 milions les nenes que rebien educació, i les dones participaven activament en la vida política, econòmica i social del país. Malgrat el conflicte en curs, les dones afganeses s'havien convertit en advocades, mèdiques, jutgesses, professores, enginyeres, atletes, activistes, polítiques, periodistes, buròcrates, empresàries, agents de policia i militars.

Zala Zazai, ex agent de policia, opina: “la comunitat internacional ha de pressionar als talibans perquè garanteixin els drets de les dones, i fer tot el que estigui a la seva mà perquè les dones formin part del nou govern. Els talibans no poden eliminar la meitat de la població de l'Afganistan.”

Informació complementària

Al següent enllaç, el document “They are the Revolution”: Afghan Women fighting for their future under Taliban rule.

La campanya internacional 16 Dies d'Activisme contra la Violència de Gènere, de caràcter anual, comença el 25 de novembre i s'allarga fins al 10 de desembre, Dia dels Drets Humans. Aquesta campanya ofereix a persones i organitzacions de tot el món una plataforma per advocar per la prevenció i l'eliminació de la violència contra les dones i les nenes.