Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Afganistan: El Consell de Drets Humans ha d'abordar els “continus abusos” comesos pels talibans

Photo by AHMAD SAHEL ARMAN/AFP via Getty Images
  • Onada de detencions d'intel·lectuals, activistes i persones que defensen els drets de les dones
  • Noves proves d'atacs contra civils en el Panjshir
  • La conservació de proves és fonamental per a aconseguir justícia internacional

Amnistia Internacional insta els Estats membres de l'ONU a actuar per a posar fi a la impunitat i garantir que es faci justícia per a les víctimes dels abusos comesos pels talibans, quan el relator especial sobre la situació dels drets humans a l'Afganistan presenta avui (6 de març), en el 52è període de sessions del Consell de Drets Humans, un nou informe sobre el país.

En els últims mesos, els talibans han estat detenint il·legítimament intel·lectuals, activistes i persones que defensen els drets de les dones. Moltes de les seves víctimes han estat detingudes arbitràriament, sense recurs legal ni accés a les seves famílies. Es creu que han estat detingudes per criticar públicament les polítiques dels talibans.

Amnistia Internacional demana al Consell de Drets Humans de les Nacions Unides que estableixi a l'Afganistan, al més aviat possible, un mecanisme d'investigació independent centrat en la conservació de proves per a aconseguir que s'administri justícia internacional.

“La situació dels drets humans a l'Afganistan s'està deteriorant ràpidament, i els incessants abusos dels talibans continuen diàriament”, ha manifestat Agnès Callamard, secretària general d'Amnistia Internacional.

“Recentment, s'ha detingut, sense explicar el motiu, persones que criticaven públicament les abusives normes dels talibans, mentre que la sufocant repressió dels drets de les dones i les nenes, i les execucions selectives de persones d'ètnia hazara, han continuat també sense control. És clar que els talibans no estan disposats a investigar les accions comeses pels seus membres que violen flagrantment els drets humans de la població afganesa.”

“Encara que el relator especial continua realitzant una valuosa feina en condicions summament difícils, ara és necessari fer més per a enfrontar l'enorme desafiament de documentar i registrar els abusos contra els drets humans comesos a l'Afganistan. És fonamental que es creï una missió de recerca centrada en la recopilació i conservació de proves per a garantir que es faci justícia.”

En una nova declaració pública, Amnistia Internacional demana la creació d'una missió d'investigació, o un altre mecanisme semblant de recerca independent, similar als que ja existeixen en països com Etiòpia, l'Iran o Birmània. Aquest mecanisme ha de tenir un mandat de diversos anys i disposar de recursos per a investigar, recopilar i conservar proves d'abusos i violacions de drets humans comesos en tot el país.

Encara que el relator especial de l'ONU té una missió fonamental de documentar els abusos que s'estan cometent, una contribució clau del mecanisme seria determinar els fets i circumstàncies de violacions greus, identificar autors potencials i aconseguir i conservar proves per a un futur enjudiciament davant la justícia internacional. Aquest mecanisme és crucial per a garantir que els crims de dret internacional i les violacions de drets humans comesos a l'Afganistan no escapin a l'escrutini, i per a garantir també que tots els sospitosos de ser penalment responsables rendeixin comptes dels seus actes en judicis celebrats davant de tribunals civils ordinaris o davant de tribunals penals internacionals.

Recent onada de detencions

Quan els talibans van prendre el control de l'Afganistan a l'agost de 2021, van declarar el seu compromís de defensar i respectar els drets humans al país. No obstant això, des de llavors Amnistia Internacional ha documentat reiteradament crims de dret internacional i violacions de drets humans comeses per talibans.

Entre les persones detingudes recentment es troben: Narges Sadat, defensora dels drets de les dones; el professor Ismail Mashal, activista en favor de l'educació de les dones; Fardin Fedayee, activista de la societat civil; Zekria Asoli, escriptor i activista; Mortaza Behboudi, periodista de doble nacionalitat afganesa-francesa; Qais Khan Wakili, exsenador; i Muhammad Yar Majroh, periodista afganès.

Fins avui, Amnistia Internacional té entès que només el professor Ismail Mashal ha estat alliberat. En molts casos no es proporciona informació sobre els motius de la detenció, i el parador de la persona detinguda sol desconèixer-se, la qual cosa constitueix desaparició forçada.

Proves recentment verificades de crims comesos en el Panjshir

En el Panjshir continuen cometent-se atacs contra civils —inclosos segrestos i desaparicions forçades— mentre continua el conflicte entre els talibans i el Front de Resistència Nacional.

L'Evidence Lab del Programa de Resposta a les Crisis d'Amnistia Internacional ha confirmat l'autenticitat de fotos i vídeos d'almenys vuit incidents publicats en les xarxes socials entre maig i agost de 2022, quan grans grups d'homes van ser detinguts arbitràriament i reclosos sense judici pels talibans en el Panjshir. En total, aquests vídeos mostren a almenys 87 persones en diversos punts del procés de detenció, la majoria amb les mans lligades. En un vídeo, un combatent talibà deia: “Si depengués de mi, els mataria aquí mateix”.

Els testimonis han informat de com els talibans van detenir civils després de mantenir enfrontaments amb el Front de Resistència Nacional en el Panjshir.

Un testimoni va explicar el següent a Amnistia Internacional: “Des dels altaveus de la mesquita van cridar a una reunió. Quan van tenir [als homes] reunits, els van lligar les mans amb els seus mocadors. Els colpejaven amb les culates de les armes. Van detenir a homes que no portaven ni tan sols un ganivet. Els talibans havien recopilat les seves armes un mes abans. El poblat de Dan-i-Rivat té unes 50 cases. Tots aquests homes [que s'havien reunit] van ser detinguts o capturats”.

Repressió de les dones i les nenes, i atacs contra minories ètniques

Amnistia Internacional ha dut a terme tres recerques sobre homicidis col·lectius de hazares comeses per forces talibans —a les províncies de Ghazni, Ghowr i Daykundi— que poden constituir crims de guerra. Els talibans, autoritats de facto a l'Afganistan, no han dut a terme recerques en cap dels tres casos ni han portat als presumptes autors davant la justícia.

En un informe publicat al juliol de 2022, Amnistia Internacional va documentar com els talibans estan devastant les vides de les dones i les nenes de l'Afganistan amb la repressió dels seus drets humans. Des que van prendre el control del país a l'agost de 2021, els talibans han violat els drets de les dones i les nenes a l'educació, al treball i a la lliure circulació; han delmat el sistema de protecció i suport per als qui fugen de la violència de gènere en l'àmbit familiar; han detingut a dones i nenes per infraccions menors de normes discriminatòries; i han contribuït a l'augment del nombre de matrimonis infantils, precoços i forçats a l'Afganistan.

Al novembre de 2022, els talibans van detenir arbitràriament tres destacades defensores dels drets humans de les dones —Zarifa Yaqoobi, Farhat Popalzai i Humaira Yusuf—, i a companyes seves, pel seu activisme pacífic. Al desembre de 2022, els talibans van prohibir que les dones assistissin a la universitat “fins a un altre avís” i van ordenar que totes les ONG locals i estrangeres prescindissin del seu personal femení “fins a un altre avís”. Segons l'ONU i organitzacions d'ajuda humanitària, milions de dones, nens i nenes es quedaran sense ajuda humanitària si no s'anul·la immediatament la prohibició de les ONG.

“És hora que la comunitat internacional converteixi les seves reiterades declaracions en accions concretes”, ha manifestat Agnès Callamard.

“La comunitat internacional ha d'actuar sense demora per a establir un mecanisme internacional de recerca i conservació de proves per a garantir que es poden dur a terme recerques independents i processaments. L'actual buit quant a rendició de comptes permet que els greus abusos i violacions de drets humans comesos a l'Afganistan continuïn imparables, i ha de ser tancat urgentment.”