Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Afganistan: Amnistia Internacional condemna execució pública pels talibans

Photo by -/AFP via Getty Images

En resposta a la primera execució pública duta a terme des que els talibans van prendre el poder a l'Afganistan, Dinushika Dissanayake, directora adjunta d'Amnistia Internacional per a Àsia meridional, ha manifestat:

"El deplorable retorn de les execucions públiques a l'Afganistan és l'última fase de l'alarmant abús dels drets humans al país pels talibans, que continuen calcigant els principis de drets humans de manera flagrant i menyspreant completament el dret internacional dels drets humans.

Totes les execucions violen el dret a la vida. Les dutes a terme en públic constitueixen un greu i intolerable atemptat contra la dignitat humana.

Les execucions en públic agreugen la naturalesa ja per si mateix cruel, inhumana i degradant de la pena de mort i exerceixen un efecte deshumanitzant en la víctima i embrutidor en els qui les presencien. Aquests homicidis exposats públicament perpetuen una cultura d'acceptació de la violència, més que no pas de confiança en la justícia.

Totes les execucions violen el dret a la vida. Les dutes a terme en públic constitueixen un greu i intolerable atemptat contra la dignitat humana que no pot tolerar-se. Aquest pas retrògrad dels talibans suposa una enorme reculada per als drets humans".

Informació complementària

Taj Mir, de la província d'Herat, va ser executat públicament avui en un estadi esportiu abarrotat a la província sud-occidental de Farah.

Va ser declarat culpable d'assassinat pels més alts tribunals talibans, segons la declaració emesa pels talibans.

A l'execució a la província occidental de Farah van assistir centenars d'espectadors, entre ells nombrosos alts càrrecs talibans: Mawlawi Abdul Hakim, president del Tribunal Suprem talibà; Abdul Ghani Barader, viceprimer ministre talibà; Sirajuddin Haqqani, ministre de l'Interior talibà; Mohammad Khalid Hanafi, ministre de Vici i Virtut talibà; i Abdul Hakim Sharghi, ministre de Justícia talibà.

Segons experts de l'ONU en drets humans, les execucions públiques no tenen cap utilitat legítima, sinó que no fan més que agreujar la naturalesa cruel, inhumana i degradant d'aquesta pena.