Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Orgull 2020: més discriminació i violència contra el col·lectiu LGBTI durant la COVID-19

© REUTERS/Jonathan Ernst
  • 28 de juny, Dia Internacional de l'Orgull LGBT.
  • Amnistia Internacional participarà en la manifestació virtual de l'Orgull LGBTI el 4 de juliol i anima la ciutadania a decorar els seus balcons.
  • L'organització ha obert una ciberacció exigint que es deixi d'assetjar activistes com Elżbieta Podleśna.

La COVID-19 està visibilitzant i aprofundint discriminació, violència i altres violacions de drets humans contra el col·lectiu LGBTI. En alguns països s'impulsen mesures que pretenen invisibilitzar les persones trans, o es criminalitza al col·lectiu com a presumptes responsables de la pandèmia per part de grups polítics i religiosos. Tot això dispara les alarmes davant una reculada dels drets de les persones LGBTI, en un any en el qual no podran celebrar-se les Marxes de l'Orgull.

Invisibilizar les persones trans

A Hongria, el passat 19 de maig, el primer ministre, Viktor Orbán aconseguia treure endavant una llei que prohibia a les persones transgènere i intersexuals canviar el seu gènere en el document d'identitat. Una mesura que afecta unes 30.000 persones al país i que les exposa a més discriminació.

"Qui s'atreveix a utilitzar el seu document d'identitat per recollir un paquet, anar al metge, sol·licitar una ocupació, quan apareixes amb un nom que no es correspon amb la teva identitat de gènere en un país on ja existeix un entorn intolerant i hostil contra la comunitat LGBTI? Sens dubte, es tracta d'una greu reculada per als drets les persones transgènere i intersexuals àmpliament estigmatitzades a Hongria", ha manifestat Carlos Sanguino, responsable de diversitat sexual i de gènere a Amnistia Internacional Espanya.

En nombrosos països, les mesures de desescalada de la pandèmia han ignorat la realitat de les persones trans. En llocs com el Perú, Colòmbia o Panamà es van establir passejades pel carrer en dies diferents per a homes i dones. Les persones trans havien de sortir al carrer segons el gènere que indica el seu document d'identitat, la qual cosa els exposava a més discriminació, més multes, i fins i tot a violència, també policial. No oblidem l'elevat nombre d'assassinats que sofreix aquest col·lectiu. Entre l'1 de gener de 2008 i el 30 de setembre de 2019 (últimes dades actualitzades), 3.314 persones trans van ser assassinades en 74 països.

Les restriccions a l'atenció mèdica de tot allò que no sigui la COVID-19 en nombroses parts del món, està paralitzant també processos de transició de milers de persones trans en països, entre uns altres, Estats Units, l'Índia o Austràlia. Els tractaments hormonals han quedat en un llimb, l'atenció psicològica s'alenteix i les intervencions es posposen. Tot això impacta profundament en la salut psicològica d'aquestes persones.  

"Els governs han de garantir que les persones LGBTI no són discriminades en aquesta pandèmia pel que fa a l'accés al dret a la salut, i han de prendre mesures que impedeixin la discriminació d'aquest col·lectiu i sobretot qualsevol acció que posi en risc la seva seguretat i les seves vides", ha assenyalat Carlos Sanguino.

Reconeixement legal de persones trans a Espanya

També en països com Espanya la reforma de la Llei 3/2007 de 15 de març sobre persones transgènere reguladora de la rectificació registral de l'esment relatiu al sexe de les persones, segueix esperant com a conseqüència de la pandèmia. Amnistia Internacional recorda que és imprescindible adoptar totes les mesures necessàries per permetre a les persones trans adequar la realitat legal a la identitat de gènere sentida mitjançant un procediment ràpid i accessible, per la qual cosa urgeix suprimir qualsevol requisit mèdic. La llei ha de suprimir les restriccions arbitràries pel que fa a l'edat per al reconeixement legal del gènere, avaluant-se cada cas concret, i tenint en compte l'opinió lliurement expressada per la persona menor sobre el seu interès superior, segons l'evolució de les seves capacitats.

Homofòbia social i violència contra el col·lectiu

Durant aquests mesos, líders polítics i religiosos han intentat responsabilitzar de la pandèmia al col·lectiu LGBTI, i fins i tot administracions van permetre tracte cruel contra membres de la comunitat LGBTI. A Israel o a Turquia, rellevants líders religiosos van assegurar que la COVID-19 era un càstig diví per l'homosexualitat, i que aquest col·lectiu tenia més risc de contreure la malaltia. També a Turquia, líders locals, veien darrere de l'arc de Sant Martí, símbol internacional de la unió davant de la pandèmia, una campanya encoberta per convertir els i les menors en homosexuals.

Un rebrot del virus a Corea del Sud, pel que sembla en una zona de locals LGBTI, va disparar l'homofòbia i les amenaces a les xarxes cap al col·lectiu LGBTI, la qual cosa va dificultar a les autoritats localitzar les persones que poguessin estar contagiades i prendre mesures per frenar aquest rebrot. Mentre, en països com Filipines o Uganda, es van tolerar tractaments humiliants i violència contra persones LGBTI sota el pretext de no complir els protocols de la quarentena. Els agents dels barangay, policies locals filipins, van humiliar sexualment amb total impunitat membres de la comunitat LGBTI, o a Uganda es van produir el passat 23 de març detencions discriminatòries contra 23 persones ateses per la Fundació Children of the Sun, que va denunciar violència i que se'ls va requisar tot el tractament per atendre persones malaltes de VIH.

Encara avui en 70 països al món se segueixen penalitzant les relacions entre persones del mateix sexe, i en 12 d'ells pot suposar pena de mort.

Activistes en el punt de mira

Activistes LGBTI segueixen sent assetjats, també en plena pandèmia. És el cas d'Elżbieta Podleśna, destacada activista polonesa. El 6 de maig de 2019, just arribada d'un viatge amb Amnistia Internacional a Bèlgica i Països Baixos, la policia va escorcollar casa seva i va ser arrestada i va romandre diverses hores sota custòdia per suposadament tenir cartells que mostraven la Mare de Déu amb els colors de l'Arc de Sant Martí. Va ser acusada de "ofendre creences religioses". Segueix en espera de judici, i si és declarada culpable, podria enfrontar-se a dos anys de presó, per un exercici de llibertat d'expressió.

Bones notícies

També en el que portem d'any, s'han produït bones notícies per al col·lectiu LGBTI. El passat mes de gener, a Irlanda del Nord per primera vegada les parelles del mateix sexe van poder inscriure's en el registre per contreure matrimoni. I el passat 26 de maig, Costa Rica legalitzava també el matrimoni homosexual.

D'altra banda, Alemanya prohibia el passat 8 de maig l'ús de "teràpies de conversió", per considerar que l'homosexualitat no es tracta d'una "malaltia" i per tant no precisa "curació". En aquesta línia Nacions Unides en un informe recent coincidia en aquest enfocament i constatava que "es realitzen a través d'intervencions que causen greu dolor i sofriment i provoquen danys físics i psicològics", la qual cosa pot ser considerat tortura i maltractaments cruels i degradants. Als Estats Units, el Tribunal Suprem dictava el passat 15 de juny una sentència històrica en la qual assegurava que els i les treballadores no poden perdre les seves ocupacions per pertànyer al col·lectiu LGBTI.

Orgull virtual

Davant la impossibilitat que aquest any es puguin celebrar manifestacions de l'Orgull LGBTI, a causa de la crisi sanitària de la COVID-19, Amnistia Internacional Espanya anima a la decoració de balcons amb els colors de l'arc de Sant Martí promoguda per la Federació Estatal de Gais, Lesbianes, Trans i Bisexuals; i participarà el proper 4 de juliol des de les 19 hores, en la marxa virtual, mitjançant el web oficial de l'Orgull LGBTI.