Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

2019, un balanç: l'activisme pels drets humans triomfa en un món perillós

En una època en què la desigualtat, la injustícia i el discurs d'odi semblen predominar més que mai en tot el planeta, no seria gens estrany pensar que el 2019 ha estat un mal any per als drets humans. No obstant això, també hi ha hagut alguns assoliments importants. Activistes de tot el món s'han mobilitzat per fer un pas endavant i lluitar en favor dels nostres drets humans, i gràcies al seu infatigable treball de campanya hem aconseguit avenços sorprenents. N'enumeren alguns, mes a mes.

GENER
Després d'un històric referèndum al maig de 2018 que va suposar un gran triomf per als drets de les dones, per fi va haver-hi serveis legals d'avortament a disposició de les dones a Irlanda. Era el resultat de l'esforç activista de molts anys, per Amnistia Internacional entre altres, per promoure un diàleg potent que ajudés a catalizar el debat sobre l'avortament en el país. Aquest esforç finalment va portar a més protecció de les persones que necessiten serveis d'avortament i va aplanar el camí per a un avenç igualment inspirador a Irlanda del Nord més avançat l'any.

Com a tribut a Julián Carrillo, defensor dels drets mediambientals assassinat a l'octubre de 2018, vam publicar "Entre les bales i l'oblit", un document sobre la manca de protecció per part de Mèxic a qui defensa els drets humans en relació amb el medi ambient. Només unes hores després de la publicació, dues persones sospitoses de l'assassinat de Julián van ser detingudes, fet que demostra l'efecte immediat que Amnistia pot tenir sobre la justícia.

El Parlament d'Angola va aprovar una reforma del Codi Penal per eliminar una disposició que, segons la interpretació general, penalitzava les relacions entre persones del mateix sexe. El Parlament va anar fins i tot més lluny i va penalitzar la discriminació de les persones per la seva orientació sexual, convertint aquest país en el primer que prenia aquesta decisió el 2019 i que adoptava una mesura tan radical i esperançadora a l'Àfrica.

FEBRER
Després de passar 76 dies detingut a Tailàndia, el futbolista refugiat Hakeem al Araibi va poder tornar a la seva casa a Melbourne el 12 de febrer. Nascut a Bahrain, el futbolista havia estat detingut a la seva arribada a Bangkok el 27 de novembre de 2018 a causa d'una notificació cursada per error per la Interpol, i corria el risc de ser extradit al seu país natal. La campanya iniciada per Amnistia i altres grups per demanar la llibertat d'Hakeem, destacat crític pacífic de les autoritats bahreiníes, va créixer fins a convertir-se en el moviment #SaveHakeem (Salvem Hakeem). La campanya, en què van participar futbolistes, esportistes olímpics i celebritats, va estendre's per tres continents i va atreure el suport de més de 165.000 persones.

Arran de l'atenció internacional i les accions d'Amnistia, les autoritats saudites van anul·lar una petició de la fiscalia perquè l'activista saudita Israa al Ghomgham fos executada per càrrecs relacionats amb la seva participació pacífica en protestes. Israa al Ghomgham encara s'enfronta a una pena de presó, i Amnistia segueix fent campanya pel seu alliberament immediat i incondicional.

MARÇ


La concentració amb motiu del Dia Internacional de la Dona organitzada per la defensora dels drets humans Vitalina Koval a Uzhgorod, oest d'Ucraïna, es va desenvolupar pacíficament i va comptar amb la protecció de la policia. L'acte va marcar un gran canvi a la regió, ja que les mateixes concentracions organitzades per Koval en anys anteriors havien sofert atacs de grups ultradretans i la policia no havia pres mesures per protegir de la violència les participants.

Després de la publicació de l'informe d'investigació d'Amnistia Internacional The Hidden US War in Somàlia: Civilian Casualties from Air Strikes in Lower Shabelle, AFRICOM va admetre per primera vegada que els seus atacs aeris havien matat o ferit civils a Somàlia i van sortir a la llum documents militars nord-americans que confirmaven que les autoritats dels Estats Units coneixien altres denúncies sobre víctimes mortals causades per molts dels seus atacs aeris a Somàlia.

Gulzar Duishenova portava anys defensant els drets de les persones amb discapacitat al seu país, el Kirguizistan. Al març de 2019, la seva persistència es va veure recompensada quan el Kirguizistan per fi va signar la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat. Activistes d'Amnistia Internacional van enviar gairebé 250.000 missatge de suport.

I a l'Iraq, només uns dies després que Amnistia i altres ONG donessin la veu d'alarma sobre un projecte de llei de delictes informàtics que soscavaria greument la llibertat d'expressió al país, el Parlament iraquià va decidir retirar-lo, fet que va confirmar a Amnistia que "els seus motius de preocupació havien estat escoltats".

ABRIL
A l'abril va triomfar l'amor quan el tribunal administratiu d'apel·lació va aixecar la prohibició general d'actes LGBTI a Ankara (Turquia). "És un dia memorable per a les persones LGBTI a Turquia i una victòria enorme per a l'activisme en favor dels seus drets. L'amor ha triomfat un cop més", va afirmar Fotis Filippou, director de Campanyes d'Amnistia Internacional per a Europa.


El Tribunal de Districte de l'Haia va dictar una sentència provisional a favor d'Esther Kiobel i tres dones més que s'enfrontaven a Shell, una de les majors empreses petrolieres del món, en la seva lluita per la justícia. Esther ha perseguit a l'empresa durant més de 20 anys pel paper que, segons afirma, va exercir en l'execució arbitrària del seu espòs a Nigèria. Amnistia ha compartit més de 30.000 missatges de solidaritat amb Esther Kiobel i dona suport a la causa Kiobel contra Shell a l'Haia. L'octubre de 2019, com a resultat d'aquesta vista, el tribunal va sentir per primera vegada les declaracions de persones que acusen a Shell d'haver-los ofert suborns perquè donessin fals testimoni, la conseqüència del qual havia estat la condemna a mort i execució dels coneguts com a "els nou ogonis", entre els quals el marit d'Esther Kiobel.

El president de Guinea Equatorial, Teodoro Obiang Nguema, va anunciar que el seu govern aprovaria legislació destinada a abolir la pena de mort.

MAIG
Taiwan es va convertir en el primer lloc d'Àsia que legalitzava el matrimoni entre persones del mateix sexe amb l'aprovació d'una llei històrica el 17 de maig; les primeres noces entre persones del mateix sexe es van celebrar el 24 d'aquest mateix mes. Amnistia portava molts anys fent campanya juntament amb grups de defensa dels drets de les persones LGBTI a Taiwan per aconseguir aquest resultat. Ara estem treballant per posar fi a totes les formes de discriminació de les persones LGBTI a Taiwan.

Qatar va prometre més reformes en la seva legislació laboral abans de la Copa Mundial de Futbol de 2022. La pressió respecte als drets humans va influir en la decisió de la FIFA d'abandonar els plans d'ampliar a 48 equips la Copa Mundial de Qatar 2022, la qual cosa hauria significat afegir nous països amfitrions a la regió. Amnistia va treballar juntament amb una coalició d'ONG, sindicats i grups d'afeccionats i jugadors per cridar l'atenció sobre els riscos de l'ampliació per als drets humans, inclosa la difícil situació dels treballadors migrants que participaven en la construcció de les noves infraestructures.

JUNY
L'activista pel canvi climàtic Greta Thunberg i el moviment escolar Fridays for Future van rebre el premi Ambaixador/a de Consciència d'Amnistia Internacional el 2019. El moviment Fridays for Future va ser iniciat per Greta, adolescent sueca que a l'agost de 2018 va decidir faltar a classe tots els divendres per anar a protestar davant la seu del Parlament suec fins que s'adoptin mesurades més enèrgiques per combatre el canvi climàtic.


Grècia va aprovar legislació per reconèixer que el sexe sense consentiment constitueix violació, una decisió que havia d'haver pres fa molt temps, i el govern de Dinamarca es va comprometre a fer el mateix. Aquest avenç ofereix un testimoni de la persistència i valentia mostrada per supervivents i activistes durant molts anys, i genera un veritable impuls a tot Europa després de l'anàlisi d'Amnistia el 2018 sobre legislació antiquada en 31 països europeus i altres obstacles amb què es troben els qui han sobreviscut a la violació per obtenir justícia.

Des de l'1 de juny de 2019, els mètodes anticonceptius i les consultes mèdiques de planificació familiar ja són gratuïtes a Burkina Faso. Aquest canvi es va veure com una resposta a la petició i el manifest de drets humans que vam llançar el 2015 amb motiu de la campanya "El meu Cos, Els meus Drets" per demanar que s'adoptessin aquestes mesures. Una vegada eliminats els obstacles econòmics, les dones de Burkina Faso ara tenen millor accés al control de la natalitat i més capacitat de decidir sobre els seus cossos.

JULIOL
El 22 de juliol, dia històric i inspirador per a l'activisme de drets humans, el Parlament britànic va aprovar en votació una llei històrica que legalitzava el matrimoni entre persones del mateix sexe a Irlanda del Nord. Així mateix, aquesta llei obligava al govern britànic a reformar la legislació sobre l'avortament a Irlanda del Nord, inclosa la seva despenalització si l'executiu nord-irlandès no havia tornat a constituir-se en el termini de tres mesos.

També al juliol, en una sessió del Congrés dels Estats Units, un alt executiu de Google va oferir la confirmació més clara fins al moment que l'empresa havia "cancel·lat" el projecte Dragonfly, el seu programa secret per desenvolupar un motor de recerca que facilitaria al govern xinès la vigilància repressiva i la censura d'Internet. Va passar després de la campanya d'Amnistia per a la retirada del projecte Dragonfly (#DropDragonfly) i les protestes de centenars de membres del personal de Google.

El defensor dels drets humans i destacat líder palestí beduí Sheikh Sayyah Abu Mdeighim al Turi, de 70 anys, va ser alliberat d'una presó d'Israel el 22 de juliol després de passar set mesos en detenció per defensar que es protegeixin els drets i les terres de la població beduí. Sheikh Sayyah va donar les gràcies a Amnistia Internacional i a totes les persones que havien actuat a favor seu: "Moltes gràcies per haver defensat els drets del meu poble i la protecció de la nostra terra. El temps que vaig passar a la presó, vaig sentir i vaig sentir alt i clar el seu suport, que va significar moltíssim per a mi".

AGOST


El bloguer Mohamed Mkhaïtir, condemnat a mort i reclòs arbitràriament durant més de cinc anys després de publicar un blog sobre la discriminació basada en la casta, finalment va quedar en llibertat a Mauritània.

A l'agost, l'Aràbia Saudita va anunciar importants reformes que suavitzarien algunes de les greus restriccions imposades a les dones pel seu repressiu sistema de tutela masculina, entre les quals el reconeixement del dret a obtenir un passaport que els permetés viatjar sense el permís d'un tutor masculí. Els canvis també inclouen el reconeixement del dret de les dones a registrar matrimonis, divorcis, naixements i defuncions, i a sol·licitar el llibre de família. Encara que considerem molt positius aquests canvis, encara hi ha a la presó persones que fan campanya en favor dels drets de les dones, i hem de fer tot el que sigui possible per aconseguir-ne la llibertat.

SETEMBRE


El ciutadà sirià Ahmed H. per fi ha pogut tornar a casa, després d'haver estat empresonat i després reclòs en un centre de detenció per a immigrants a Hongria durant més de quatre anys. Havia estat detingut per càrrecs de terrorisme després de veure's atrapat en enfrontaments armats a la frontera hongaresa. En aquell moment estava ajudant els seus pares, ja vells, que havien fugit de Síria i estaven entrant a Hongria com a refugiats. Més de 24.000 persones es van sumar a la campanya #BringAhmedHome, en la qual es demanava a Xipre que li permetés tornar amb la seva família.

Un tribunal de Tunísia va absoldre a l'activista de 18 anys Maissa al Oueslati de càrrecs falsos que podien haver-li implicat fins a quatre anys de presó. Maissa i el seu germà, de 16 anys, havien estat detinguts arbitràriament per la policia aquest mateix mes per gravar a un manifestant que amenaçava amb calar-se foc enfront d'una comissaria de policia.

OCTUBRE
A mitjanit de dimarts 22 d'octubre de 2019, després d'un intent d'última hora de tirar enrere el projecte de llei pel Partit Unionista Democràtic, el matrimoni entre persones del mateix sexe va quedar legalitzat a Irlanda del Nord, mentre que l'avortament va ser despenalitzat. Totes les actuacions penals van ser sobresegudes, inclòs el procés obert contra una mare per comprar píndoles abortives per Internet per a la seva filla de 15 anys.

Grainne Teggart, responsable de campanyes d'Amnistia Internacional per a Irlanda del Nord, va dir que era el començament d'una nova època per a Irlanda del Nord, on ja no hi haurà lleis opressives que controlin els cossos i l'atenció a la salut de les persones. "Per fi els nostres drets humans es traslladen al segle XXI. Això acabarà amb el patiment d'infinitat de persones. Ja podem mirar cap a davant, cap a un futur més igualitari i compassiu, amb les nostres decisions respectades".

NOVEMBRE
El kurd iranià Behrouz Boochani, refugiat i periodista guardonat, va arribar a Nova Zelanda per assistir a un esdeveniment especial organitzat per WORD Christchurch amb un visat per a visitants afavorit per Amnistia Internacional. Era la primera vegada que Boochani, conegut per la seva tasca informativa sobre abusos contra els drets humans als centres de detenció per a immigrants del govern australià, posava un peu fora de Papua Nova Guinea des de la seva detenció a la illa papú de Manus en 2014.


Scott Warren, voluntari humanitari, va ser declarat innocent per un tribunal d'Arizona de càrrecs relacionats amb ajudar a persones migrants a la frontera de Mèxic amb Estats Units. En un cas semblant, Pierre Mumber, guia de muntanya francès que havia ofert te calent i roba d'abric a quatre sol·licitants d'asil d'Àfrica Occidental en els Alps, va ser absolt de "facilitar l'entrada irregular al país".

DESEMBRE
Alberto Fernández va ser proclamat president d'Argentina el 10 de desembre. Com a president electe, Fernández va anunciar que pressionaria en favor de la legalització de l'avortament quan prengués possessió del seu càrrec, dient que "És un problema de salut pública que hem de resoldre".

La Comissió de Drets Humans de les Filipines va comunicar que es podien exigir responsabilitats a 47 importants empreses de combustibles fòssils i emissores de carboni per la violació dels drets de la ciutadania a través dels danys causats pel canvi climàtic. Aquesta decisió històrica facilita la via per obrir més litigis, i fins i tot investigacions penals, que podrien obligar les empreses del sector dels combustibles fòssils i uns altres grans emissors d'agents contaminants a pagar indemnitzacions per danys i perjudicis, o portar els seus directius a presó per danys relacionats amb el canvi climàtic.

El Tribunal de Justícia de la Comunitat Econòmica d'Estats de l'Àfrica Occidental (CEDEAO) va rebutjar la prohibició que les nenes embarassades es presentin a exàmens i assisteixin a les escoles públiques imposada en 2015 pel govern de Sierra Leone i va ordenar revocar la norma amb efecte immediat.