Unes recents imatges de la policia a l'Índia atacant amb porres manifestants i detinguts posen de manifest la urgent necessitat que els organismes encarregats de fer complir la llei de tot el món abordin l'ús indegut i desenfrenat de les porres i altres armes per colpejar. Així ho ha manifestat Amnistia Internacional avui. Amb vista al Dia Internacional en suport de les Víctimes de la Tortura, l'organització ha publicat un nou document en el qual s'exposa com i quan poden desplegar-se aquestes armes d'acord amb el dret internacional dels drets humans, i en el qual es destaquen els principis rectors de legalitat, necessitat, proporcionalitat i rendició de comptes.
Segons les normes internacionals, les porres mai no han d'utilitzar-se com a mitjà de càstig, per dispersar protestes pacífiques o contra persones que ja estan immobilitzades. No obstant això, com ha documentat àmpliament Amnistia Internacional, els organismes encarregats de fer complir la llei de tot el món segueixen fent un ús indegut de les porres que pot constituir tortura o altres tractes cruels, inhumans i degradants. A principis d'aquest mes, un agent de policia va ser filmat colpejant repetidament a manifestants ja detinguts a la ciutat índia de Saharanpur (Uttar Pradesh), mentre aquests, tots homes, ploraven de por i dolor i un d'ells es queixava d'un braç trencat. El vídeo va treure a la llum els tipus d'abusos que es produeixen a porta tancada en els centres de detenció de tot el món, i va mostrar com armes tan comunes com les porres poden convertir-se en instruments de tortura si s'utilitzen de forma inadequada.
"Les porres no són joguines: poden causar lesions greus i fins i tot la mort si s'utilitzen indegudament. Així i tot, veiem una vegada i una altra que la policia utilitza les porres com a mitjà de repressió o càstig, ja sigui per sufocar protestes pacífiques o per infligir deliberadament dolor i por a les persones detingudes", ha declarat Anja Bienert, experta en pràctiques policials i drets humans d'Amnistia Internacional Països Baixos.
"Els organismes encarregats de fer complir la llei han de deixar d'utilitzar les porres com a primera mesura. Per regla general, les porres només han d'utilitzar-se com a mitjà de defensa contra les agressions, i únicament quan no existeixi una alternativa menys lesiva. La policia ha d'intentar calmar la situació emetent clars advertiments verbals abans d'utilitzar les porres, i ha d'emprar-les de manera que es minimitzin els danys físics. Colpejar les persones en el cap, la cara, el coll, la gola o l'engonal, o colpejar-les repetidament, rarament està justificat".
Un problema global
Les armes de mà d'impacte cinètic per colpejar són el material més habitual i pitjor utilitzat per fer complir la llei a tot el món. El 2021, Amnistia va constatar 188 casos d'ús d'indegut de porres i altres armes per colpejar a 35 països, entre els quals Bielorússia, Xile, els Estats Units, França, Myanmar i Nigèria.
Altres casos d'ús indegut de la porra constatats recentment són els següents:
Normes internacionals clares
El document d'Amnistia Internacional inclou 20 normes sobre com utilitzar les porres de forma respectuosa amb els drets humans. Aquestes normes es basen en els Principis Bàsics de l'ONU sobre l'Ocupació de la Força i d'Armes de Foc pels Funcionaris Encarregats de Fer Complir la Llei, així com en les directrius d'Amnistia sobre com han d'aplicar-se els Principis Bàsics.
En concret, els funcionaris i funcionàries encarregats de fer complir la llei haurien de:
✔ utilitzar les porres només com a mitjà de defensa contra les agressions.
✔ utilitzar les porres només si no disposen d'una alternativa menys lesiva.
✔ abans d'emprar la porra, formular una ordre clara perquè es posi fi a la violència, i advertir sobre l'ús de la força en cas de no complir-se l'ordre.
✔ dirigir els cops a les zones del cos més musculoses (cuixes i part superior dels braços) i evitar les zones en les quals poden produir-se lesions més greus.
✔ poder justificar cadascun dels cops, i deixar d'utilitzar la porra tan aviat com aconsegueixin l'objectiu.
Els funcionaris i funcionàries encarregats de fer complir la llei no han de:
✖ utilitzar les porres contra persones que es comporten de manera pacífica o simplement oposen resistència passiva.
✖ utilitzar la porra contra persones que ja estan sotmeses a control.
✖ utilitzar la porra per dispersar una reunió pacífica.
✖ dur a terme "càrregues amb porres", és a dir, perseguir amb cops de porra a manifestants que fugen.
✖ dirigir els cops a zones de "alt risc" (com el cap, el coll, la columna, la gola i la zona inguinal) excepte en situacions que impliquin un perill imminent de lesions greus o mort que no pugui contrarestar-se d'una altra manera.
Amnistia Internacional també reclama la prohibició total de les porres l'única finalitat de les quals pràctica és la tortura o altres maltractaments, com les porres amb pues, i insta als governs al fet que estableixin controls comercials sobre les porres i altres articles per fer complir la llei quan hi hagi motius raonables per creure que s'utilitzaran per a la tortura o altres maltractaments.
El nou document es presentarà el 23 de juny en una reunió organitzada conjuntament per l'Associació per a la Prevenció de la Tortura i l'Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE) sobre la prevenció de la tortura en el context de reunions públiques.