Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món
Blog

Sant Jordi 2023: llibres recomanats pel nostre equip

  • Llegir ens fa lliures i persones més informades i crítiques, eines imprescindibles per afrontar el món insegur i canviant en què ens trobem. La lectura sempre és una porta oberta i apassionant a la reflexió i a l’acció per aconseguir un món més just on es respectin més els drets humans. Que gaudiu de la diada, i no oblideu fer-vos amb molts llibres i roses! Visca els llibres i l'amor!
Equip tècnic d’AIC (Adriana, Bernat, Alícia, Alba, Júlia i Dani) ,

Adriana Ribas (Coordinació)

Manual per a dones de fer feines (L’Altra) / Manual para mujeres de la limpieza (Alfaguara)
Lucia Berlin

Temes: Relats / Contes / Estats Units / Dona / Família 

Relats curts i dinàmics en què Lucia Berlin barreja força biografia i una mica de ficció. Una vida intensa, agitada i dolorosa li va proporcionar material de primera mà per als seus relats: un repàs a molts oficis, històries dels quatre fills, dels seus amors, de supervivència... Tot regat amb molt d’alcohol. Històries a estones còmiques, altres dramàtiques; que desprenen melancolia i també humor.

Amb aquests relats no tan sols explica la seva història, sinó també la d’altres dones a qui la vida no els ho posa fàcil: supervivents, fortes i en ocasions desorientades. Com si fossin «tentetiesos», aquelles joguines que, tot i colpejar-les, sempre es mantenen dempeus.

 

Bernat Aragó (Activisme - Mobilització)

Els grans optimistes (Edicions del Periscopi, 2021) / Los optimistas (Sexto Piso)
Rebecca Makkai
Temes: Novel·la / LGBTI / Salut /
Activisme

Ara que sembla que hem començat a oblidar els estralls que va causar la pandèmia de la Covid-19, aquest any he decidit recuperar una novel·la basada en fets reals que ens recorda aquest lligam entre la salut i els drets humans. És la història d’una generació perduda. Una delicada i terrible narració que retrata un dels episodis més durs que ha colpejat la vida de les persones LGBTI: l’epidèmia de la sida els anys 80. Un nou virus mortal es propaga entre els estrats més marginals de la societat.

Contra tota esperança i immersos en una crisi global de salut -però també d’estigma-, l’heroïcitat d’un grapat d’activistes incansables, que teixeixen estratègies de supervivència i solidaritat, us farà reviure l’esperança en la condició humana i omplirà de vida totes les llàgrimes amargues.

 

Alícia Artiaga (Administració i Finances)

Rússia, l’escenari més gran del món (Ara Llibres)
Manel Alías
Temes: No Ficció / Periodisme / Testimonis / Rússia

Manel Alías, en tancar la seva etapa com a corresponsal a Rússia, ens regalava aquest llibre, escrit amb un estil amè i proper, en què es van entrellaçant històries i personatges d’aquest immens país i la seva història, junt amb retalls de la seva experiència personal, que ens apropa al dia a dia de la gent d’allà, traslluint l’estima que ell mateix declara per aquella terra. Una bona manera de conèixer i apropar-nos una mica més a aquesta gran desconeguda.

Ah! I per als “forofos” de l’esport i la seva història, sapigueu que el Manel ja ha tret un segon llibre “L’última victòria de l’URSS. Històries fascinants de l’esport soviètic, des de la Revolució fins a Barcelona 92, on ens explica com l’aleshores URSS va fer servir l’esport com una eina més per marcar múscul davant del món. Una mirada diferent a les grans gestes de la història de l’esport.

 

Alba Herrera (Activisme i Mobilització)


El dia de l’ós (Club Editor)
Joan-Lluís Lluís
Temes: Novel·la / Catalunya Nord / Identitat / Rebel·lia

Després de vuit anys exiliada per besar una altra dona, la Bernadette ha de tornar al seu poble, Prats de Molló (Vallespir), perquè la seva mare s’ha suïcidat i el seu cos ha de ser jutjat. Aquesta és la premissa de "El dia de l'ós", un llibre que atrapa i remou. És una novel·la que podria ser un conte. És una distopia que podria ser real. És una història que passa en un temps indeterminat, convivint passat i present alhora.

És un llibre sorprenent, diferent, que parla de submissió, de repressió i d'humiliació, però també de resiliència, de rebel·lió i d'esperança.

 

Júlia Pérez Català (Relacions Institucionals)

L'instant abans de l'impacte (Ed. del Periscopi, 2022) / El instante antes del impacto (Lumen, 2022)
Glòria de Castro
Temes: Novel·la / Dona / Món laboral

Després de dos permisos de maternitat i una reducció de jornada, la protagonista d'aquesta novel·la pateix un pla d'assetjament laboral per tal que resigni i deixi la feina. No li passen cap feina, no la conviden a res, no parlen amb ella, l'ignoren. De cop, es torna invisible. Decideix escriure un diari amb tot allò que no compra per no participar en la societat de consum.

Una novel·la curta i amena, fàcil de llegir, que amb un to sarcàstic i grans dosis d'humor negre, fa una crítica cap al consumisme, el capitalisme, les condicions laborals i les polítiques de conciliació familiar. Però també reflexiona sobre la maternitat, les dificultats que seguim trobant les dones en una societat com la nostra, sobre l'amor adult i la felicitat.
Val la pena llegir-lo per incomodar-se, per a trobar-hi certeses que potser ja coneixem, però que escrites en forma de dietari se'ns fan més quotidianes, i sobretot per recordar-nos que no estem tan bé i animar-nos a continuar reclamant els nostres drets.
 

Dani Vilaró (Comunicació)

Els irredempts (La Breu Edicions, 2022)
Cristina Garcia Molina
Temes: Ficció / Societat / Prosa poètica

És novel·la? Són contes? Poesia? Les tres coses alhora? Un treball espectacular de la llengua, que impressiona per la depuració, la paraula justa, la frase tallant però rítmica. Pam. Pam. Pam. La repetició que se’t clava, que et burxa. El que fa l'autora aquí és molt gros, perquè la forma no es menja el que explica: ho potencia, ho eleva. És un tríptic, com diu l’autora, amb tres moments-històries.

El que m'ha impactat més, “Solar”: profundament polític sense caure en el pamflet, posa el focus en aquest “nosaltres”, una veu inclusiva que abraça mestres i alumnes batallant en un context dur, d’escola abandonada. Un petit tast: "Volem ser figures, no estigmes". I un
a altra, va: «Necessitaríem fumigar-nos cada dia el desànim per continuar». Sabeu quan subratlleu un llibre de dalt a baix? Doncs això.


I també sortim al carrer: busca les parades dels nostres grups d'activistes!!

BARCELONA: C/ Villarroel 205-207 (entre C/ París i C/ Còrsega).
Parada de llibres i roses.

SANT CUGAT DEL VALLÈS: Plaça Octavià amb C/ Major.
Parada de roses, rosers i llibres de 2a mà. Signatures de suport a casos d'Amnistia Internacional.

Signatura d'autors:
11 a 12h: Joan Tamayo. "Cop de maça. La revolta poètica dels drets humans"  (Poesia)
12.30h a 14.30h: Dani Vilaró. "La vida elàstica"  (Contes. Relat breu)
17 a 18h: Marta Paricio."Taxonomía del Límite y el Círculo"  (Poesia)

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Parada de roses i llibres.

 >