Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Getty Images

Blog

Programari espia: què és i com ens en podem defensar

Jesús Sánchez (Comunicació),

A l'octubre, Amnistia Internacional va treure a la llum la seva investigació sobre el programari espia Predator, que se sumava a denúncies anteriors relacionades amb Pegasus i NSO . Un software summament invasiu que permet l'accés il·limitat a dispositius, incloent-hi micròfon, càmera i dades personals, i que va ser utilitzat per atacar societat civil, periodistes, figures polítiques i intel·lectuals a la Unió Europea, els Estats Units i Àsia.

Els atacs, realitzats a través de plataformes de xarxes socials, van afectar almenys 50 comptes de 27 persones i 23 institucions. Des d'Amnistia Internacional tenim molt clar que aquests atacs no només afecten individus concrets, sinó tota la població, la societat sencera, la bona governança i els drets humans, violant drets fonamentals com la privacitat i la llibertat d’expressió.

Ampliant la perspectiva més enllà del programari i software espia, des d'Amnistia Internacional també tenim preocupacions sobre altres formes de tecnologia que impacten en els drets humans, com és la vigilància biomètrica, incloent-hi el reconeixement facial i d'emocions, que s'utilitza per a la vigilància massiva, violant també la privacitat i amenaçant la llibertat d'expressió i de reunió pacífica. I els sistemes algorítmics, utilitzats per governs per determinar l'elegibilitat de persones per a ajudes socials, poden contenir biaixos discriminatoris i afectar desproporcionadament els grups més marginats.

Mesures de protecció contra el software espia

Des d'Amnistia Internacional se suggereixen diverses mesures de seguretat digital, com mantenir actualitzats el navegador i el programari del sistema operatiu. I, en dispositius Apple, activar el “Lockdown Mode” per a més seguretat. També és important ser conscient quan es fa clic en enllaços de procedència desconeguda i, parar esment als canvis en el funcionament del dispositiu. També s’aconsella que l'ús d'un VPN de confiança pot ajudar a prevenir algunes formes de vigilància i censura, així com canviar la configuració de seguretat en xarxes socials i utilitzar navegadors anònims. Unes mesures que no garanteixen una protecció total, però que són essencials per a reduir el risc de ser víctima.

Així, davant la proliferació del programari espia i altres tecnologies invasives de vigilància es requereix una resposta global coordinada. En aquest sentit, Amnistia Internacional ha instat els governs de tot el món a implementar lleis i regulacions que protegeixin els ciutadans de la vigilància il·legítima i abusiva. I, a la societat en general, a prendre mesures proactives per a protegir-se d'aquestes invasions no desitjades en la nostra vida digital, preservant així els nostres drets i llibertats fonamentals.