Principal > Recursos > CINE > Fragments de pel.lícules > Fitxes

El cine i els drets humans - Fragments de pel.lícules

Tema: abusos a menors
Spotlight
Fragment: testimonis de víctimes d'abusos
Any: 2015
Durada: 121'
Direcció: Thomas McCarthy.
País: EUA.
Edat: A partir de 12 anys.
Argument: Basada en fets reals. Un equip de periodistes inicia una investigació sobre alguns sacerdots de Boston acusats de pederàstia. A mesura que la investigació avança van descobrint que no són casos aïllats, sinó part d'uns abusos estesos i silenciats durant dècades. L'actitud negacionista de l'Església, acompanyada per l'obstruccionisme i les amenaces de les institucions de la ciutat (jutges, polítics, escoles...), no aconsegueixen impedir que el diari acabi publicant l'escàndol.

Més informació: Fitxa completa (sobre tota la pel·lícula) de "Spotlight".

Sobre l'activitat

Durada de l'activitat: 40 minuts.
Durada aproximada de l'escena: 13 minuts.
Inici del fragment: A l'entrada del diari: "¡Vengo a ver a Sacha Pfeiffer!" (minut 30 aprox.)
Final del fragment: L'advocat diu: "Él es de los afortunados, sigue con vida" (minut 43 aprox.)

Explicació de l'escena

Phil Saviano arriba al diari, conversa amb els periodistes, explica el seu cas, i el d'altres; el periodista Eddie Resendes demana a l'advocat Mitchell Garabedian poder parlar amb un testimoni; la periodista Sacha Pfeiffer queda a un bar amb una víctima; E. Resendes parla al despatx de l'advocat amb una altra víctima; nova escena al bar de S. Pfeiffer amb l'altra víctima; nova escena al despatx; escena al carrer amb la víctima del bar; última escena al despatx.

Utilitats de l'escena

 • Debat sobre els abusos a menors, causes, formes d'evitar-los, ajuda a les víctimes, responsabilitats judicials (individuals i institucionals), etc.
 • Preguntes per als/les alumnes (activitat escrita) o altres temes per fer un debat
 • És necessari el periodisme d'investigació? Què passa quan en una societat no hi ha aquest tipus de  periodisme?
 • Per què a les persones abusades els costa tant parlar dels abusos que han patit? Per què "s'avergonyeixen" d'haver estat víctimes?
 • Els abusos sexuals a menors han existit sempre o és que ara es fan més visibles?
 • ¿Per què sovint els membres d'una comunitat que denuncien els abusos o delictes (del tipus que sigui) de la seva comunitat són criticats i rebutjats per la seva comunitat? Passa en totes les organitzacions i col.lectius?

 • Altres opcions

  El fragment que comença amb la conversa del director del diari amb els periodistes de Spotlaight; organització de la feina entre els periodistes; recerca de domicilis buscant testimonis; algunes persones els rebutgen i altres col.laboren; conversa amb el mossèn pederasta i interrupció de la germana; la periodista mira com passen dos nens en bicicleta.

  Durada aproximada de l'escena: 6 minuts.
  Inici del fragment: A la redacció, despatx del director, se sent: "Es increible, ¿de donde lo habeis sacado?" (minut 68 aprox.).
  Final del fragment: Després de parlar amb el capellà pederasta, la periodista mira com pel carrer passen dos nens en bicicleta (minut 74 aprox.).


  .


  vuelve al inicio