Principal > Recursos > CINE > Fragments de pel.lícules > Fitxes

El cine i els drets humans - Fragments de pel.lícules

Tema: sistema penitenciari
Human
Fragment: la primera intervenció
Any: 2015
Durada: 188'
Direcció: Yann Arthus-Bertrand.
País: França, Canadà.
Edat: A partir de 13 anys.
Argument: Documental que fa un retrat de l'ésser humà, de les seves pors, els seus dubtes, les seves diferències i similituds. A través de molts testimonis (es va rodar a 60 països durant més de 2 anys, i es van entrevistar més de 2000 persones, entre les quals es van seleccionar les que surten), Human reflexiona sobre sentit de l'existència i sobre allò que ens fa humans, compaginant les paraules amb imatges insòlites de la Terra, unes imatges que busquen mostrar la bellesa del lloc on vivim. Injustícia, amor, felicitat, odi, violència, guerres, pobresa, desigualtat, il·lusió i futur, tot té cabuda en les històries que expliquen persones anònimes de tot el món, que commouen gràcies a la seva sinceritat.

Sobre l'activitat

Durada de l’activitat: 40 minuts.
Durada aproximada de l’escena: 3 minuts.
Inici del fragment: Inici de la primera intervenció (minut 4 aprox.).
Final del fragment: Final de la primera intervenció (minut 7 aprox.).

Explicació de l’escena

Un condemnat sentenciat a cadena perpètua reflexiona sobre la seva condemna i el sentit de l’amor humà.

Utilitats de l'escena

  • Es pot fer un debat sobre l’objectiu del sistema penitenciari d’un Estat democràtic de Dret: reeducar el condemnat o simplement castigar?
  • També es pot fer una reflexió sobre l’origen de la violència humana. Per exemple: les persones neixen violentes i agressives de manera natural i innata? O, al contrari,  l’odi i la violència és resultat d’un aprenentatge que s’adquireix a través de l’entorn, de les circumstàncies i de les persones que ens envolten?
  • Quina relació hi ha entre personalitat i entorn? Qui té la responsabilitat d’educar: la família, l’Estat o l’escola?
  • Preguntes per als/les alumnes (activitat escrita) o altres temes per fer un debat
  • Si l'objectiu institucional de les condemnes és la reeducació, és coherent l'existència de la cadena perpètua?
  • Creus que hauria de seguir a la presó una persona un cop penedida i reeducada?
  • Per què de vegades persones completament penedides, reeducades i integrades en la societat, entren a la presó a causa d'un delicte comés fa anys? Són justes les lleis que impliquen aquestes actuacions?
  • I el cas contrari: si una persona ha complert la pena de privació de llibertat que se li va imposar però no està ni penedida ni reeducada, se l'ha d'alliberar?
  • Creus que l’Estat té l’obligació de reeducar els condemnats? Per què creus que reincideixen en els seus delictes alguns d’ells?
  • Si alguns experts diuen que hi ha psicòpates o violadors que no són reeducables, què s'ha de fer amb ells? Creus que realment hi ha persones impossibles de reeducar?
  • Què seria millor, un sistema basat en la reeducació, desvinculat de l'eventual temps necessari de privació de llibertat, o un sistema basat en el càstig, basat només en temps estipulats de privació de llibertat, sense objectius rehabilitadors?
  • .

    vuelve al inicio