Principal > Recursos > CINE > Fragments de pel.lícules > Fitxes

El cine i els drets humans - Fragments de pel.lícules

Tema: abusos a menors
Celebración (Festen)
Fragment: el fill explica l'abús sexual que va patir per part del seu pare
Any: 1998
Durada: 105'
Direcció: Thomas Vinterberg.
País: Dinamarca.
Edat: A partir de 14 anys.
Argument: Una família de l'alta burgesia danesa es disposa a celebrar el seixantè aniversari del patriarca, un home de trajectòria i reputació irreprotxables. Durant el banquet, un dels fills explica davant de tots els convidats que, quan ell i la seva germana bessona, recentment morta, eren petits, el seu pare n'abusava sexualment.

Sobre l'activitat

Durada de l'activitat: 40 minuts.
Durada aproximada de l'escena: 10 minuts.
Inici del fragment: El fill fa dringar la copa i comença a parlar (minut 33 aprox.)
Final del fragment: Final de "Es un  muchacho excelente..." (minut 43 aprox.)

Explicació de l'escena

El fill fa dringar la copa i comença a parlar. Quan acaba, el pare diu que no tenen res per beure. Intervenció de l'avi. El fill marxa a la cuina, conversa amb el cuiner. Al menjador, la germana diu que no és veritat el que ha dit el germà. A la cuina, continua parlant el cuiner; arriba el pare a la cuina. El pare s'emporta el fill al despatx; el pare diu que no recorda res, el fill es disculpa, el pare l'amenaça de trucar a la policia. El fill torna al menjador, parla l'avi. Tots acaben cantant "Es un muchacho excelente..."

Utilitats de l'escena

 • Debat sobre els abusos sexuals a menors, la dificultat de les víctimes per parlar-ne i el buit i rebuig que de vegades es troben quan ho expliquen.
 • Preguntes per als/les alumnes (activitat escrita) o altres temes per fer un debat
 • Per què creus que el fill triga tants anys a parlar dels abusos que va patir?
 • Per què tothom aparenta no haver sentit res i el dinar segueix amb tota normalitat? Com s'explica aquesta actitud generalitzada?
 • Què et sembla, que tots cantin "Es un muchacho excelente", referint-se al pare, havent dit el que havia dit el fill?
 • Per què el fill es disculpa al despatx?
 • Veient tota la pel.lícula queda clar que els abusos van ser reals; creus que només amb la informació del fragment es podria pensar que potser era una acusació falsa?
 • Creus que hi ha més casos d'abusos sexuals dels que surten a la llum? En coneixes algun cas?
 • Sabies que la gran majoria d'abusos sexuals els cometen familiars, principalment el pare? Què en penses?
 • Què penses que s'hauria de fer, per tal d'evitar al màxim possible els abusos sexuals en l'àmbit familiar?

 • Més informació

  La pel.licula, a causa de la forma com està feta, de vegades és incòmoda de mirar, però al marge d'aquest aspecte, veure-la sencera també pot ser interessant, ja que permet aprofundir en les diferents qüestions que planteja. Per exemple, amb la pel.lícula sencera es pot tractar el suïcidi de la germana bessona, a causa dels abusos del pare (un suïcidi que posa de manifest el grau de patiment de les persones abusades, que en molts casos es tradueix en inadaptacions greus, trastorns de la personalitat importants, etc.). També es pot tractar la voluntat d'ocultació de l'altra germana, que sabent ja durant l'àpat els fets, intenta dissimular-los. O l'actitud de la mare, que ja en sabia també alguna cosa.

  .

  vuelve al inicio