AI Catalunya
Grup d'educació
principal
objectius
materials
recursos
temes
documents
contacte
mapa
> principal > materials > materials d'AI > la Declaració Universal > article 18
 La Declaració Universal dels Drets Humans. Suggerimets didàctics
Article 18. Llibertat de pensament, consciència i religió
presentació | índex | següent article

Tota persona té dret a la llibertat de pensament, de consciència i de religió; aquest dret inclou la llibertat de canviar de religió o de creença, i la llibertat, individualment o col.lectivament, en públic o en privat, de manifestar la seva religió o creença per mitjà de l'ensenyament, la pràctica, el culte i l'observança.
  • Poden entrar en conflicte, en una determinada societat, la llibertat d'expressió i el dret a practicar cadascú la seva pròpia religió? En quin sentit? Com es pot superar aquest conflicte? 
  • Buscar exemples conflictius en l'àmbit educatiu: usos d'indumentàries no admeses a priori per les normes dels centres, problemes amb els ingredients del menú escolar, celebració de festivitats no incloses en el calendari escolar, oposició a determinats continguts dels temaris... 
  • Què és "l'objecció de consciència"? Buscar informació sobre l'objecció de consciència a Espanya en l'àmbit militar. 
  • L'objecció de consciència només es produeix en l'àmbit militar? Es pot produir també en l'àmbit mèdic i educatiu? Buscar informació referent a això. 
  • Existeixen límits per a l'objecció de consciència? En cas afirmatiu: Com es poden establir sense arbitrarietat? 
  • La llibertat de pensament i creences dintre de la família: ¿poden els menors d'edat reclamar aquest dret quan volen seguir una opció diferent a la de la seva família? ¿La família té el dret d'obligar els menors a practicar una determinada religió? 
  • Definir una societat teocràtica i una societat laica. Detallar els eventuals avantatges i inconvenients de cada una.
  • Buscar exemples històrics i actuals de societats en les quals no es respecti la llibertat de pensament i de creences. 
Proposta inclosa en els "Materiales para la educación en Derechos Humanos", Ararteko, 2000:
Cert o fals 

Es tracta de reflexionar sobre els incompliments de l'article 18 de la Declaració. A les qüestions que es plantegen s'ha de respondre cert o fals. 

Per a l'alumnat:

Qüestions. 

-Digues si són certes o falses les següents afirmacions i explica per què: 

- Per a gaudir de la llibertat de pensament, cada persona necessita poder expressar-se lliurement per a poder contrastar, distingir i manifestar el seu pensament. 
- Accedir a tota la informació disponible és un perill per a fer-se una idea clara i real de la situació. Pot distorsionar les nostres idees. 
- En el món encara hi ha països on s'impossibilita la lliure expressió i es censura qualsevol pensament discordant amb la realitat oficial. 
- Els mitjans de comunicació també són susceptibles de manipular la realitat, al silenciar o censurar, a l'esbiaixar informacions importants o imposar un pensament únic. 
- Aquest article, el 18, també recull el dret de tot ésser humà a negar-se a realitzar una acció imposada com un deure, quan aquesta acció repugni a la pròpia consciència. 
- Per a molts grups humans, avui dia, la religió és un dels pilars fonamentals de la seva identitat, i de vegades s'han aixecat banderes d'intolerància i prejudicis contra els altres, contra aquells que no comparteixen la mateixa religió. 

-Fes una petita reflexió sobre aquest article de la Declaració i les situacions que poden vulnerar-lo. 

(Font: Documentació de l'exposició “ “De los derechos a los hechos” organitzada per Amnistia Internacional, grup de Pamplona, i Mugarik Gabe,1997)
 

Materials complementaris
Consulta a l'apartat de materials complementaris els diferents recursos disponibles.
 


vuelve al inicio