index Compasito - El Petit Compass
Manual d'educació en drets humans per a infants

ACTIVITATS

37. Un pas endavant

Tothom és igual... però hi ha qui ho és més.

Temes Drets humans, Discriminació, Pobresa i exclusió social
Nivell de dificultat Nivell 2
Edat recomanada 10-13 anys
Temps estimat 60 minuts
Grup 10-30 infants
Tipus d'activitat Joc de rol, simulació i debat
Resum Els infants es posen a la pell d'una altra persona i es plantegen les desigualtats com a motiu de discriminació i exclusió
Objectius
  • Promoure l'empatia amb les persones que són diferents.
  • Prendre consciència sobre la desigualtat d'oportunitats a la societat.
  • Fomentar la comprensió de les possibles conseqüències de pertànyer a un grup minoritari.
Preparació
  • Adaptem els rols i situacions al nostre grup i creem una targeta de rol per a cada infant.
  • Fotocopiem el full de rols, retallem les targetes i les pleguem de manera que no es vegi el contingut.
Material
  • Targetes de rols
  • Llistat de situacions
  • Opcional: material de plàstica per crear etiquetes de noms i/o dibuixos

 

Instruccions

Reflexió i avaluació final

Suggeriments de continuïtat

Propostes d'acció

Consells per a la facilitació


MATERIAL FOTOCOPIABLE: TARGETES DE ROLS

Nota per al facilitador/a: Fem les nostres pròpies targetes. Com més reflecteixin les experiències dels nostres infants, més efectives seran. Aquestes només són exemples.

Tens vuit anys. Tu i els teus dos germans viviu a una casa bonica amb un jardí gran i una piscina. El teu pare és el director d'un banc al poble. La teva mare té cura de la casa i la família.
Vas néixer en aquest poble, però els teus pares van venir de l'àsia. Porten un bon restaurant i viviu en unes habitacions que hi ha sobre el restaurant amb la teva germana. Tu i ella ajudeu al restaurant després de l'escola. Tens tretze anys.
Tens deu anys i vius en una granja al camp. El teu pare és granger i la teva mare cuida les vaques, les oques i les gallines. Tens tres germans i una germana.
Ets fill únic. Vius sol amb la teva mare en un pis a la ciutat. La teva mare treballa en una fàbrica. Tens nou anys i ets molt bo amb la música i la dansa.
Ets un nen gitano de dotze anys. Vius als afores d'un petit poble en una caseta on no hi ha lavabo. Tens sis germans i germanes.
Vas néixer amb una discapacitat i utilitzes una cadira de rodes. Vius en un pis a la ciutat amb els teus pares i dues germanes. Tant el teu pare com la teva mare són mestres. Tens dotze anys.
Tens onze anys i has viscut en un orfenat des que eres un bebè. No saps qui són els teus pares.
Tens nou anys i tens un germà bessó. Vius en un pis a la ciutat amb la teva mare que treballa en uns grans magatzems. El teu pare està a la presó.
Tens nou anys i ets filla única. Vius en un pis en una ciutat amb els teus pares. El teu pare treballa a la construcció i la teva mare a correus. Ets molt bona amb els esports.
Tu i els teus pares vau venir a aquest país per estar segurs d'una guerra que hi havia al teu país a l'àfrica. Ara tens onze anys i portes aquí tres anys, des que en tenies nou. No saps si mai podreu tornar a casa.
Tens tretze anys i ets el més gran de sis germans. El teu pare és taxista i la teva mare és cambrera i sovint treballa a les nits. Et toca cuidar dels teus germans molt sovint.
Els teus pares es van divorciar quan eres molt petit. Ara tens dotze anys. Vius amb la teva mare i el seu xicot. Els caps de setmana visites el teu pare i la seva nova dona i els seus dos fillets.
Tens onze anys i has viscut amb diverses famílies d'acollida des que eres ben petita perquè els teus pares no podien fer-se càrrec de tu. Els teus pares d'acollida són molt macos. Quatre infants més en acollida viuen a la mateixa petita casa que tu.
Tens vuit anys. Tu i la teva germana viviu amb els vostres avis en un poblet als afores de la ciutat. Els vostres pares estan divorciats i la teva mare treballa de secretària a la ciutat. No veus gaire sovint el teu pare.
Tens una dificultat d'aprenentatge que et fa anar endarrerit dos cursos. Tens deu anys i ets més alt que la resta de companys i companyes de classe que només en tenen vuit. Els teus pares treballen tots dos, així que no tenen gaire temps per ajudar-te amb els deures.
La teva mare va morir quan vas néixer tu. El teu pare s'ha tornat a casar i vius amb ell, la seva dona i les seves dues filles. Tu tens vuit anys i elles són adolescents. El teu pare és advocat.
Tens vuit anys i ets el més petit de tres germans. La teva família viu en un piset en una gran ciutat. El teu pare és mecànic, però ara no té feina, així que no teniu gaire diners. Per contra, el teu pare té més temps per jugar amb tu.
Vas immigrar a aquest país quan eres només un bebè. Ara ja tens deu anys. Al teu barri, on el teu pare té una botiga, viuen molts altres immigrants. Parles les llengües tant del teu antic país com de l'actual i sovint et toca traduir per a la teva mare i la teva àvia.
Tens onze anys. Vius en un poble al camp amb els teus pares i un germà i una germana més petits. Els teus pares porten un forn de pa. A vegades se'n riuen de tu perquè estàs bastant grassoneta.
Ets asmàtic i has de faltar sovint a l'escola perquè estàs malalt, sobretot a l'hivern. Passes molt de temps a casa al llit mirant la tele, connectat a Internet i jugant amb la consola. Et sents sol perquè els teus pares
Ets el fill de l'ambaixador americà al teu país. Vas a una escola internacional. Portes unes ulleres gruixudes i tartamudeges una mica. Tens onze anys.
Tu i el teu germà sou molt bons amb matemàtiques, física, llengües i, de fet,en gairebé tot. Els vostres pares són professors d'universitat, i a tota hora us envien a cursos especials i campaments de formació per preparar-vos per a competicions.


MATERIAL FOTOCOPIABLE: SITUACIONS I ESDEVENIMENTS

Llegim les situacions següents en veu alta. Després de llegir cada situació, deixem un moment perquè els infants decideixin si avançar un pas o no, i també per veure on estan situats en relació amb els altres.

1. Tu i la teva família sempre teniu prou diners per satisfer les vostres necessitats.
2. Vius en un lloc digne amb telèfon i televisió.
3. Ningú se'n riu de tu, ni et sents exclòs per la teva aparença o la teva discapacitat.
4. Les persones amb les quals vius et demanen la teva opinió sobre les decisions importants que t'afecten.
5. Vas a una bona escola i fas activitats extraescolars.
6. Fas classes extraescolars de dibuix i música.
7. No et fa por pensar que la policia t'aturi.
8. Vius amb adults que t'estimen i que sempre pensen què és millor per a tu.
9. Mai t'has sentit discriminat pels teus orígens o els dels teus pares, el vostre entorn, religió o cultura.
10. Et fan revisions mèdiques i dentals regularment, inclús quan no estàs malalt.
11. Tu i la teva família marxeu de vacances un cop l'any.
12. Pots convidar amics a sopar o a què es quedin a dormir a casa teva.
13. Quan siguis gran, podràs anar a la universitat o escollir la professió que vulguis.
14. No tens por que es fiquin amb tu o que t'ataquin al carrer, a l'escola o allà on vius.
15. A la tele o a les pel.lícules normalment hi veus persones que viuen com tu.
16. Tu i la teva família sortiu a fer activitats almenys un cop al mes, com ara al cinema, al zoo, al museu, al camp o a altres llocs divertits.
17. Els teus pares i avis, i inclús besavis, van néixer en aquest país.
18. Tens sabates i roba nova sempre que la necessites.
19. Tens molt de temps per jugar, així com amics i amigues amb qui fer-ho.
20. Tens accés a un ordinador i pots fer servir Internet.
21. Et sents valorat pel que saps fer i t'animen a què desenvolupis les teves habilitats.
22. Creus que tindràs un futur feliç quan creixis.