AI Catalunya
Grup d'educació
principal
objectius
materials
recursos
temes
documents
contacte
mapa
> principal > temes > xerrades > més informació > preparació
 Xerrades sobre Amnistia Internacional - 2
--Aquesta informació amplia i complementa la informació general sobre xerrades.
--Índex de la informació complementària.

2.- Preparació de la xerrada


2.1.- Formació personal
Abans de donar una xerrada sobre AI o sobre els DDHH és important:
Pel que fa als dos primers punts et poden ser útils les presentacions elaborades sobre aquests temes.

Considerem que aquests coneixements bàsics són també necessaris per a la realització d'una xerrada sobre un tema concret de drets humans, ja que serveixen com a marc general per a entendre aquest camp. Ara bé, no cal saber-ho tot de memòria, sinó tenir una idea general i tenir a mà aquesta informació durant la xerrada, per si calgués consultar-la.

2.2.- Coneixement previ dels destinataris de la xerrada i del centre


2.3.- Planificar el contingut de la xerrada
Com ja hem dit abans, és fonamental tenir clar quin és l'objectiu de l'activitat que volem realitzar, el tema del qual s'espera que parlem, així com del temps del que disposem.

Els possibles temes de les xerrades sol·licitades pels centres són:

Abans de la xerrada és recomanable fer-se un guió/esquema dels temes que s'abordaran, sempre tenint present el temps que es disposa. Preparar-se la xerrada paraula per paraula pot ser un bon primer pas, però queda més natural i interessant si es parla a partir de notes.

Per guanyar-se des del primer moment l'atenció dels participants i alhora augmentar la pròpia confiança, cal preparar bé l'inici de la xerrada. Utilitza un cas colpidor, una història o una imatge (per exemple: la foto d'una persona per la qual AI ha fet campanya, el mapa del món...), o comença amb la teva pròpia experiència de com vas interessar-te per aquest camp (un tema o cas concret que et va marcar, etc...).

Per a cridar l'atenció dels oients  pot ser un recurs molt útil un objecte representatiu o relacionat amb el tema tractat, o unes dades estadístiques (en aquest cas, fes-les senzilles i el més gràfiques possible).

De la mateixa manera, l'última frase també és molt important. Acaba amb alguna cosa memorable: et pots referir al punt o història amb el que has començat la xerrada, una cita, el resultat d'un cas que has mencionat, una carta...Tot això són bones conclusions, que poden captivar l'interès i la motivació dels participants.

Assegura't que el contingut dels recursos audiovisuals que eventualment facis servir sigui adequat a les edats dels participants, especialment quan surtin imatges molt violentes i commovedores. En cas de dubte,  consulta-ho primers amb les responsables del centre.

Si el tema de la xerrada es molt concret i especialitzat, com per exemple el de refugiats o el de violència de gènere, recomanem que es consideri la possibilitat de contactar amb alguna persona de l'organització especialista en el tema, o si existeix, amb el grup local especialitzat corresponent, tant per a sol·licitar informació com per a oferir-los la possibilitat de dur a terme ells mateixos la xerrada. També es podria considerar la possibilitat de contactar amb una altra ONG que estigui més especialitzada en el tema i fer la xerrada de forma conjunta.

Donada les diverses modalitats de xerrades que es poden fer (tant pel tema tractat, els participants, els recursos disponibles, la manera de ser de qui l'imparteix, etc.) no es pot parlar d'un model únic de xerrada. D'altra banda, tampoc podem oferir models de cada una de les xerrades possible. En aquesta guia presentem, això sí, unes pautes generals, útils en la majoria dels casos. Les circumstàncies de cada cas i el sentit comú de la persona encarregada d'impartir la xerrada han de guiar les adaptacions pertinents adreçades a aconseguir l'èxit de l'activitat.
 


torna a l'inici