AI Catalunya
Grup d'educació
principal
objectius
materials
recursos
temes
documents
contacte
mapa
> principal > temes > xerrades > més informació > model
 Xerrades sobre Amnistia Internacional - 2
--Aquesta informació amplia i complementa la informació general sobre xerrades.
--Índex de la informació complementària.

Model de xerrada - 2


Aquest esquema de xerrada està pensat per a nois i noies de 3r i 4t d'ESO i 1r de BTX. Tenint en compte l'edat dels oients, el nivell de llenguatge hauria de ser planer i directe, però rigorós i correcte.
MATERIALS LLOC ESTRUCTURACIÓ DE LA XERRADA DURADAANNEX. Història dels drets humans i d'Amnistia Internacional

1- Els drets humans

Des que el món és món hi ha hagut una tendència a pensar en els drets de les persones i a intentar fixar aquests drets en algun tipus d'instrument jurídic.

Evidentment que aquesta preocupació ha anat evolucionant i s'ha anat perfilant en la mesura que la humanitat també creixia i evolucionava: el que avui pot ser fonamental, no ho era pas al segle XIX, ni la democràcia dels grecs no és la nostra d'avui dia, ...

De tota manera, ja en èpoques modernes, podríem situar un antecedent dels drets humans en la declaració dels drets de l'home i del ciutadà (1789) arran de la Revolució Francesa. (dones, no; treball infantil, ect)

Ja en el segle XX, després de la segona guerra mundial, el 1945, s'estableix l'Organització de les Nacions Unides (ONU), la finalitat de la qual serà mantenir la pau, promoure la cooperació econòmica, cultural, social i humanitària i garantir la seguretat dels estats damunt la base dels principis d'igualtat i d'autodeterminació i vetllar pel respecte dels drets humans.

Sobre aquest punt, anirà elaborant diferents documents (declaracions, convencions, pactes) que aniran perfilant l'àmbit i abast dels drets humans com a drets universals. (relació de documents de l'ONU)

2- Amnistia Internacional, una mica d'història.

1961 –L'advocat Peter Benenson llança una campanya mundial a través de la premsa "Appeal for Amnesty, 1961" (en què demanava la llibertat de gent empresonada  per haver fet ús de la seva llibertat d'expressió (The forgotten prisoners a The Observer)

La crida va tenir èxit i el juliol del mateix anys se celebra la primera reunió internacional en què hi participen delegacions d'Alemanya, Bèlgica, Estats Units, França, Irlanda, Regne Unit i Suïssa. Decideixen crear " un moviment internacional permanent en defensa de la llibertat d'opinió i de religió"

El 10 de desembre, dia dels Drets Humans s'encén la primera espelma d'Amnistia Internacional en l'església de St.Martin-in-the-Fields, a Londres. ( és millor encendre una espelma que maleir la foscor)

Va començar en un petit despatxet, en el bufet de Benenson,  on un parell de voluntaris es dedicaven a escriure cartes demanant la llibertat de persones que l'única cosa que havien fet era discrepar del seu govern ( els anomenats presos de consciència) La iniciativa va tenir un èxit, probablement, no previst i va anar ampliant la seva defensa dels drets humans fonamentals a mesura que L'ONU per la seva banda anava perfilant i concretant els drets humans que s'havien d'universalitzar.

1964 - L'ONU oatorga a A.I. categoria d'entitat consultiva.

1974 - Sean McBride, president del CEI d'Amnistia Internacional guanya el premi Nobel de la pau en reconeixement a una vida dedicada en favor dels drets humans.

1977 - L'organització, recollia el Premi Nobel de la   Pau, per la seva dedicació a la defensa dels drets humans.

1978 - Amnistia Internacional guanya el premi de Drets Humans de l'ONU

1978 - Es funda la Secció Espanyola (fundació oficial). Durant el franquisme hi havia hagut contactes diversos des de Catalunya, i s'havia participat en algunes accions esporàdiques però donada la situació política no es podia fer gaire cosa més.,

Avui en dia:

Amnistia Internacional és un moviment internacional que aplega 2.200.000 persones associades escampades en uns 150 països del món.

Amnistia Internacional investiga, fa campanyes sobre drets concrets (Prou violència contra les dones, Nens soldat, etc.), defensa, i mobilitza la gent per posar fi als abusos que en matèria de drets humans es produeixen arreu del món.

Amnistia Internacional és una organització totalment independent de qualsevol govern, ideologia política, interessos religiosos o polítics.

El treball d'Amnistia Internacional està finançat exclusivament per les contribucions dels seus associats i per donacions de particulars. En cap cas accepta subvencions dels Estats, ni de cap estructura de poder. Els seus dictàmens i les seves denúncies estan, per tant, lliures de qualsevol tipus de mediatització i/ o influència.torna a l'inici