AI Catalunya
Grup d'educació
principal
objectius
materials
recursos
temes
documents
contacte
mapa
> principal > temes > xerrades
 Xerrades sobre Amnistia Internacional
Informació bàsica - Informació ampliada
Si t'interessa que es faci una xerrada sobre Amnistia Internacional, posa't en contacte amb el grup local d'Amnistia Internacional més proper:
Adreces dels grups locals de Catalunya: grups.amnistiacatalunya.org/index.php
Adreces dels grups locals de la Secció espanyola: grupos.es.amnesty.org/es/

No hi ha cap grup local proper, o el grup no té voluntaris disponibles?
És una llàstima no poder donar a conèixer la feina d'Amnistia Internacional. Tenint en compte que és l'organització no governamental de defensa dels drets humans més important, creiem que el seu coneixement és un bon recurs de cara a la sensibilització i l'educació en drets humans.

Per tant, si l'alternativa és no fer l'activitat a causa de la manca d'un representant de l'organització, et proposem que assumeixis tu la presentació al teu centre educatiu, esplai, etc. Et facilitem els recursos necessaris i estem a la teva disposició per a aclarir-te qualsevol dubte que puguis tenir.

Et fa por que et preguntin alguna cosa sobre Amnistia Internacional que no saps?
No et preocupis, encara que fossis un representant oficial de l'organització potser tampoc ho sabries tot. Si t'arribes a trobar en aquesta situació, digues amb naturalitat que no coneixes la resposta, però que ho consultaràs i que en un altre moment els aclariràs el dubte. Si et sembla adequat, també pots proposar que ells mateixos busquin la resposta. Als webs de l'organització hi ha abundant informació sobre tots els temes, i pot ser una bona manera de consolidar l'objectiu de la xerrada, el coneixement d'Amnistia Internacional i el seu context, la situació del drets humans arreu del món. D'altra banda, recorda que estem a la teva disposició,  i que els diferents grups locals d'Amnistia Internacional també et poden aclarir els eventuals dubtes.

Segueixes sense veure-ho clar?
Tota la informació d'aquesta pàgina la trobaràs ampliada i amb més recursos a la pàgina d'informació complementària sobre xerrades.
 
 
 Recursos disponibles i orientacions - Resum

Presentacions en Power Point


-Què és Amnistia Internacional?  21 diapositives
-Història dels drets humans. 15 diapositives
-La Declaració Universal. 32 diapositives
Les presentacions les pots descarregar des de l'apartat corresponent. D'algunes també podràs descarregar-ne les guies que hem fet per tal de facilitar la seva utilització.

Una forma de preparar l'activitat


Uns dies abans de fer la xerrada, pots penjar 30 cartells amb els 30 articles de la Declaració Universal dels Drets Humans. Tel's pots descarregar en format PDF. D'aquesta manera els alumnes es van familiaritzant amb la Declaració Universal, el document en el qual es basa tota la feina d'Amnistia Internacional.

També pots fer servir amb el mateix objectiu altres cartells (sobre Amnistia Internacional, la Declaració Universal...).

Vídeos. Materials per a iniciar l'activitat, acompanyar-la o cloure-la


Declaració Universal dels Drets Humans. Els 30 articles de la Declaració en forma de petits video-clips. Disponible en català i castellà. 30 minuts.
Algún altre video d'actualitat sobre drets humans. Consulta la seva disponibilitat a través d'internet, es.amnesty.org, o d'algun grup proper d'Amnistia Internacional (enllaç al principi de la pàgina).

Atenció amb l'inici i el final de la xerrada


L'inici de la xerrada és molt important. La  primera frase pot ser més determinant del que t'imagines. Una cita, una imatge, una història ben triada poden facilitar molt l'inici de la xerrada. També pot anar bé exposar la teva pròpia relació amb el tema tractat, un cas proper del barri, de la ciutat... la sensació de proximitat és un recurs important de cara a incidir sobre els oients. Un altre recurs efectiu és fer servir una noticia del diari del dia. Malauradament, les noticies relacionades amb violacions dels drets humans, d'un tipus o d'un altre, abunden.

De la mateixa manera, l'última frase també és molt important. Acaba amb alguna cosa memorable: et pots referir al punt o història amb el que has començat la xerrada, una cita, el resultat d'un cas que has mencionat, una carta... Tot això són bones conclusions, que poden captivar l'interès i reforçar la motivació dels participants. Per exemple, una cita útil podria ser: "No espereu res del segle XXI. És el segle XXI que ho espera tot de vosaltres". (Gabriel García Márquez) >> més cites

També pot ser adequat un petit conte (per exemple, El borralló de neu).

La Xarxa d'escoles pels drets humans


Les xerrades són una bona ocasió per parlar de la Xarxa d'escoles, una manera de treballar al voltant dels drets humans durant tot el curs.

Les Accions Urgents


Una altra alternativa per a acabar l'activitat és parlar de les Accions Urgents que ja han sortit a la presentació Power Point. I presentar algun cas concret i vigent, tot proposant de participar-hi. D'aquesta manera, l'activitat no és només teòrica, i es torna molt més didàctica amb la possibilitat d'implicar-se personalment:
Informació sobre les Accions Urgents

Pel.lícules, cançons, textos literaris...


Passar una pel.lícula i comentar-la pot ser una bona manera de començar a parlar dels drets humans. Si la pel.lícula tracta sobre qualsevol dels temes sobre els que treballa Amnistia Internacional, és fàcil aprofitar-ho per parlar de l'organització, amb l'avantatge que l'atenció ja està desvetllada prèviament. Una altra avantatge de les pel.lícules és que no és difícil aconseguir-les a través d'algun videoclub.

Amb un objectiu semblant, pot ser útil la música, l'audició d'una cançó i el comentari del text, del context històric de la seva creació, de l'eventual compromís social del seu autor... O el comentari d'un text literari d'algun autor conegut.

D'aquestes diferents possibilitats, trobaràs els enllaços corresponents a l'apartat de recursos.

Més recursos


Potser et pot ser útil algun d'aquests textos:


Recorda-ho: tota la informació d'aquesta pàgina la trobaràs ampliada i amb més recursos a la pàgina d'informació complementària sobre xerrades.

Necessitem també la teva ajuda


T'agrairem qualsevol consell relacionat amb aquesta activitat, tant pel que fa a corregir-ne algun dels continguts com pel que fa a incorporar-hi qualsevol element que la pugui millorar.
La teva experiència pot ser molt útil de cara a que un altre usuari tingui més fàcil dur a terme l'activitat. Gràcies per endavant.
 

torna a l'inici